Τι αλλαγές προκαλεί το στρες στο σώμα και πως μπορούν να αντιστραφούν

Το άγχος αυξάνει τη βιολογική ηλικία του ατόμου. Μπορούν όμως τα αποτελέσματα να αντιστραφούν; Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιολογική ηλικία είναι πολύ πιο δυναμική από ό,τι πιστεύαμε.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι όπως το άγχος προωθεί το βιολογικό ρολόι, η ανάπαυση και η ανάκαμψη μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή των επιπτώσεων.

Η βιολογική ηλικία είναι ο ρυθμός με τον οποίο έχει γεράσει το σώμα ενός ατόμου με βάση τα χρόνια που έζησε στη Γη ή τη χρονολογική ηλικία. Αν και η χρονολογική ηλικία δεν μπορεί να αντιστραφεί, η βιολογική ηλικία ενός ατόμου ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ασθένεια, η περιβαλλοντική έκθεση, η γενετική, ο τρόπος ζωής, τα δημογραφικά στοιχεία, η διατροφή και οι συνήθειες άσκησης.

“Παραδοσιακά, η βιολογική ηλικία πιστεύεται ότι απλώς ανεβαίνει και ανεβαίνει, αλλά υποθέσαμε ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο δυναμική. Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της βιολογικής ηλικίας, αλλά εάν αυτό το άγχος είναι βραχύβιο, τα σημάδια της βιολογικής γήρανσης μπορούν να αντιστραφούν », δήλωσε ο Jesse Poganik, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη .

Πώς το άγχος αλλάζει το σώμα

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του μυοσκελετικού, του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του ενδοκρινικού, του γαστρεντερικού, του νευρικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ η μακρά έκθεση στο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Όταν ένα άτομο είναι στρεσαρισμένο , το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Ωστόσο, όταν η έκθεση στο στρες γίνεται παρατεταμένη, οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και κυτταρική βλάβη.  Ακόμα, η έκθεση στο στρες για μεγάλο διάστημα μπορεί επίσης να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε όργανα και ιστούς.

Πώς η ανάπαυση και η αποκατάσταση μπορούν να βοηθήσουν στην αναστροφή αυτών των αλλαγών

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει την πιθανότητα βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων στη βιολογική ηλικία. Ωστόσο, η νέα μελέτη διερεύνησε τη δυνατότητα αντιστροφής της επίδρασης που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες . Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Cell Metabolism .

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε ποντίκια προσαρτώντας χειρουργικά το σώμα ποντικών τριών μηνών σε ποντίκια 20 μηνών επιτρέποντας στο αίμα να ρέει μεταξύ τους. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι η βιολογική ηλικία των νεότερων ποντικών αυξήθηκε σε διάστημα τριών μηνών κατά τους οποίους μοιράστηκαν το αίμα. Ωστόσο, η βιολογική ηλικία επέστρεψε στο φυσιολογικό αφού αποσπάστηκαν και τα νεότερα ποντίκια αφέθηκαν να αναρρώσουν για δύο μήνες.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν πώς το άγχος επηρέαζε το ανθρώπινο σώμα, εξετάζοντας τα δείγματα αίματος από ηλικιωμένους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για κάταγμα ισχίου είχαν αυξημένη βιολογική ηλικία το πρωί μετά τη διαδικασία. Περίπου τέσσερις με επτά ημέρες μετά το χειρουργείο, η βιολογική γήρανση επέστρεψε στα προεγχειρητικά επίπεδα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η αυξημένη βιολογική ηλικία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επέστρεψε στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες. Ωστόσο, το ίδιο αποτέλεσμα της αναστροφής δεν παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έκαναν εκλεκτική χειρουργική επέμβαση ισχίου ή χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου.

Κατά την παρατήρηση των ασθενών με COVID-19, η μελέτη έδειξε ότι η βιολογική ηλικία των γυναικών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο, αλλά αντιστράφηκε εν μέρει μέσα σε δύο εβδομάδες από την ανάκαμψη. Ωστόσο, η μελέτη δεν παρατήρησε σημαντική αλλαγή στους άνδρες με COVID-19.

«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν την ιδέα ότι η βιολογική ηλικία μπορεί να αυξηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να εντοπιστούν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν εν μέρει τη βιολογική ηλικία», δήλωσε ο Vadim Gladyshev, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. “Όταν το άγχος ανακουφίστηκε, η βιολογική ηλικία μπορούσε να αποκατασταθεί. Αυτό σημαίνει ότι η εύρεση τρόπων για να βοηθήσει το σώμα να ανακάμψει από το στρες θα μπορούσε να αυξήσει τη μακροζωία.”

στρεςfront-stories