Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας αν κοιμάστε πολύ;

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο ύπνος νωρίς το βράδυ για την υγεία και την ψυχολογία είναι γνωστά. Ο καλός ύπνος με σωστή διάρκεια συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, την αύξηση της ευεξίας και στην βελτίωση της διάθεσης. Ωστόσο, όταν η διάρκεια του επεκτείνεται μπορεί να προκύψουν ορισμένα προβλήματα.

 

Δείτε τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας, όταν κοιμάστε περισσότερο από το κανονικό

Μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για ανακοπή και εγκεφαλικό επεισόδιο 

Οι αρνητικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου είναι γνωστές, όμως δεν γνωρίζουν πολλοί πως και ο παραπάνω ύπνος έχει επιπτώσεις. Οι ειδικοί συστήνουν για έναν μέσο ενήλικα 7-9 ώρες ύπνου την ημέρα. Αν το σώμα σας όμως ζητάει περισσότερο ύπνο, σημαίνει αυτό πως πρέπει πράγματι να κοιμηθείτε; Ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν σοβαρές επιδράσεις του υπερβολικού ύπνου στην υγεία. Ωστόσο, «ο παραπάνω ύπνος μπορεί να είναι ένα σημάδι πως η ποιότητα του είναι κακή ή συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας που οδηγεί σε εξάντληση ή/και υπνηλία» εξηγεί ο Carl Bazil, MD, PhD, διευθυντής τμήματος ύπνου στην νευρολογική κλινική του NewYork-Presbyterian/Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης. «Υπάρχουν επίσης άτομα τα οποία έχουν συνηθίσει τον οργανισμό τους να αναπαύεται για πολλές ώρες. Αυτοί είναι απόλυτα υγιείς ακόμη και όταν κοιμούνται πάνω από 9 ή 10 ώρες». Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology το 2015 έδειξε πως υπάρχει 46% μεγαλύτερος κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα που κοιμούνται πάνω από 8 ώρες σε σταθερή βάση (οι λεγόμενοι “oversleepers”).

Μάλλον δεν κοιμάστε καλά 

Μία θεωρία υποστηρίζει πως για να χρειάζεται κανείς πάνω από 8 ώρες ύπνου, μάλλον ο ύπνος που κάνει δεν είναι ποιοτικός. Μπορεί να συντρέχει κάποιος λόγος υγείας, όπως υπνική άπνοια, γαστρεντερικές διαταραχές, εξάψεις λόγω εμμηνόπαυσης ή για άλλους λόγους και ψυχολογικές διαταραχές. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, κάνοντας τον διακοπτόμενο και ασυνεχή.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για παχυσαρκία

Η αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με τον υπερβολικό ύπνο. Σε μελέτη στο Sleep Medicine Reviews το 2018 αναφέρεται πως ο ύπνος μεγάλης διάρκειας ίσως σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να έχετε πιο συχνά πονοκεφάλους και συμπτώματα ημικρανίας

Αυτή η αίσθηση του hangover που μπορεί να οφείλεται σε ύπνο περιορισμένης διάρκειας, σε πολλές περιπτώσεις ίσως είναι και συνέπεια του περισσότερου ύπνου σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο μηχανισμός πίσω από την κατάσταση αυτή δεν είναι πλήρως κατανοητός. Το πιο πιθανό είναι πως οι διακυμάνσεις στους νευροδιαβιβαστές κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να πυροδοτήσουν ισχυρούς πονοκεφάλους. Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότεροι καταναλώνουν λιγότερο καφέ και η αυτή η έλλειψη της καφεϊνης μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

Η εγκεφαλική λειτουργία είναι περιορισμένη 

Είναι γνωστό πως ο ύπνος είναι βασικός παράγοντας για την διαύγεια του εγκεφάλου και την καλή διάθεση και πως ο περιορισμένος ή κακός ύπνος επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Journal of the American Geriatrics Society γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που κοιμούνταν περισσότερες από 9 ώρες εμφάνιζαν γνωστική λειτουργία αντίστοιχη με αυτή που θα είχαν μετά από 2 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ο περισσότερος ύπνος μάλλον γερνούσε το μυαλό τους κατά 2 χρόνια. Σε άλλη έρευνα φάνηκε μία σύνδεση μεταξύ παρατεταμένου ύπνου και άνοιας μεταγενέστερα στην ζωή.