Τι μπορώ να κάνω για να φύγει ο βήχας μου; 10 φυσικές θεραπείες

Ο βήχας παίζει ρόλο στην απομάκρυνση ερεθιστικών και λοιμώξεων από το σώμα, αλλά ο επίμονος βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικός. Η καλύτερη θεραπεία για τον βήχα θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία του.

Οι αλλεργίες , οι λοιμώξεις και η παλινδρόμηση οξέος αποτελούν μερικές μόνο υποκείμενες αιτίες του βήχα. Υπάρχουν Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα.

Τα άτομα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν φυσικές θεραπείες για τη θεραπεία του βήχα τους θα πρέπει να ερευνήσουν πηγές και μάρκες. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ορισμένα βότανα και συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό πριν κάποιος πάρει οτιδήποτε, πάντα να συμβουλεύεται γιατρό.

Ένα άτομο πρέπει επίσης να δει γιατρό εάν κάποιος:

  • έχει  βήχα που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι επαναλαμβανόμενος
  • παρουσιάζει δύσπνοια
  • έχει  αίμα ή κιτρινοπράσινη βλέννα
  • παρουσιάζει επίσης πυρετό ή πονοκέφαλο
  • έχει βήχα που κάνει έναν ήχο συριγμού ή κοκκύτη

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια σειρά από φυσικές θεραπείες για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν έναν επίμονο βήχα.  Αν και μπορεί να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις ακόλουθες θεραπείες έχουν περιορισμένα στοιχεία για να υποστηρίξουν τη χρήση τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί ή όχι να διαπιστώσει ότι τα διορθωτικά μέτρα λειτουργούν για αυτόν.

Μελέτες έχουν δείξει οτι υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να καταστείλουν τον βήχα και να ανακουφίσουν από τον ξηρό ύη ασθματικό βήμα:

1. Μέλι

Σύμφωνα με έρευνες, το μέλι μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα.  Σε μια ανασκόπηση μελετών του 2021 , οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της χρήσης μελιού για τη θεραπεία του βήχα σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι ήταν ανώτερο από τη συνήθη φροντίδα, τόσο στην καταστολή του βήχα όσο και στην πρόληψη της ανάγκης για αντιβιοτικά.  Σε μια μελέτη του 2021 , οι ερευνητές συνέκριναν το μέλι με τη δεξτρομεθορφάνη, ένα κοινό κατασταλτικό του βήχα.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο το μέλι όσο και η δεξτρομεθορφάνη λειτούργησαν για την καταστολή του βήχα. Σημείωσαν ότι το μέλι σημείωσε ελαφρώς υψηλότερο σκορ σε μια δοκιμή και ισοδύναμο με τη δεξτρομεθορφάνη σε μια άλλη δοκιμή.  Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το φάρμακο καταπίνοντας μια κουταλιά μέλι ή προσθέτοντάς το σε ένα ζεστό ρόφημα, όπως ένα τσάι από βότανα.

2. Τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τον ξηρό ή ασθματικό βήχα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη ναυτία και τον πόνο .  Μόνο μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση του τζίντζερ στον βήχα. Μια μελέτη του 2015 εξέτασε 10 διαφορετικά φυσικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά ασιατικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του τζίντζερ.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ, μαζί με άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, έχει διαδραματίσει μακροχρόνιο ρόλο στα παραδοσιακά φάρμακα.

3. Ζεστά υγρά

Ενώ η τρέχουσα έρευνα λείπει, μια παλαιότερη μελέτη από το 2008 έδειξε ότι η κατανάλωση υγρών σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα, την καταρροή και το φτέρνισμα. Ωστόσο, άτομα με επιπλέον συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να ωφεληθούν από το ζέσταμα των ροφημάτων τους. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι τα ζεστά ροφήματα ανακουφίζουν ακόμη περισσότερα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο , ρίγη και κόπωση. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων ήταν άμεση και παρέμεινε για μια συνεχή περίοδο μετά το τέλος του ζεστού ροφήματος.

4. Ατμός

Ένας υγρός βήχας, που είναι αυτός που παράγει βλέννα ή φλέγμα, μπορεί να βελτιωθεί με τον ατμό.  Για να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, ένα άτομο θα πρέπει να κάνει ένα ζεστό ντους ή μπάνιο και να αφήσει το μπάνιο να γεμίσει με ατμό. Θα πρέπει να μείνουν σε αυτόν τον ατμό για λίγα λεπτά μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Μπορούν να πιουν ένα ποτήρι νερό μετά για να κρυώσουν και να αποτρέψουν την αφυδάτωση .

5. Ρίζα marshmallow

Η ρίζα marshmallow είναι ένα βότανο που έχει μακρά ιστορία χρήσης ως θεραπεία για τον βήχα και τον πονόλαιμο. Το βότανο μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμό που προκύπτει από τον βήχα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βλέννα. Η ρίζα marshmallow είναι επίσης διαθέσιμη ως αποξηραμένο βότανο ή τσάι σε συσκευασία. Ένα άτομο πρέπει να προσθέσει ζεστό νερό σε ένα από τα δύο και μετά να το πιει αμέσως ή να το αφήσει να κρυώσει πρώτα. Όσο περισσότερο βρέχει η ρίζα του marshmallow στο νερό, τόσο περισσότερη βλέννα θα υπάρχει στο ποτό.  Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, αλλά μπορεί να είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αυτό πίνοντας επιπλέον υγρά.

6. Γαργάρες με θαλασσινό νερό

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γαργάρες με θαλασσινό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονόλαιμου και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα . Μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας και στην ανακούφιση του πόνου.  Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα βοηθήσει στη μείωση του ιικού φορτίου.

7. Βρομελίνη

Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που προέρχεται από τους ανανάδες . Είναι πιο άφθονο στον πυρήνα του φρούτου.  Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να έχει βλεννολυτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να διασπάσει τη βλέννα και να την απομακρύνει από το σώμα   Μερικοί άνθρωποι πίνουν χυμό ανανά καθημερινά για να μειώσουν τη βλέννα στο λαιμό και να καταστείλουν τον βήχα. Ωστόσο, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή βρομελίνη στον χυμό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.  Η βρομελίνη είναι ένα πιθανό αλλεργιογόνο και η ουσία μπορεί επίσης να προκαλέσει παρενέργειες και να αλληλεπιδράσει με φάρμακα. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά αίματος ή συγκεκριμένα αντιβιοτικά δεν πρέπει να λαμβάνουν βρομελίνη.

8. Θυμάρι

Το θυμάρι έχει τόσο μαγειρική όσο και φαρμακευτική χρήση και είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον βήχα, τον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα και τα πεπτικά προβλήματα . Σε μια μετα-ανάλυση πολλών μελετών το 2015, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ισχυρά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χρήση παρασκευασμάτων θυμαριού βοήθησε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων βήχα των ανθρώπων.  Μια πιο πρόσφατη μελέτη το 2021 έδειξε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν συνδυασμό σταγόνων θυμαριού και κισσού εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματα της βρογχίτιδας, στον βήχα και στη συνολική ποιότητα ζωής.   Για τη θεραπεία του βήχα χρησιμοποιώντας θυμάρι, ένα άτομο μπορεί να αναζητήσει ένα σιρόπι για τον βήχα που περιέχει αυτό το βότανο.

9. Διατροφικές αλλαγές για παλινδρόμηση οξέος

Η παλινδρόμηση οξέος είναι μια κοινή αιτία βήχα. Η αποφυγή τροφών που μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης αυτής της πάθησης και μείωσης του βήχα που τη συνοδεύει.  Κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετικές αιτίες παλινδρόμησης που πρέπει να αποφύγει. Τα άτομα που δεν είναι βέβαιοι για το τι προκαλεί την παλινδρόμησή τους μπορούν να ξεκινήσουν εξαλείφοντας τα πιο συνηθισμένα ερεθίσματα από τη διατροφή τους και παρακολουθώντας τα συμπτώματά τους.

10. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά δεν ανακουφίζουν άμεσα από τον βήχα, αλλά μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εξισορροπώντας τα βακτήρια στο έντερο.  Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που μπορεί να προκαλούν τον βήχα.   Ορισμένες τροφές είναι επίσης φυσικά πλούσιες σε προβιοτικά, όπως:

  • σούπα μίσο
  • φυσικό γιαούρτι
  • kimchi
  • ξυνολάχανο

Ωστόσο, ο αριθμός και η ποικιλία των προβιοτικών μονάδων στα τρόφιμα μπορεί να ποικίλλει πολύ. Ίσως είναι καλύτερο να λαμβάνετε προβιοτικά συμπληρώματα εκτός από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.

Συμβουλές για να αποτρέψετε το κρυολόγημα

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε ένα κρυολόγημα ή άλλες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού που μπορεί να οδηγήσουν σε βήχα, αλλά οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:

  • Αποφυγή επαφής με άτομα που είναι άρρωστα: Ένα άτομο θα πρέπει να διατηρεί απόσταση ασφαλείας από άτομα που έχουν κρυολόγημα, γρίπη ή βήχα.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών: Ένα άτομο πρέπει να χρησιμοποιεί σαπούνι και ζεστό νερό για να απομακρύνει βακτήρια και ιούς από το δέρμα. Οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να διδάξουν στα παιδιά πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους. Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ έξω από το σπίτι όταν είναι απαραίτητο.
  • Χρήση απολυμαντικού: Όταν ένα μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο, ένα άτομο πρέπει να καθαρίζει την κουζίνα και το μπάνιο τακτικά με απολυμαντικό και να πλένει τα κλινοσκεπάσματα, τις πετσέτες και τα μαλακά παιχνίδια σε ένα ζεστό πλύσιμο.
  • Παραμονή ενυδατωμένος: Ένα άτομο πρέπει να φροντίζει να πίνει αρκετό νερό, αφεψήματα από βότανα και άλλα ποτά για να αποτρέψει την αφυδάτωση.
  • Μείωση του στρες: Το στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε. Για την ανακούφιση του στρες , ένα άτομο μπορεί να ασκείται τακτικά, να κάνει διαλογισμό , να κάνει βαθιά αναπνοή και να δοκιμάσει τεχνικές προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης.
  • Κοιμηθείτε αρκετά: Ένα άτομο πρέπει να στοχεύει να κοιμάται 7–9  ώρες κάθε βράδυ ως μέρος της τακτικής ρουτίνας αυτοεξυπηρέτησης.
  • Λήψη συμπληρωμάτων ενίσχυσης του ανοσοποιητικού: Ένα άτομο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης ψευδάργυρου , βιταμίνης C και προβιοτικών κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Πριν ξεκινήσετε τα νέα συμπληρώματα, ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό.

Τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί μερικές φορές να μιμούνται εκείνα του κρυολογήματος. Ένα άτομο μπορεί να μειώσει τις εξάρσεις της αλλεργίας αποφεύγοντας παράγοντες όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, το τρίχωμα των ζώων και η μούχλα. Επίσης, ένα άτομο θα πρέπει να δει έναν γιατρό για να πάρει εμβόλια αλλεργίας ή φάρμακα.

Πώς να αποτρέψετε τον βήχα

Όταν αντιμετωπίζετε ένα κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη της αναπνευστικής οδού, ένα άτομο μπορεί να θέλει πιο άμεση ανακούφιση. Ενώ ορισμένες από τις παραπάνω θεραπείες, όπως το μέλι ή ο ατμός, μπορεί να βοηθήσουν πιο άμεσα, άλλες δεν λειτουργούν τόσο γρήγορα.

Μερικά πρόσθετα βήματα που ένα άτομο μπορεί να βρει χρήσιμα για τη μείωση του βήχα του περιλαμβάνουν:

  • πίνοντας ζεστά υγρά όπως ζωμό ή τσάι
  • αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων
  • αποφεύγοντας το αλκοόλ
  • εισπνέοντας υγρό αέρα από ατμό ντους ή υγραντήρα

Ένα άτομο μπορεί επίσης να βρει κάποια ανακούφιση με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως αυτά που περιέχουν δεξτρομεθορφάνη ή σταγόνες για τον βήχα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή του βήχα.

Πότε να δείτε γιατρό

Ένα άτομο πρέπει να δει γιατρό εάν τα ακόλουθα συμπτώματα συνοδεύουν τον βήχα:

  • δύσοσμο πράσινο ή κίτρινο φλέγμα
  • κρυάδα
  • αφυδάτωση
  • πυρετός πάνω από 102°F
  • πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες
  • αδυναμία
βηχαςεπίμονος βήχαςθεραπείες για τον βήχα