Τι είναι η αφασία με την οποία διαγνώστηκε ο Bruce Willis;

Η αφασία είναι μια γλωσσική διαταραχή που προκαλείται από βλάβη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη γλωσσική έκφραση και κατανόηση. Η αφασία καθιστά ένα άτομο ανίκανο να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τους άλλους.

Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν αφασία, ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες επηρεάζονται εξίσου και οι περισσότεροι άνθρωποι με αφασία βρίσκονται στη μέση και μεγαλύτερη λικία.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αφασίας. Αυτοί συνήθως διαγιγνώσκονται με βάση το ποια περιοχή της κυρίαρχης για τη γλώσσα πλευράς του εγκεφάλου έχει επηρεαστεί και την έκταση της βλάβης. Τα άτομα με αφασία Broca έχουν βλάβη στο μπροστινό τμήμα της πλευράς του εγκεφάλου, που κυριαρχεί στη γλώσσα.

Όσοι πάσχουν από αφασία Wernicke έχουν βλάβη στο πλευρικό τμήμα του τμήματος του εγκεφάλου που κυριαρχεί στη γλώσσα.

Η σφαιρική αφασία είναι το αποτέλεσμα βλάβης σε ένα μεγάλο τμήμα της πλευράς του εγκεφάλου που κυριαρχεί στη γλώσσα.

Τι προκαλεί αφασία;

Η αφασία προκαλείται από βλάβη στην κυρίαρχη για τη γλώσσα πλευρά του εγκεφάλου, συνήθως την αριστερή πλευρά, και μπορεί να προκληθεί από:

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Τραυματισμό στο κεφάλι
  • Όγκος στον εγκέφαλο
  • Λοίμωξη
  • Άνοια

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν η αφασία προκαλεί πλήρη απώλεια της γλωσσικής δομής ή αν προκαλεί δυσκολίες στον τρόπο πρόσβασης και χρήσης της γλώσσας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφασίας;

Τα συμπτώματα της αφασίας εξαρτώνται από τον τύπο που έχει ένα άτομο.

Τα άτομα με αφασία Broca, που μερικές φορές αποκαλείται εκφραστική αφασία, για παράδειγμα, μπορεί να εξαλείψουν τις λέξεις “και” και “το” από τη γλώσσα τους και να μιλούν με σύντομες, αλλά ουσιαστικές προτάσεις. Συνήθως μπορούν να κατανοήσουν ένα μέρος στην ομιλία των άλλων. Επειδή η βλάβη βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, είναι επίσης σημαντική για τις κινητικές κινήσεις, τα άτομα με αφασία Broca έχουν συχνά δεξιά αδυναμία ή παράλυση του χεριού και του ποδιού.

Τα άτομα με αφασία Wernicke, που μερικές φορές αποκαλείται και δεκτική αφασία, μπορεί να μιλούν με μεγάλες συγκεχυμένες προτάσεις, να προσθέτουν περιττές λέξεις ή να δημιουργούν νέες λέξεις. Συνήθως δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ομιλία των άλλων.

Τα άτομα με σφαιρική αφασία έχουν δυσκολίες στην ομιλία ή στην κατανόηση της γλώσσας.

Ζώντας με αφασία

Ορισμένα άτομα με αφασία αναρρώνουν πλήρως χωρίς θεραπεία. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, κάποια ποσότητα αφασίας συνήθως παραμένει. Θεραπείες όπως η λογοθεραπεία μπορούν συχνά να βοηθήσουν στην ανάκτηση ορισμένων λειτουργιών του λόγου και της ομιλίας με την πάροδο του χρόνου, αλλά πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο και απογοητευτικό τόσο για το άτομο με αφασία όσο και για τα μέλη της οικογένειας του. Είναι σημαντικό για τα μέλη της οικογένειας να εκπαιδευτούν στους βέλτιστους τρόπους επικοινωνίας με το αγαπημένο τους πρόσωπο. Οι λογοθεραπευτές μπορούν συχνά να βοηθήσουν σε αυτό. Οι προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Συμπεριλάβετε το άτομο με αφασία στις συζητήσεις
  • Απλοποιήστε τη γλώσσα χρησιμοποιώντας σύντομες, απλές προτάσεις
  • Επαναλάβετε τις λέξεις-κλειδιά ή γράψτε τις για να αποσαφηνίσετε το νόημα ανάλογα με τις ανάγκες
  • Χρησιμοποιήστε έναν φυσικό τρόπο συζήτησης σε επίπεδο ενηλίκων
  • Ενθαρρύνετε όλους τους τύπους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, των χειρονομιών, της υπόδειξης ή της ζωγραφικής
  • Μην διορθώνετε την ομιλία του ατόμου
  • Δώστε στο άτομο άφθονο χρόνο για να εκφραστεί
  • Βοηθήστε το άτομο να εμπλακεί εκτός σπιτιού, όπως μέσω ομάδων υποστήριξης

Για ορισμένα άτομα, οι υπολογιστές μπορεί να είναι χρήσιμοι τόσο για την επικοινωνία όσο και για τη βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων.

 

 

front-storiesαφασία