Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων. Μετάδοση και πρόληψη.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανήκει στο  γένος Orthopoxvirus  στην οικογένεια  Poxviridae . Το  γένος του Orthopoxvirus  περιλαμβάνει επίσης τον ιό της ευλογιάς (που προκαλεί την ευλογιά), τον ιό της δαμαλίτιδας (που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της ευλογιάς) και τον ιό της ευλογιάς των αγελάδων.

Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 όταν δύο κρούσματα ασθένειας που μοιάζει με ευλογιά εμφανίστηκαν σε αποικίες πιθήκων που κρατήθηκαν για έρευνα, εξ ου και η ονομασία «ευλογιά των πιθήκων». Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στον άνθρωπο καταγράφηκε το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εντατικών προσπαθειών για την εξάλειψη της ευλογιάς. Έκτοτε, η ευλογιά των πιθήκων έχει αναφερθεί σε ανθρώπους σε πολλές άλλες χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής: Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Λιβερία, Νιγηρία, Δημοκρατία του Κονγκό και Σιέρα Λεόνε. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους έχουν εμφανιστεί εκτός Αφρικής που συνδέονται με διεθνή ταξίδια ή εισαγόμενα ζώα, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες , καθώς και στο Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η φυσική δεξαμενή της ευλογιάς των πιθήκων παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, τα αφρικανικά τρωκτικά και τα πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου (όπως οι πίθηκοι) μπορεί να φιλοξενούν τον ιό και να μολύνουν τους ανθρώπους.

Μετάδοση

Η μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων συμβαίνει όταν ένα άτομο έρχεται σε επαφή με τον ιό από ζώο, άνθρωπο ή υλικά μολυσμένα με τον ιό. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω του δέρματος (ακόμα και αν δεν είναι ορατός), της αναπνευστικής οδού ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη ή στόμα). Η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί με δάγκωμα ή γρατσουνιά,  άμεση επαφή με σωματικά υγρά  ή έμμεση επαφή με υλικό της βλάβης, όπως μέσω μολυσμένων κλινοσκεπασμάτων. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Τα αναπνευστικά σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από μερικά πόδια, επομένως απαιτείται παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή.  

Πρόληψη

Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων:

  • Αποφύγετε την επαφή με ζώα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τον ιό (συμπεριλαμβανομένων ζώων που είναι άρρωστα ή που έχουν βρεθεί νεκρά σε περιοχές όπου εμφανίζεται η ευλογιά των πιθήκων).
  • Αποφύγετε την επαφή με υλικά, όπως κλινοσκεπάσματα, που έχουν έρθει σε επαφή με άρρωστο ζώο.
  • Απομονώστε τους μολυσμένους ασθενείς από άλλους που θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης.
  • Ακολουθήστε την καλή υγιεινή των χεριών μετά από επαφή με μολυσμένα ζώα ή ανθρώπους. Για παράδειγμα, πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή χρήση απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Χρησιμοποιήστε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό  όταν φροντίζετε ασθενείς.

 

 

Στοιχεία από το CDC