Τι είναι η θετικότητα του σώματος; (body positivity)

Η θετικότητα του σώματος αναφέρεται στον ισχυρισμό ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν να έχουν μια θετική εικόνα σώματος, ανεξάρτητα από το πώς η κοινωνία και η δημοφιλής κουλτούρα βλέπουν το ιδανικό σχήμα, μέγεθος και εμφάνιση.   H θετικότητα του σώματος δεν αφορά μόνο την αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία βλέπει τους ανθρώπους με βάση το φυσικό τους μέγεθος και το σχήμα τους. Αναγνωρίζει επίσης ότι οι κρίσεις γίνονται συχνά με βάση τη φυλή, το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την αναπηρία.

Η θετικότητα του σώματος στοχεύει επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς τα δημοφιλή μηνύματα των μέσων συμβάλλουν στη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το σώμα τους, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνονται για το φαγητό, την άσκηση, την ένδυση, την υγεία, την ταυτότητα και τη φροντίδα του εαυτού τους.

Κατανοώντας καλύτερα την επίδραση που έχουν τέτοιες επιρροές, η ελπίδα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μια πιο υγιή και ρεαλιστική σχέση με το σώμα τους.

Σύντομη Ιστορία

Η θετικότητα του σώματος έχει τις ρίζες της στο κίνημα αποδοχής πάχους στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η αποδοχή του πάχους επικεντρώνεται στον τερματισμό της κουλτούρας της ντροπής του πάχους και των διακρίσεων σε βάρος των ανθρώπων με βάση το μέγεθος ή το σωματικό τους βάρος. Η National Association to Advance Fat Acceptance ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1969 και συνεχίζει να εργάζεται για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν για το βάρος.

Ενώ η θετικότητα του σώματος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, οι άνθρωποι συνεχίζουν να μπερδεύονται σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει. Μέρος του λόγου για τον οποίο η θετικότητα του σώματος είναι τόσο παρεξηγημένη οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί ορισμοί για το τι σημαίνει η κίνηση.

 Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, η θετικότητα του σώματος μπορεί να σημαίνει:

  • Εκτιμάτε το σώμα σας παρά τα ελαττώματα
  • Να νιώθετε σιγουριά για το σώμα σας
  • Αγαπώντας τον εαυτό σας
  • Αποδεχτείτε το σχήμα και το μέγεθος του σώματός σας

Η θετικότητα του σώματος σημαίνει επίσης να απολαμβάνεις το σώμα που έχεις και να μην κοπιάζεις τον εαυτό σου για αλλαγές που συμβαίνουν φυσικά λόγω της γήρανσης, της εγκυμοσύνης ή των επιλογών του τρόπου ζωής.

Το Instagram έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο του κινήματος της θετικότητας του σώματος. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα περιοδικά και εταιρείες έχουν ενσωματώσει προσπάθειες να είναι πιο θετικοί στο σώμα στις δημοσιεύσεις και τις προσπάθειες μάρκετινγκ.

Λόγοι για τη θετικότητα του σώματος

Ένας από τους κύριους στόχους της θετικότητας του σώματος είναι να αντιμετωπίσει μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η εικόνα του σώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία και ευεξία. Το να έχεις μια υγιή εικόνα σώματος παίζει ρόλο στο πώς νιώθουν οι άνθρωποι για την εμφάνισή τους και ακόμη και στο πώς κρίνουν την αυτοεκτίμησή τους. Η έρευνα δείχνει ότι η αρνητική εικόνα του σώματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ψυχικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και των διατροφικών διαταραχών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και η σύντομη έκθεση σε μηνύματα μέσων που απεικονίζουν μια «ιδανική σωματική διάπλαση» συνδέθηκε με αυξημένες ανησυχίες για την εικόνα του σώματος και αυξημένα συμπτώματα διατροφικής διαταραχής.

Η εικόνα του σώματος αναφέρεται στην υποκειμενική αντίληψη ενός ατόμου για το σώμα του—η οποία μπορεί να διαφέρει από το πώς εμφανίζεται στην πραγματικότητα το σώμα του. Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία και στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας.

Ο σχηματισμός της εικόνας του σώματος ξεκινά από νωρίς στη ζωή. Δυστυχώς, ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορεί να υποφέρουν από σωματική δυσαρέσκεια. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Common Sense Media διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 50% των κοριτσιών και σχεδόν το 33% των αγοριών μεταξύ 6 και 8 ετών ένιωθαν ότι το ιδανικό σωματικό τους βάρος ήταν μικρότερο από το τρέχον βάρος τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης ότι το 25% των παιδιών είχαν δοκιμάσει κάποιο είδος δίαιτας μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της κακής εικόνας του σώματος περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη: Οι γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η σωματική δυσαρέσκεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξήγηση αυτής της διαφοράς φύλου στα ποσοστά κατάθλιψης.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Η έρευνα έχει βρει ότι η σωματική δυσαρέσκεια σχετίζεται με την κακή αυτοεκτίμηση των εφήβων ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη φυλή, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
  • Διατροφικές διαταραχές: Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η σωματική δυσαρέσκεια συνδέεται με τη διαταραγμένη διατροφή, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων κοριτσιών.

Η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι η έκθεση σε απεικονίσεις του «λεπτού ιδανικού» σχετίζεται τόσο με συμπεριφορικά όσο και με συναισθηματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαταραχή της διατροφής. 6 Δεν είναι μόνο η έκθεση σε αυτές τις εικόνες που αποτελούν κίνδυνο. Είναι η ανάπτυξη των πεποιθήσεων ότι η ομορφιά, η επιτυχία και η εκτίμηση καθορίζονται από την λεπτότητα. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι όταν οι άνθρωποι εσωτερικεύουν αυτές τις ιδέες, είναι πιο πιθανό να βιώσουν δυσαρέσκεια με το σώμα τους και να κάνουν περιττές δίαιτες.

Η θετικότητα του σώματος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα βοηθώντας τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τις επιρροές που συμβάλλουν στην κακή εικόνα του σώματος. Η ελπίδα είναι ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν στη συνέχεια να προσαρμόσουν τις προσδοκίες του σώματός τους και να αισθάνονται πιο θετικοί και αποδεκτοί για το σώμα τους. Μια τέτοια αποδοχή μπορεί στη συνέχεια να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων που έχει η κακή εικόνα σώματος στην ψυχική και σωματική υγεία.

Τι μπορείτε να κάνετε; 

Η θετικότητα του σώματος έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την αποδοχή και την αγάπη για το σώμα σας, αλλά μπορεί να είναι ένας αγώνας που προσθέτει άλλο ένα στοιχείο πίεσης και αδύνατα πρότυπα για να ανταποκριθείτε. Το μήνυμα της σωματικής θετικότητας είναι ότι πρέπει να αλλάξετε το πώς νιώθετε για το σώμα σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι μόνο μια ακόμη απαίτηση.

Το να λέμε απλά στους ανθρώπους να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να είναι ανθεκτικοί μπροστά στον βομβαρδισμό εικόνων που προωθούν το λεπτό ιδανικό μπορεί να είναι επιζήμιο. Το να λέμε στους ανθρώπους να αγνοούν το κυρίαρχο ιδανικό ομορφιάς δεν είναι ρεαλιστικό. Μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση σε ένα άτομο που αισθάνεται ήδη ανήσυχο, αρνητικό και υποτιμημένο. Η λαϊκή κουλτούρα λέει στους ανθρώπους ότι έχουν ελαττώματα – αλλά στη συνέχεια απαιτεί να έχουν μια θετική στάση για αυτό. Το να μην αισθάνεστε θετικά για το σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε ντροπή και ενοχή.

Έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα ότι όταν τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση επαναλαμβάνουν θετικές επιβεβαιώσεις στις οποίες δεν πιστεύουν στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα τείνουν να είναι μπούμερανγκ, αφήνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται ακόμη χειρότερα για τον εαυτό τους από ό,τι πριν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λέτε ωραία πράγματα ή να κάνετε θετικές σκέψεις για τον εαυτό σας. Αλλά η απλή κάλυψη της αρνητικής σκέψης με θετικά μηνύματα μπορεί να είναι επιβλαβής. Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να εργαστείτε για την αντικατάσταση των μοτίβων αρνητικών σκέψεων με πιο ρεαλιστικά.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να διατηρήσετε μια υγιή εικόνα σώματος; Είτε το κίνημα της θετικότητας του σώματος σας μιλά είτε όχι, υπάρχουν ιδέες από αυτήν την προσέγγιση που μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα με το σώμα σας και να έχετε λιγότερη εμμονή με το κυνήγι της «τελειότητας».

Υιοθετήστε την ουδετερότητα του σώματος

Είναι εντάξει να παραδεχτείς ότι δεν αγαπάς απαραίτητα τα πάντα στο σώμα σου. Είναι εντάξει να νιώθετε ουδέτεροι ή ακόμα και αδιάφοροι για το σώμα σας. Η αξία και η αξία σας δεν έγκειται στο σχήμα ή το μέγεθός σας ή σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της εμφάνισής σας. Η εικόνα του σώματος παίζει ρόλο στην αυτοαντίληψη, αλλά δεν είναι το παν.

Εστιάστε στο να αφαιρέσετε τα  φώτα από το σώμα σας και προσπαθήστε να βασίσετε τις αντιλήψεις σας για τον εαυτό σας σε άλλα μέρη του εαυτού σας.

Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται συνεχή προσπάθεια και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις τέλεια. Θα υπάρξουν στιγμές που αισθάνεστε αδύναμοι, όταν αντιπαθείτε πτυχές του εαυτού σας και όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Το κλειδί είναι να συνεχίσετε να προσπαθείτε να βρίσκετε νέους τρόπους για να αποφύγετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης που συμβάλλουν στην κακή εικόνα του σώματος.

Δοκιμάστε την αυτοφροντίδα με επίκεντρο την υγεία

Η αυτοφροντίδα μπορεί μερικές φορές να μεταμφιέζεται ως ένας τρόπος να αλλάξετε ή να ελέγξετε την εμφάνισή σας, αλλά η αυτοφροντίδα πρέπει να επικεντρώνεται στο να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλά με το σώμα που έχετε τώρα. Δείξτε σεβασμό για το σώμα σας. Τρώτε υγιεινά γεύματα γιατί τροφοδοτούν το μυαλό και το σώμα σας. Ασκηθείτε γιατί σας βοηθά να νιώθετε δυνατός και γεμάτος ενέργεια, όχι επειδή προσπαθείτε να αλλάξετε ή να ελέγξετε το σώμα σας.

Φορέστε και αγοράστε ρούχα για το σώμα που έχετε τώρα – όχι για κάποια προγραμματισμένη μελλοντική εκδοχή του εαυτού σας. Μπορεί να κρατάτε τα «λεπτά ρούχα» σας επειδή σκοπεύετε να χάσετε τελικά βάρος, αλλά τέτοιες συνήθειες μπορεί να σας δυσκολέψουν να αισθανθείτε καλά με τον εαυτό σας σήμερα. Ψάξτε για πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε άνετα και καλά με την εμφάνισή σας. Καθαρίστε την ντουλάπα σας από ρούχα που δεν ταιριάζουν με την τρέχουσα σωματική σας διάπλαση. Το σώμα σας μπορεί να αλλάξει σε μέγεθος και σχήμα στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μπορείτε να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας εδώ και τώρα.

Καθαρίστε τις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από λογαριασμούς που δεν σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Εάν συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με άλλους, είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Ακολουθήστε λογαριασμούς που πυροδοτούν τα ενδιαφέροντά σας και σας αφήνουν θετικά συναισθήματα. Ειδικά στο Instagram, πολλοί λογαριασμοί επικεντρώνονται μόνο στην απεικόνιση της τελειότητας ή μιας εξιδανικευμένης εικόνας του σώματος.

Δοκιμάστε να ακολουθήσετε λογαριασμούς θετικού σώματος που περιλαμβάνουν όλους τους σωματότυπους, τα σχήματα, τα χρώματα, τα φύλα και τις ικανότητες.

body positivity