Τι είναι το απόθεμα ωοθηκών;

Το απόθεμα ωοθηκών είναι ένας όρος που υποδηλώνει τον αριθμό των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Το απόθεμα αυτά δεν είναι απεριόριστο καθότι 750 -1000 ωάρια καταναλώνονται σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο και μετά την ηλικία των 35 ετών αρχίζει σταδιακά να μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Σε ορισμένες γυναίκες η απώλεια αυτή είναι ταχύτερη από άλλες, επομένως είναι σημαντικό να εξετάζουμε πάντοτε το απόθεμα ωοθηκών κάθε γυναίκας ειδικά σε αυτές που είναι άνω των 35.

Πώς μετριέται;

Το τεστ που έχει υψηλότερη προγνωστική αξία είναι ο συνδυασμός του αριθμού των αρχικών ωοθυλακίων, των επιπέδων των ορμονών FSH και AMH στο αίμα, και της ηλικίας της γυναίκας στην αρχή του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Μελέτη αρχικών ωοθυλακίων: Γίνεται υπερηχογραφικά  στην αρχή του εμμηνορρυσιακού κύκλου κατά την οποία γίνεται καταμέτρηση του αριθμού των ωοθυλακίων μεγέθους 2 – 9 mm. Εάν παρατηρηθούν 8 ή περισσότερα, είναι συνήθως ενδεικτικό μιας καλής ωοθηκικής εφεδρείας. Όσο περισσότερα ωοθυλάκια παρατηρούμε, τόσο μεγαλύτερο είναι το ωοθηκικό απόθεμα.

Ορμονικό προφίλ: Οι ορμόνες που ελέγχονται στο αίμα της γυναίκας είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH), η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) και η οιστραδιόλη. Αυτές οι ορμόνες είναι δείκτες της ωοθηκικής εφεδρείας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών είναι ενδεικτικά και είναι σημαντικό να συνδυασθούν με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Όμως, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να υπολογισθεί το απόθεμα των ωοθηκών είναι η υποβολή των ωοθηκών σε ορμονική διέγερση.

Έχω χαμηλό απόθεμα ωοθηκών: μπορώ να μείνω έγκυος με σεξουαλική επαφή;

Με χαμηλό απόθεμα ωοθηκών, οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης με επαφή μειώνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μελετάται κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Με θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Όσον αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το ποσοστό εγκυμοσύνης εξαρτάται κυρίως από την ηλικία της γυναίκας καθότι αυτή καθορίζει την ποιότητα των υπαρχόντων ωαρίων. Υπάρχουν γυναίκες που ανταποκρίνονται λιγότερο στη διέγερση, αλλά που θα παράγουν ωάρια καλής ποιότητας.

Έχει λύση;

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία τεχνική που να επιτρέπει τη βελτίωση ενός επιβεβαιωμένου χαμηλού αποθέματος ωοθηκών, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσφέρει δυνατότητες για να μείνετε έγκυος. Μερικές επιλογές για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση και η δωρεά ωαρίων.

Πληροφορίες από το https://www.iakentro.com/

απόθεμα ωοθηκών