Τι είναι το σύνδρομο Alport που προσβάλλει 1 στα 50.000 βρέφη

Μια θεραπευτική στρατηγική που χρησιμοποιεί ένα αντίσωμα που αναστέλλει μια πρωτεΐνη κυτταρικής σηματοδότησης, την ιντερλευκίνη-11 (IL-11) θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ελπίδες για τα άτομα με μια γενετική νεφρική νόσο που ονομάζεται σύνδρομο Alport. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης ανέφεραν τα ευρήματα αυτά στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νευρολογίας.

Το σύνδρομο Alport είναι μια κληρονομική γενετική πάθηση που προσβάλλει περίπου ένα σε κάθε 50.000 νεογέννητα παγκοσμίως. Οι γονιδιακές μεταλλάξεις που συνδέονται με το σύνδρομο αυτό οδηγούν σε μη φυσιολογικό σχηματισμό κολλαγόνου σε ορισμένους ιστούς, επηρεάζοντας τη λειτουργία των νεφρών, την ακοή και την όραση. Τελικά μπορεί να προκύψει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λόγω βλάβης και σχηματισμού ουλώδους ιστού στο σπειραματικό σύστημα, τη μονάδα φιλτραρίσματος του νεφρού που είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση των τοξινών, ενώ παράλληλα διατηρεί σημαντικές πρωτεΐνες.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν θεραπευτικές θεραπείες για την πάθηση. Αντ’ αυτού, οι γιατροί προσπαθούν να μειώσουν τον ρυθμό της νεφρικής βλάβης με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEi). Τα φάρμακα αυτά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τη διαρροή πρωτεϊνών στα ούρα. Ωστόσο, πολλά άτομα με σύνδρομο Alport εξελίσσονται σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου παρά τη θεραπεία με ACEi.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Anissa Widjaja, επίκουρη καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Διαταραχών (CVMD) του Duke-NUS, δήλωσε: “Μαζί με τους συνεργάτες μας στη Σιγκαπούρη και τη Γερμανία, θέλαμε να ανακαλύψουμε αν η IL-11 παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του συνδρόμου Alport. Αυτή η πρωτεΐνη κυτταρικής σηματοδότησης είχε πρόσφατα ενοχοποιηθεί από άλλες έρευνες για ουλές και δυσλειτουργία των νεφρών”.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού για το σύνδρομο Alport στον άνθρωπο, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της IL11 άρχισαν να αυξάνονται στα πειραματόζωα από την ηλικία των έξι εβδομάδων προκαλώντας βλάβη στα σπειραματικά κύτταρα που αποτελούν το κόσκινο φιλτραρίσματος που βρίσκεται μεταξύ του εισερχόμενου αίματος και των εξερχόμενων ούρων.

“Διαπιστώσαμε επίσης ότι η χορήγηση θεραπειών κατά της IL11, με τη μορφή φαρμάκου αντισώματος, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της σοβαρότητας του συνδρόμου Alport στα ποντίκια”, ανέπτυξαν ο αναπληρωτής καθηγητής Widjaja και ο καθηγητής Stuart Cook, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό συνέβη με τη μείωση της νεφρικής βλάβης, της φλεγμονής και της ουλής. Είναι σημαντικό ότι ο συνδυασμός των θεραπειών ACEi και anti-IL11 αύξησε τη διάρκεια ζωής των ποντικιών με σύνδρομο Alport κατά περισσότερο από 400% σε σχέση με εκείνα που έλαβαν μόνο ένα φάρμακο ACEi”.

Ο καθηγητής Thomas Coffman, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS και επικεφαλής συν-συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε: “Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί νέες ελπίδες για τη θεραπεία του συνδρόμου Alport – όχι μόνο για την αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου, αλλά ακόμη και για την αποκατάσταση της χαμένης νεφρικής λειτουργίας. Επίσης, η μελέτη υποδηλώνει ότι τα θεραπευτικά σκευάσματα anti-IL11 μπορούν να έχουν προσθετικά αποτελέσματα με τη θεραπεία με ACEi, ενισχύοντας τη δυνητική χρησιμότητά τους στον κλινικό στίβο”

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Widjaja και οι συνεργάτες της συνεχίζουν την έρευνά τους διερευνώντας κατά πόσον οι θεραπείες anti-IL11 μπορούν να αντιστρέψουν τη νεφρική ανεπάρκεια προωθώντας την αναγέννηση των ιστών.

βρέφηΣυνδρόµο Alportfront-storiesAlport Syndromeνεογέννητα