Τι επίδραση έχουν τα social media στον ψυχισμό των εφήβων

Η σχεδόν μόνιμη σύνδεση των εφήβων με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αγχώνει και προβληματίζει γονείς, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι έφηβοι, που χρησιμοποιούν τα social media περισσότερο από τον μέσο όρο, έχουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή ή αν οι έφηβοι με χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media.

Οι περισσότεροι γονείς, πάντως, βλέπουν με τρόμο τα παιδιά τους να εξαρτώνται από τα social media και σκέπτονται ότι αυτή τους η συνήθεια θα τα κάνει καταθλιπτικά, ανήσυχα και “φυτά”.

Όμως τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, βρήκαν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 12.000 έφηβοι ηλικίας από 10 έως 15 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο και βρέθηκε ότι η οικογένεια, οι φίλοι και η σχολική ζωή είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην ευημερία τους.

Ο καθηγητής Andrew Przybylski και η Amy Orben, από το Oxford Internet Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες συσχετίσεις μεταξύ της ικανοποίησης από τη ζωή και της χρήσης των κοινωνικών μέσων ήταν «ασήμαντες» – αντιστοιχώντας σε λιγότερο από το 1% της ευημερίας ενός εφήβου – και ότι η επίδραση των social media δεν είναι «μονόδρομος».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Przybylski, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο: “Το 99,75% της ικανοποίησης από τη ζωή ενός ατόμου δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση των social media”.

 

 

social mediaιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης