Τι να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης κήλης

Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.  Μπορείτε όμως να υιοθετήσετε κάποιες συνήθειες ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες δημιουργίας της ή για να μην επιβαρύνετε την κατάσταση μίας ήδη υπάρχουσας κήλης:

Κόψτε το κάπνισμα:  O χρόνιος βήχας που είναι συχνός στους  καπνιστές, αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση. Σαν αποτέλεσμα δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κήλης ή μπορεί να επιδεινώνει μία κήλη που ήδη υπάρχει.

Λύστε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας:  Η πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας προκειμένου να ενεργηθείτε, μπορεί να σας εμφανίσει κήλη. Αν βάλετε στην καθημερινή διατροφή σας άφθονα φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες  θα δείτε βελτίωση. Και μην ξεχνάτε να πίνετε καθημερινά πολύ νερό.

Aποφύγετε τα βάρη:  H άρση βαριών αντικειμένων αλλά και η βαριά εργασία που απαιτεί ανύψωση βάρους, αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθεί κήλη. Προσπαθήστε να το κάνετε όσο γίνεται λιγότερο και πάντα, με τον σωστό τρόπο!

Ασκηθείτε:  Εκτός του ότι η άσκηση κάνει γενικότερα καλό στην υγεία μας, δυναμώνει το κοιλιακό τοίχωμα για να αντέχει περισσότερο την όποια πίεση.

Τι μπορεί να προκαλέσει την κήλη;

Οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της πίεσης στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει κήλη, όπως:

  • Ανύψωση βαρέων αντικειμένων χωρίς σταθεροποίηση των κοιλιακών μυών
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Επίμονος βήχας ή φτέρνισμα
  • Επιπλέον, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και το κάπνισμα, είναι προδιαθεσικοί παράγοντες  και να κάνουν την εμφάνιση των κηλών πιο πιθανή.

Πως καταλαβαίνω αν έχω κήλη;

Οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές που είναι απειλητικές για τη ζωή. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως:  κοιλιακό άλγος , ναυτία ή έμετο, πυρετό ή ξαφνικό πόνο σε σημείο του κοιλιακού τοιχώματος που παρουσιάζει ψηλαφητή σκληρία.

Ακόμα, η πρώιμη ιατρική περίθαλψη και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική θεραπεία μιας κήλης.

Η μετεγχειρητική πορεία μίας  επέμβασης αποκατάστασης κήλης είναι γενικά πολύ καλή, αλλά μπορεί να εξαρτάται από τη φύση της κήλης, τα συμπτώματά σας και τη γενική υγεία σας.

 

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Σπύρο Αυλωνίτη.

 

 

κήληfront-stories