Τι να τρώτε (και να πίνετε) όταν έχετε γρίπη

Όταν έχετε γρίπη, η μόνη αληθινή θεραπεία είναι η ξεκούραση και ο χρόνος—δεν υπάρχει φαγητό ή ποτό που θα εξαφανίσει ως δια μαγείας τα συμπτώματά σας . Αλλά το να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ενυδατωμένοι και τρώτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα αισθάνεστε χειρότερα από ό,τι ήδη και μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε την ενόχλησή σας και να σας ξανασταθείτε στα πόδια σας πιο γρήγορα.Επειδή μπορεί να μην έχετε καθόλου όρεξη να φάτε πολύ όταν είστε κάτω από τις καιρικές συνθήκες, δείτε ποια τρόφιμα και  ποτά  προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και καταπραΰνουν τα συμπτώματα.

  • Ροφήματα ηλεκτρολυτών: Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι το πιο σημαντικό πράγμα όταν έχετε γρίπη, ειδικά εάν έχετε πυρετό και ιδρώνετε. Το να βεβαιωθείτε ότι πίνετε νερό είναι η απλούστερη λύση, λέει, αλλά η προσθήκη ενός αθλητικού ποτού πλούσιου σε ηλεκτρολύτες ή νερού καρύδας στην εναλλαγή σας μπορεί να σας εγγυηθεί ότι αναπληρώνετε νάτριο και κάλιο καθώς και υγρά.  Ένα αρωματικό ρόφημα μπορεί επίσης να είναι πιο ελκυστικό από το απλό νερό και μπορεί να σας ενθαρρύνει να πίνετε περισσότερο. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν συχνά να μην παίρνετε ζαχαρούχα αθλητικά ποτά για άτομα που δεν ξοδεύουν πολλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης — αλλά αν δεν έχετε διάθεση να φάτε στερεές τροφές, αυτός μπορεί να είναι ο ευκολότερος τρόπος για να λάβετε μερικές θερμίδες που χρειάζεστε.
  • Πράσινο τσάι: Ένας άλλος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι είναι να πίνετε ζεστό τσάι.  Η γρίπη συνήθως περιλαμβάνει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού και η κατανάλωση ζεστών ή ζεστών υγρών μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των αεραγωγών.   Επιλέξτε πράσινο τσάι, το οποίο είναι υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά από το μαύρο. Η προσθήκη λίγου μελιού μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει τον πονόλαιμο και να ανακουφίσει επίσης τον βήχα.
  • Σούπα κοτοπουλο νουντλς: Εάν   έχετε διάθεση για κάποιο νόστιμο comfort food, επιλέξτε μια ζεστή σούπα κοτόπουλο (κοτόσουπα) ή σούπα νουντλς.   Θα πάρετε πρωτεϊνη και απόλαυση!
  • Φασόλια:    Φυσικά, το κοτόπουλο δεν είναι η μόνη σας επιλογή πρωτεΐνης.  Οι φυτικές πρωτεΐνες , όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια, μπορεί να  σας βοηθήσουν. Ενυδατώνουν και  μαγειρεύονται εύκολα.
  • Φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα:  Επιλέξτε τα και φτιάξτε  ένα πρωινό smoothie που συνδυάζει superfoods. Τα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην τροφοδοσία της καρδιάς σας, κρατούν το μυαλό σας υγιές και ξεκινούν την πέψη.
  • Χυμος πορτοκάλι: Μπορείτε επίσης να πίνετε τα αντιοξειδωτικά σας: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία σύμφωνα με ορισμένες μελέτες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και της γρίπης. Αλλά προσέξτε μην το παρακάνετε γιατί το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει τόση πολλή βιταμίνη C ταυτόχρονα και αν έχετε πάρα πολύ μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορείτε να αραιώσετε τον χυμό σας με λίγο νερό.
  • Βοδινό κρέας: Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που θέλετε να λαμβάνετε άφθονο ενώ είστε άρρωστοι είναι ο ψευδάργυρος: Μελέτες δείχνουν ότι το μέταλλο βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ότι η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. Η λήψη ψευδαργύρου από πηγές τροφίμων μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.  Επιλέξτε  κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας  που είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Β και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πλήρως από τη γρίπη.
  • Τροφές brat: Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι έχουν γρίπη, έχουν πολλή ναυτία ή γαστρεντερικές διαταραχές. Αν συμβαίνει αυτό, θέλετε απλές, ήπιες τροφές που το στομάχι σας μπορεί εύκολα να ανεχθεί. Τα απλά κράκερ είναι συχνά  καλή επιλογή, όπως και τα λεγόμενα “BRAT” τρόφιμα: μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ.
  • Ginger:  Τα τρόφιμα ή τα ποτά που παρασκευάζονται με τζίντζερ μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τα στομαχικά προβλήματα που σχετίζονται με τη γρίπη. Ερευνα υποδηλώνει ότι η ρίζα είναι αντιφλεγμονώδης και είναι αποτελεσματική κατά της ναυτίας.  Ψάξτε για τζίντζερ σε τσάγια ή σούπες ή φτιάξτε το δικό σας θεραπευτικό τονωτικό εμποτίζοντας νερό με φρέσκο ​​τζίντζερ .
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά:  Όταν έχετε γρίπη, θέλετε επίσης να στοχεύσετε σε τροφές που θα ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας – και οι βιταμίνες Β είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται φυσικά στα αυγά, το κρέας, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά – αλλά αν είστε χορτοφάγοι ή δεν θέλετε να φάτε αυτές τις βαριές επιλογές, μπορείτε επίσης να την πάρετε από εμπλουτισμένα δημητριακά, όπως πολλά ψωμιά και δημητριακά πρωινού.

 

 

γρίπηfront-storiesδιατροφή στη γρίπη