Τι πρέπει να κάνετε με τα κατοικίδιά σας αν διαγνωστήκατε με ευλογιά των πιθήκων

Σε περίπτωση που διαγνωστήκατε με Ευλογιά των Πιθήκων ή που χαρακτηριστήκατε «επαφή» ανθρώπου κρούσματος Ευλογιάς των Πιθήκων είναι καλύτερα να αποφύγετε την επαφή με οικόσιτα τρωκτικά, κουνέλια, λαγούς, κατοικίδια ή άγρια ζώα. Η πρόσφατη περίπτωση μετάδοσης του ιού σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις από άνθρωπο σε σκύλο υπογραμμίζει την ανάγκη αποφυγής επαφής με οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού σε αυτό.

Αν είστε ο ίδιος ασθενής η αποφυγή επαφής με ζώα θα πρέπει να διαρκεί έως την πλήρη άρση της απομόνωσης. Αν είστε «στενή επαφή» δηλαδή είχατε παρατεταμένη επαφή υψηλού κινδύνου με άτομο που διαγνώσθηκε με Ευλογιά των Πιθήκων («κρούσμα») η αποφυγή επαφής με ζώα θα πρέπει να διαρκεί για 21 ημέρες από την τελευταία επαφή σας με το κρούσμα. Η μετάδοση στο ζώο αφενός θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ζώου αφετέρου υπάρχει η πιθανότητα το ζώο να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους ή ζώα. Ιδανικά το ζώο θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός της οικίας σας και να το φροντίζει άτομο που δεν έρχεται σε επαφή με εσάς.

Αν δεν είναι πρακτικά δυνατή η αποφυγή επαφής με το κατοικίδιο τότε πρέπει η επαφή σας να περιορίζεται στην ελάχιστη δυνατή, να γίνεται χρήση γαντιών μιας χρήσης και μάσκας αναπνευστικής προστασίας FFP2 η ΚΝ95. ΘΑ πρέπει να εφαρμόζεται τακτική υγιεινή χεριών (πλύσιμο με σαπούνι ή εφαρμογή αντισηπτικού) και καλή απολύμανση όλων των επιφανειών και αντικειμένων που ήρθατε σε επαφή και που μπορεί να έρθει σε επαφή και το ζώο.

Κοινή οικιακή χλωρίνη σε διάλυση σε νερό 1:50 ή οικιακά απολυμαντικά με βάση το χλώριο εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τον ιό. Απολύμανση γίνεται και με τη χρήση ατμού (ατμοκαθαριστής) ή πλύσης στους 60 °C.

Αν ήσασταν ασθενής, παρατηρείτε το κατοικίδιο ζώο για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, αφού γίνατε καλά και οι δερματικές αλλοιώσεις δεν εμφανίζουν κρούστες, για οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του. Συστήνεται να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας κατευθύνει για προληπτικό έλεγχο/εκτίμηση του ζώου ενδιάμεσα και στο τέλος της περιόδου παρατήρησης.

 

 

 

Πηγή: ΕΟΔΥ

ευλογιά των πιθήκων