Τι σχέση έχει η κακή αναπνοή με τον διαβήτη;

Η αναπνοή σας έχει μια ενδιαφέρουσα ικανότητα να παρέχει ενδείξεις για τη συνολική υγεία σας.

Μια γλυκιά, φρουτώδης μυρωδιά μπορεί να σημαίνει κετοξέωση, μια οξεία επιπλοκή του διαβήτη. Η μυρωδιά αμμωνίας σχετίζεται με νεφρική νόσο. Ομοίως, μια πολύ άσχημη, φρουτώδης μυρωδιά μπορεί να είναι σημάδι νευρικής ανορεξίας.

Άλλες ασθένειες, όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση, ο καρκίνος του πνεύμονα και η ηπατική νόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ευδιάκριτες οσμές στην αναπνοή.

Τα τεστ αναπνοής μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν τους γιατρούς να αναγνωρίσουν τον διαβήτη.Έρευνα από το 2021 έχει δείξει ότι η μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του προδιαβήτη ή του διαβήτη πρώιμου σταδίου.

Τι προκαλεί την κακοσμία του στόματος στον διαβήτη;

Η δυσοσμία του στόματος που σχετίζεται με τον διαβήτη έχει δύο κύριες αιτίες: την περιοδοντική νόσο και τα υψηλά επίπεδα κετονών στο αίμα.

Περιοδοντικές παθήσεις

Οι περιοδοντικές ασθένειες, που ονομάζονται επίσης ασθένειες των ούλων, περιλαμβάνουν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα . Σε αυτα βακτήρια επιτίθενται στους ιστούς και τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια σας. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό και να αυξήσει το σάκχαρό σας, γεγονός που επιδεινώνει τον διαβήτη.  Αν και ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντικές ασθένειες, αυτές οι ασθένειες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα σε άτομα με διαβήτη.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2013 , περίπου 1 στα 3 άτομα με διαβήτη εμφανίζουν επίσης περιοδοντικές παθήσεις. Οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό, που μπορεί να είναι επιπλοκές του διαβήτη, συνδέονται επίσης με την περιοδοντική νόσο.

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ούλων σας. Εάν τα ούλα και τα δόντια σας δεν λαμβάνουν σωστή παροχή αίματος, μπορεί να γίνουν αδύναμα και πιο επιρρεπή σε μόλυνση.

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο στόμα σας, προάγοντας την ανάπτυξη βακτηρίων, τη μόλυνση και την κακοσμία του στόματος. Όταν τα σάκχαρα στο αίμα σας είναι υψηλά, γίνεται δύσκολο για το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση, καθιστώντας δυσκολότερη την επούλωση των ούλων.

Εάν κάποιος με διαβήτη αναπτύξει περιοδοντική νόσο, μπορεί να είναι πιο σοβαρή και να πάρει περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί από ένα άτομο χωρίς διαβήτη.

Η κακοσμία του στόματος είναι ένα κοινό σημάδι της περιοδοντικής νόσου. Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • κόκκινα ή μαλακά ούλα
  • ματωμένα ούλα
  • ευαίσθητα δόντια
  • ούλα που υποχωρούν

Κετόνες

Όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη, τα κύτταρα σας δεν λαμβάνουν τη γλυκόζη που χρειάζονται για καύσιμο. Για να το αντισταθμίσει, το σώμα σας μεταβαίνει στην καύση λίπους. Η καύση λίπους αντί για ζάχαρη παράγει κετόνες, οι οποίες συσσωρεύονται στο αίμα και τα ούρα σας.

Οι κετόνες μπορούν επίσης να παραχθούν όταν νηστεύετε ή ακολουθείτε δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αν και όχι στο ίδιο επίπεδο όπως στη διαβητική κετοξέωση.

Τα υψηλά επίπεδα κετόνης συχνά προκαλούν κακοσμία. Μία από τις κετόνες, η ακετόνη (μια χημική ουσία που βρίσκεται στο βερνίκι νυχιών), μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει σαν βερνίκι νυχιών.

Όταν οι κετόνες αυξάνονται σε μη ασφαλή επίπεδα, οι πιθανότητές σας για διαβητική κετοξέωση (DKA) αυξάνονται. Τα συμπτώματα της DKA περιλαμβάνουν:

  • γλυκιά και φρουτώδη μυρωδιά στην αναπνοή σας
  • πιο συχνή ούρηση από την κανονική
  • κοιλιακό άλγος, ναυτία ή έμετο
  • υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • σύγχυση

Η DKA είναι μια επικίνδυνη πάθηση, η οποία περιορίζεται κυρίως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 των οποίων τα σάκχαρα στο αίμα είναι μη ελεγχόμενα. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος από τον διαβήτη

Μαζί με τη νευροπάθεια, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ανησυχίες, η περιοδοντίτιδα είναι μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη. Αλλά μπορείτε να καθυστερήσετε τις ασθένειες των ούλων ή να μειώσετε τη σοβαρότητά τους. Ακολουθούν ορισμένες καθημερινές συμβουλές που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά.
  • Μην ξεχάσετε να βουρτσίζετε ή να ξύνετε τη γλώσσα σας, ένα πρωταρχικό μέρος αναπαραγωγής για δύσοσμα βακτήρια.
  • Πιείτε νερό και κρατήστε το στόμα σας υγρό.
  • Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο εύρος στόχου τους.
  • Χρησιμοποιήστε μέντα ή τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να τονώσετε το σάλιο.
  • Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας και ακολουθήστε τις θεραπευτικές συστάσεις του. Βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρος γνωρίζει ότι έχετε διαβήτη.
  • Ο γιατρός ή ο οδοντίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για την τόνωση της παραγωγής σάλιου.
  • Εάν φοράτε οδοντοστοιχίες, φροντίστε να εφαρμόζουν καλά και να τις βγάλετε το βράδυ.
  • Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε να το κόψετε.

Συχνές ερωτήσεις

Πώς μυρίζει η διαβητική αναπνοή;

Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του, θα μπορούσε να αναπτύξει διαβητική κετοξέωση (DKA). Ένα σύμπτωμα της DKA είναι η φρουτώδης αναπνοή λόγω των υψηλών επιπέδων ακετόνης στο σώμα. Επίσης, άλλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία.

Τι σημαίνει όταν ένα άτομο με διαβήτη έχει κακή αναπνοή;

Μια φρουτώδης μυρωδιά στην αναπνοή μπορεί να είναι σημάδι DKA. Η μυρωδιά αμμωνίας μπορεί να υποδηλώνει νεφρική νόσο, μια κοινή σύνθεση διαβήτη. Η δυσοσμία του στόματος, ή η κακοσμία του στόματος, μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας των ούλων.

Πώς θα απαλλαγείτε από τη διαβητική αναπνοή;

Η DKA απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εάν νομίζετε ότι έχετε νεφρική νόσο ή ασθένεια των ούλων, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό. Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών που οδηγούν σε κακοσμία του στόματος.

Άλλες συμβουλές περιλαμβάνουν τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, την κατανάλωση άφθονο νερό και την παρακολούθηση μιας ποικίλης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε πρόσθετη ζάχαρη.

front-storiesκακή αναπνοήκακή αναπνοή και διαβήτης