Τι συμβαίνει στο σύστημα της ντοπαμίνης όταν βιώνουμε δυσάρεστα γεγονότα

Μια νέα μελέτη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστημών εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ντοπαμίνης επεξεργάζεται τα δυσάρεστα γεγονότα που προκαλούν αποστροφή.

Είναι γνωστό ότι το σύστημα ντοπαμίνης παίζει καθοριστικό ρόλο στα κίνητρα, τη μάθηση και την κίνηση. Μία από τις κύριες λειτουργίες της ντοπαμίνης είναι να προβλέπει την εμφάνιση ανταμείβοντας εμπειριών και τη διαθεσιμότητα ανταμοιβών στο περιβάλλον μας. Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα ντοπαμίνης ενημερώνει τον εγκέφαλό μας για τα λεγόμενα “σφάλματα πρόβλεψης ανταμοιβής” — τη διαφορά μεταξύ των λαμβανόμενων και των προβλεπόμενων ανταμοιβών. Οι νευρώνες της ντοπαμίνης γίνονται πιο ενεργοί όταν μια ανταμοιβή εμφανίζεται απροσδόκητα ή αν είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, και παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα όταν λαμβάνουμε λιγότερη ανταμοιβή από την προβλεπόμενη. Αυτά τα σήματα λάθους μας βοηθούν να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και μας διδάσκουν πώς να επιτυγχάνουμε ανταμείβοντας εμπειρίες.

Ποια είναι η επίδραση των αποκρουστικών ερεθισμάτων στην ντοπαμίνη

Ενώ ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ της απελευθέρωσης ντοπαμίνης και των ερεθισμάτων, λίγες έχουν εξετάσει την επίδραση των δυσάρεστων και αποκρουστικών ερεθισμάτων στην ντοπαμίνη. Αν και τα αποτελέσματα αυτών των λίγων πειραμάτων ήταν ασυνεπή, έχει καταστεί σαφές ότι τα αποστρεπτικά ερεθίσματα έχουν αντίκτυπο στο σύστημα ντοπαμίνης. Υπάρχει όμως μια ενεργή συζήτηση μεταξύ των νευροεπιστημόνων σχετικά με τον ακριβή ρόλο που διαδραματίζουν οι νευρώνες της ντοπαμίνης στην επεξεργασία των αποστρεπτικών ερεθισμάτων: Αλλάζει η δραστηριότητά τους ως απόκριση στα αποστρεπτικά γεγονότα; Προβλέπουν τα αποκρουστικά γεγονότα; Κωδικοποιούν ένα σφάλμα πρόβλεψης των απεχθών γεγονότων;

Νέα ευρήματα σχετικά με το ρόλο της ντοπαμίνης στα αποκρουστικά γεγονότα

Μια νέα μελέτη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστημών εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα ντοπαμίνης επεξεργάζεται τα αποστρεπτικά γεγονότα. Η ομάδα γύρω από τη διδακτορική φοιτήτρια Jessica Goedhoop και τον επικεφαλής της ομάδας Ingo Willuhn εξέθεσαν αρουραίους σε λευκό θόρυβο σε συνδυασμό με ερεθίσματα που προέβλεπαν τον λευκό θόρυβο, ενώ μέτρησαν την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ο λευκός θόρυβος είναι ένα γνωστό παράδειγμα δυσάρεστου ακουστικού ερεθίσματος για τους αρουραίους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απελευθέρωση της ντοπαμίνης μειώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον λευκό θόρυβο. Επιπλέον, μετά από συνεχή παρουσίαση, τα ερεθίσματα που συνέβησαν λίγα δευτερόλεπτα πριν από την έκθεση στον λευκό θόρυβο άρχισαν να έχουν την ίδια καταθλιπτική επίδραση στους νευρώνες της ντοπαμίνης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τις ανταμοιβές, η ντοπαμίνη δεν κωδικοποίησε σφάλμα πρόβλεψης για αυτό το αποστροφικό ερέθισμα. Συνολικά, αυτή η νέα μελέτη καταδεικνύει ότι το σύστημα ντοπαμίνης βοηθά τον εγκέφαλο να προβλέψει την εμφάνιση και τη διάρκεια δυσάρεστων γεγονότων, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη τα σφάλματα πρόβλεψης.

Ο επικεφαλής της ομάδας Ingo Willuhn: “Πρόκειται για μια πολύ εμπεριστατωμένη και συστηματική μελέτη που λαμβάνει υπόψη πολλές μεταβλητές. Τα αποτελέσματα μας δίνουν μια καλύτερη κατανόηση του ρόλου της απελευθέρωσης της ντοπαμίνης στην επεξεργασία των δυσάρεστων γεγονότων. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρόλο της ντοπαμίνης στην αποστροφή. Χρησιμοποιήσαμε ένα νέο αποστρεπτικό ερέθισμα που επέτρεψε τη διεξαγωγή μιας πιο ενδελεχούς ανάλυσης της ντοπαμίνης από ό,τι ήταν δυνατό προηγουμένως”.

Τα εθιστικά φάρμακα καταλαμβάνουν και ενισχύουν τα σήματα ντοπαμίνης και προκαλούν υπερβολικές, ανεξέλεγκτες επιδράσεις της ντοπαμίνης στη νευρωνική πλαστικότητα. Η μελέτη αυτή μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση του υποκείμενου μηχανισμού πίσω από αυτό το παθολογικό φαινόμενο.

ντοπαμίνηfront-stories