Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να παραμείνετε υγιείς μέχρι τα 100 σας;

Το «κίνημα μακροζωίας» είναι μια κοινωνική και επιστημονική ώθηση για την ανάπτυξη θεραπειών που μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση και να παρατείνουν τη διάρκεια της υγιούς ανθρώπινης ζωής. Μερικές πολλά υποσχόμενες οδοί έρευνας για τη μακροζωία περιλαμβάνουν την επεξεργασία γονιδίων και τη μελέτη της γήρανσης.

Ενώ η έρευνα για τη μακροζωία συνεχίζεται την τελευταία δεκαετία περίπου, υπήρξε έξαρση του ενδιαφέροντος αφού αναφέρθηκε πρόσφατα ότι ο ιδρυτής του OpenAI, Sam Altman, επένδυσε 180 εκατομμύρια δολάρια σε μια startup που εργάζεται για την επέκταση της ανθρώπινης ζωής.

Πόσο σύντομα λοιπόν μέχρι αυτές οι θεραπείες μακροζωίας να είναι διαθέσιμες στο κοινό;

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ενώ ο τομέας εξελίσσεται γρήγορα, οι θεραπείες μακροζωίας βρίσκονται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. «Αν και υπάρχει αισιοδοξία για τη δυνατότητα παράτασης της ανθρώπινης ζωής, είναι δύσκολο να προβλεφθεί με βεβαιότητα πότε τέτοιες θεραπείες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό», λέει η Lalitha McSorley του Brentwood Physiotherapy Calgary . «Το χρονοδιάγραμμα για τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών θεραπειών μακροζωίας μπορεί να εξαρτάται από τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας, τις κλινικές δοκιμές, τις ρυθμιστικές εγκρίσεις και άλλους παράγοντες».

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω στο μεταξύ για να παραμείνω υγιής καθώς γερνάω;

Βάζεις στοίχημα! Έρευνες δείχνουν ότι η διάρκεια της ζωής σας είναι μόνο περίπου 25% γενετική. Αυτό σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της μακροζωίας. Μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παρατείνετε τα υγιή σας χρόνια περιλαμβάνουν την κατανάλωση μεσογειακής δίαιτας, την τακτική άσκηση, την κοινωνική επαφή και τον περιορισμό του αλκοόλ και άλλων ουσιών, μεταξύ άλλων.

13 συνήθειες που συνδέονται με την μακροζωία

Η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής και η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας. Άλλοι παράγοντες, όπως η υπερκατανάλωση τροφής και η κατανάλωση περισσότερου από ένα μέτριο επίπεδο αλκοόλ, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.  Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το προσδόκιμο ζωής καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική. Ωστόσο, τα γονίδια παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο από ό,τι αρχικά πιστευόταν. Αποδεικνύεται ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι βασικοί.

Εδώ είναι 13 συνήθειες που συνδέονται με τη μακροζωία:

  1. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής:   Ο περιορισμός  των θερμίδων σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και να προστατεύσετε από ασθένειες.
  2. Τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς:   Η προσθήκη  μερικών ξηρών καρπών στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
  3. Δοκιμάστε τον κουρκουμά:  έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες σε ζώα  δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής.
  4. Τρώτε πολλές υγιεινές φυτικές τροφές:  Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως και  φασόλια , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών και να προάγει τη μακροζωία
  5. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι:  Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να παρατείνει  τη διάρκεια ζωής σας. Η άσκηση για περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα είναι καλύτερη, αλλά ακόμη και μικρές  ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν.
  6. Μην καπνίζετε:   Το κάπνισμα συνδέεται στενά με ασθένειες και πρόωρο θάνατο
  7. Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ:   Η μεγάλη  κατανάλωση αλκοόλ  συνδέεται με νόσο του ήπατος, της καρδιάς και του παγκρέατος, καθώς και με έναν συνολικό αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου
  8. Δώστε προτεραιότητα στην ευτυχία σας:  Η ευτυχία  πιθανότατα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στη διάθεσή σας αλλά και στη διάρκεια της ζωής σας
  9. Αποφύγετε το χρόνιο στρες και το άγχος:   Το να βρείτε τρόπους να μειώσετε  τα επίπεδα άγχους και στρες μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας.  Η διατήρηση μιας αισιόδοξης προοπτικής για τη ζωή μπορεί επίσης να είναι ευεργετική.
  10. Φροντίστε τον κοινωνικό σας κύκλο:   Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η διατήρηση υγιών κοινωνικών δικτύων μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε έως και 50% περισσότερο
  11. Να είστε πιο ευσυνείδητοι:   Η ευσυνειδησία αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να είναι αυτοπειθαρχημένο, οργανωμένο, αποτελεσματικό και προσανατολισμένο στο στόχο.  Το να είσαι ευσυνείδητος συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερα προβλήματα υγείας στην  τρίτη ηλικία.
  12. Πιείτε καφέ ή τσάι:  Συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και μπορεί να ωφελήσει την υγιή γήρανση και τη μακροζωία.
  13. Αναπτύξτε ένα καλό πρότυπο ύπνου:  Ο ύπνος  είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας των κυττάρων.  Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι η μακροζωία πιθανότατα συνδέεται με τακτικά πρότυπα ύπνου, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα,   Η διάρκεια του ύπνου φαίνεται επίσης να είναι ένας παράγοντας, καθώς τόσο η πολύ μικρή όσο και η υπερβολική ποσότητα είναι επιβλαβής.
μακροζωίαfront-stories