Τι θέλετε να ξέρετε για την υγεία των ανδρών;

Οι άνδρες είναι γνωστοί επειδή αποφεύγουν τον γιατρό και αγνοούν τα ασυνήθιστα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο. Μην αφήνετε τον εφησυχασμό να επηρεάσει την υγεία σας.

Προγραμματίστε ετήσιες εξετάσεις με το γιατρό σας και κρατήστε αυτά τα ραντεβού. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε το βάρος, την αρτηριακή σας πίεση και το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα σας. Το υπερβολικό βάρος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα ή άλλες θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη στο αίμα σας.

Τρώτε φυσικές τροφές

Τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά γεμάτα ζάχαρη, αλάτι, ανθυγιεινά λίπη, τεχνητά πρόσθετα και θερμίδες. Περιορίστε τα ψεύτικα πράγματα και φάτε μια μεγάλη ποικιλία από:

  • φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως
  • τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φασόλια και φυλλώδη χόρτα
  • άπαχα κομμάτια κρέατος και πουλερικών, όπως στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • ψάρια, όπως ο σολομός

Κινηθείτε

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αμερικανών ανδρών. Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε τις καρδιακές παθήσεις και να διατηρήσετε το τικ σας δυνατό. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε και να διατηρήσετε τη συνολική σωματική και ψυχική σας υγεία.

Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης, κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, προγραμματίστε πέντε συνεδρίες αερόβιας άσκησης διάρκειας 30 λεπτών στο εβδομαδιαίο ημερολόγιό σας. Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι, μπάσκετ, τένις και άλλα αθλήματα.

Είναι επίσης σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για τουλάχιστον δύο συνεδρίες δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα. Για παράδειγμα, η άρση βαρών, η αναρρίχηση σε βράχο και η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ισχυρότερους μύες.

Διατηρήστε μια υγιή μέση

Εάν η μέση σας είναι μεγαλύτερη από 40 ίντσες, θα μπορούσε να είναι λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (National Heart Lung and Blood Institute) αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Για παράδειγμα, οι άνδρες με μεγάλη μέση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Για τους περισσότερους άντρες, ο καλύτερος τρόπος για να αποβάλλετε το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά είναι να κόψετε θερμίδες από τη διατροφή σας και να ασκηθείτε περισσότερο. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για εσάς.

Πάρτε τις βιταμίνες σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται για τη βέλτιστη υγεία τρώγοντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Είναι σημαντικό να τρώτε μεγάλη ποικιλία τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα παρέχουν επίσης φυτικές ίνες για την καρδιά και φυσικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη μιας καθημερινής πολυβιταμίνης ή άλλων συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με κάψουλες ιχθυελαίου που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D3. Ρωτήστε το γιατρό σας για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από την προσθήκη μιας πολυβιταμίνης ή άλλων συμπληρωμάτων στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Κόψτε τις ανθυγιεινές συνήθειες

Το κάπνισμα είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης πολύ επικίνδυνο. Σχεδόν 7.300 μη καπνιστές Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα που προκαλείται από το παθητικό κάπνισμα, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών(CDC). Το κάπνισμα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλες παθήσεις υγείας, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εμφύσημα και καρδιακές παθήσεις. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών τύπων καρκίνου.

Άλλες συμπεριφορές που βλάπτουν την υγεία περιλαμβάνουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την ψυχαγωγική ή συνήθη χρήση ναρκωτικών. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για παράδειγμα, οι άντρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα ή ισοδύναμο με 24 ουγγιές μπύρα, 10 ουγγιές κρασί ή 3 ουγγιές οινοπνευματώδη.

Εάν χρησιμοποιείτε ψυχαγωγικά ναρκωτικά, είναι σημαντικό να σταματήσετε. Συνδέονται με πολλές παθήσεις υγείας. Για παράδειγμα, η χρήση κοκαΐνης μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Τα ενέσιμα φάρμακα κάθε είδους μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις και δερματική βλάβη στα σημεία της ένεσης.

Μερικοί άνδρες χρησιμοποιούν επίσης αναβολικά στεροειδή για να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Πιθανά αποτελέσματα περιλαμβάνουν στειρότητα, καρδιακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις και προβλήματα συμπεριφοράς.

Εάν καπνίζετε, πίνετε πάρα πολύ ή χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο διακοπής του καπνίσματος. Μπορεί να συστήσουν φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία ή άλλες θεραπείες ή στρατηγικές.

Προστατέψτε το δέρμα σας

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος. Είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), οι άνδρες άνω των 50 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την εμφανίσουν. Ο κίνδυνος σας είναι επίσης υψηλότερος εάν είστε Καυκάσιος.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, λάβετε μέτρα για να προστατευθείτε από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου. Όταν είστε έξω:

  • διαλέξετε να κάτσετε στη σκιά
  • καλύψτε το σώμα σας με προστατευτικό ρουχισμό
  • καλύψτε το εκτεθειμένο δέρμα με αντηλιακό με αντηλιακό παράγοντα προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο
  • Εφαρμόστε ξανά αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν ιδρώνετε ή κολυμπάτε

Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα σολάριουμ, τα οποία είναι επιβλαβείς πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.

Πραγματοποιήστε έναν μηνιαίο έλεγχο δέρματος για να αναζητήσετε νέους ή ασυνήθιστους σπίλους, αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους ή άλλες αλλαγές στο χρώμα ή την υφή του δέρματός σας. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη για να ελέγξετε μέρη που συνήθως δεν μπορείτε να δείτε. Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο περίπου μία φορά το χρόνο για έλεγχο ολόκληρου του δέρματος.

Ελέγξτε τον προστάτη σας

Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή διάγνωση καρκίνου στους Αμερικανούς άνδρες, αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Εάν έχετε πρόβλημα στην ούρηση, έχετε πόνο όταν ουρείτε ή παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων με τον προστάτη. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας ενθαρρύνουν να κάνετε εξετάσεις αίματος ή να υποβληθείτε σε εξέταση προστάτη για να ελέγξετε για καρκίνο του προστάτη ή άλλες καταστάσεις.

Ελέγξτε για καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει κολονοσκόπηση για να ελέγξει για καρκινικές αναπτύξεις στο παχύ έντερο. Θα ελέγξουν επίσης για πολύποδες, έναν τύπο μη καρκινικής ανάπτυξης. Ορισμένοι τύποι πολύποδων μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο αργότερα. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση.