Τι ξεχωρίζει τους σπάνιους ανθρώπους «SuperAgers»; 

SuperAger είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει άτομα πάνω από 80 που στα τεστ μνήμης, έχουν παρόμοια βαθμολογία με άτομα ηλικίας 20 – 30 ετών.

Οι SuperAger είναι εκείνοι οι σπάνιοι άνθρωποι που συνεχίζουν να έχουν έντονες τις αναμνήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα. Οι γνωστικές τους δεξιότητες παραμένουν συγκρίσιμες με αυτές των πολύ νεότερων ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να ζήσουν δραστήρια, ευχάριστη ζωή μέχρι τα τελευταία τους χρόνια.

Η χωρητικότητα της ανθρώπινης μνήμης συνήθως μειώνετια με την ηλικία. Υπολογίζεται οτι περίπου το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν εξασθένηση μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και περίπου στο 1% των ανθρώπων αυτών, εξελίσσεται σε άνοια κάθε χρόνο.

Η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι SuperAgers μπορούν να αντισταθούν στη γνωστική έκπτωση μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες που επεκτείνουν το εύρος της υγείας πολλών περισσότερων ανθρώπων. Πώς το κάνουν λοιπόν;

Ερευνητές στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο, έκαναν αυτοψία στους εγκεφάλους 24 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων έξι SuperAgers με μέση ηλικία 91 ετών και αρκετών νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων, με ή χωρίς ήπια γνωστική εξασθένηση.

Έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι οι SuperAgers είχαν νευρώνες σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ενδορινικός φλοιός (ERC) που ήταν «ουσιαστικά μεγαλύτεροι ακόμη και σε σύγκριση με άτομα 20-30 χρόνια νεότερα».

Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν οι SuperAgers είχαν πάντα μεγάλους νευρώνες που συρρικνώνονταν με τον ίδιο ρυθμό με τους κανονικούς νευρώνες ή αν αυτοί οι νευρώνες αντιστάθηκαν κατά κάποιον τρόπο στη συρρίκνωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Όπως συμβαίνει συχνά, η ανακάλυψη αυτών των μέγα νευρώνων έχει αντικαταστήσει ένα μυστήριο με ένα-δυο ακόμη. Ωστόσο, τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε περισσότερα για το πώς οι SuperAger τα καταφέρνουν στα γηρατειά με τις ικανότητές τους ανέπαφες και τι μπορεί να χρειαστούν οι υπόλοιποι για να ενταχθούμε μαζί τους.

μακροζωίαfront-storiessuperagers