Tips για να μην υποπέσετε σε… διατροφικά αμαρτήματα στο σπίτι

Τα διατροφικά αμαρτήματα στο σπίτι κάποιοι τα ονομάζουν λιγούρα, κάποιοι άλλοι όρεξη για σνακ και υπάρχουν και αυτοί που το χαρακτηρίζουν αδυναμία!

Γράφει η Μάρθα Φραγκάκη.

Ναι, η επιθυμία για ένα επιπλεόν τσιμπολόγημα ιδίως όταν είμαστε σπίτι δεν σταματά εύκολα, ακόμα και αν είμαστε σε περίοδο που προσέχουμε τη διατρόφη μας για να χάσουμε τα έξτρα κιλά των διακοπών. Τσιμπολόγημα από τσιμπολόγημα όμως σίγουρα έχει διαφορά. Ωστόσο, η πρώτη μας σκέψη είναι πάντα ένα γλυκό, ενά junk food, πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ. Κι όμως υπάρχουν τρόποι για να μπορέσετε και να γεμίσετε το στομάχι σας και να μην έχετε… τύψεις.

Ακολουθούν tips για να μην υποπέσετε σε… διατροφικά αμαρτήματα στο σπίτι:

  1. Να αποθηκεύετε όλα τα αλμυρά και λιπαρά/γλυκά σνακ σε ένα ντουλάπι, ώστε να μην είναι εμφανή σε κάθε βόλτα στη κουζίνα, καθώς έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνετε ατασθαλία.
  2. Να τοποθετήσετε ένα μπολ γεμάτο με φρούτα σε εμφανές σημείο, π.χ. στο τραπέζι της κουζίνας. Δεδομένου ότι «επιλέγουμε ό,τι βλέπουμε», αυτό το tip μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων, όταν έχουμε λιγούρες.
  3. Να προσπαθείτε να εντάξετε περισσότερα γεύματα μέσα στην ημέρα και ταυτόχρονα να καλύπτετε τις ανάγκες μας σε υγρά.
  4. Όταν υπάρχει επιθυμία για γλυκό, θα μπορούσατε αντί για την αγαπημένη σοκολάτα, να καταναλώσετε ταχίνι με κακάο ή ένα ρόφημα σοκολάτας, που είναι μία πιο θρεπτική εκδοχή του γλυκού.
  5. Μερικές φορές μπορεί να νομίζετε ότι πεινάτε, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που νιώθετε είναι δίψα. Μία καλή λύση είναι να καταναλώνετε υγρά μέσα στην ημέρα, όπως τσάι, ρόφημα βοτάνων ή νερό.
  6. Για την καλύτερη διαχείριση του άγχους, που δύναται να οδηγήσει σε υπερφαγικά επεισόδια, δοκιμάστε μία μορφή άσκησης που σας αρέσει (γιόγκα, περπάτημα κ.ά.).

Αυτό που προτείνουν διατροφολόγους να κάνετε είναι να εντάξετε νόστιμα και θρεπτικά σνακ μέσα στην ημέρα με τα οποία θα μπορείτε να καλύπτείτε την πείνα σας, αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού σας, χωρίς ενοχές και έξτρα θερμίδες.

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε κάποιες επιλογές νόστιμες, πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και εύκολες:

  • Φρέσκα φρούτα
  • Στραγγιστό γιαούρτι
  • Μπάρες δημητριακών
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Τσιπς λαχανικών
  • Ελιές
  • Παστέλι
  • Αμύγδαλα – Καρύδια
  • Ζελέ χωρίς ζάχαρη

Να μην ξεχνάτε πως τα σνακ αποτελούν περίπου το 30% των ημερήσιων θερμίδων. Καταναλώνοντας υγιεινά σνακ ενισχύουμε το αίσθημα του κορεσμού περιορίζοντας έτσι την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε στα κυρίως γεύματα και γενικότερα τις θερμίδες που παίρνουμε ημερησίως.

front-storiesδιατροφικά αμαρτήματαυγιεινά σνακς