Το CDC συνιστά ενισχυτική δόση της Novavax και για όσους έκαναν Pfizer, Moderna ή J&J

  • Το CDC έχει συστήσει αναμνηστικό εμβόλιο για τον Covid της Novavax για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.
  • Τα άτομα που έκαναν εμβόλιο της Pfizer, Moderna ή J&J ως κύριο, μπορούν επίσης να κάνουν εμβόλιο Novavax ως το πρώτο τους ενισχυτικό αν θέλουν.
  • Η τρίτη δόση της Novavax αναπτύχθηκε ενάντια στο αρχικό στέλεχος του Covid που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2019, αλλά προκαλεί επίσης μια ανοσολογική απόκριση έναντι του omicron BA.5, σύμφωνα με την εταιρεία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Τετάρτη συνέστησαν το Novavax ως ενισχυτική δόση για τους ενήλικες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έλαβαν Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson  ως κύριο εμβόλιο.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, σε ένα ενημερωτικό δελτίο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης , είπε ότι οι ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να λάβουν Novavax ως τρίτη δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της αρχικής  ενός εγκεκριμένου εμβολίου κατά του Covid στις ΗΠΑ.

Το CDC έδωσε το τελευταίο βήμα στα φαρμακεία να αρχίσουν να χορηγούν τα ενισχυτικά Novavax λίγες ώρες αφότου η FDA ενέκρινε τις λήψεις. Η Dr. Evelyn Twentyman, αξιωματούχος του CDC, ανακοίνωσε τη σύσταση της Novavax κατά τη διάρκεια συνάντησης των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του οργανισμού για τα εμβόλια.

Η έγκριση του αναμνηστικού Novavax θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον ρόλο που παίζει το εμβόλιο του στις προσπάθειες εμβολιασμού των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, το εμβόλιο της Novavax ήταν εγκεκριμένο μόνο ως κύρια σειρά δύο δόσεων, γεγονός που περιόριζε την αγορά του επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εμβολιαστεί με Pfizer ή Moderna Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid με τα εμβόλια του Novavax σε σύγκριση με περισσότερα από 200 εκατομμύρια που έχουν λάβει άλλα εμβόλια στις ΗΠΑ

Η απόφαση του FDA να επιτρέψει σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις Pfizer ή Moderna να λάβουν Novavax ως τρίτη εμβόλια σημαίνει ότι εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας του Μέριλαντ.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, σχεδόν το 50 τοις εκατό των ενηλίκων που έλαβαν την αρχική τους σειρά δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη τους αναμνηστική δόση. Η προσφορά μιας άλλης επιλογής εμβολίου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών αναμνηστικών εμβολιασμών κατά του COVID-19 για αυτούς τους ενήλικες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax, Στάνλεϊ Ερκ, σε δήλωσή του.

Μόνο 35.300 άτομα έχουν λάβει τις λήψεις του Novavax ως κύρια σειρά μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από το CDC. Συγκριτικά, περίπου 372,5 εκατομμύρια Pfizer,  235,8 εκατομμύρια δόσεις Moderna και 18,9 εκατομμύρια δόσεις Johnson & Johnson έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι τα ενισχυτικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna θα παρέχουν ισχυρότερη προστασία έναντι λοιμώξεων και ασθενειών αυτόν τον χειμώνα από την πρώτη γενιά εμβολίων, επειδή στοχεύουν το omicron BA.5, το οποίο προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις αυτή τη στιγμή.

Το πρόσφατα εγκεκριμένο ενισχυτικό της Novavax αναπτύχθηκε ενάντια στο αρχικό στέλεχος του Covid, αλλά η εταιρεία πιστεύει ότι η πρωτεϊνική τεχνολογία του παρέχει ανθεκτική προστασία σε διάφορες παραλλαγές του ιού. Οι λήψεις της Novavax βασίζονται σε πιο συμβατική τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε άλλα εμβόλια εδώ και δεκαετίες αντί στη νεότερη πλατφόρμα αγγελιαφόρου RNA που χρησιμοποιούν οι Pfizer και Moderna.

Η Novavax είπε ότι οι αναμνηστικές της δόσεις πυροδότησαν ισχυρά αντισώματα κατά των omicron BA.1, BA.2 και της κυρίαρχης υποπαραλλαγής BA.5 σε μελέτες που παρατήρησαν ενήλικες που έλαβαν την τρίτη εμβόλια 8 έως 11 μήνες μετά τη λήψη της αρχικής σειράς Novavax.

Η αναμνηστική δόση προκάλεσε επίσης μια ανοσολογική απόκριση σε συμμετέχοντες που έλαβαν Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson ως την κύρια σειρά τους, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο Δρ. Filip Dubovsky, επικεφαλής ιατρός της Novavax, είπε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι τα εμβόλιά της θα παρέχουν ανθεκτική προστασία ακόμη και όταν ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου Novavax είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ναυτία και έμετος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο FDA, σε ένα ενημερωτικό δελτίο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, έχει προειδοποιήσει ότι η κύρια σειρά Novavax φαίνεται να ενέχει κίνδυνο καρδιακής φλεγμονής που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα. Τα εμβόλια Pfizer και Moderna ενέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας κυρίως σε νεαρούς άνδρες και εφήβους μετά τη δεύτερη δόση.

Μια μελέτη από το CDC την περασμένη άνοιξη διαπίστωσε ότι η μόλυνση από τον Covid ενέχει υψηλότερο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας από τον εμβολιασμό Pfizer ή Moderna.

 

Novavaxfront-storiesενισχυτική δόση εμβολίουεμβόλια Novavax