Το διοξείδιο του άνθρακα επικίνδυνο και σε κλειστούς χώρους

Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι επικίνδυνα για την υγεία, ακόμη και μέσα σε κλειστούς χώρους, αναφέρει το περιοδικό Nature Sustainability.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες έδιναν έμφαση στις επιπτώσεις που έχει το διοξείδιο του άνθρακα στον πλανήτη και λιγότερο στις συνέπειές του στην υγεία των ανθρώπων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάικλ Χέρνκε του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, εξέτασαν 18 έως τώρα έρευνες πάνω στο ζήτημα (μετα-ανάλυση), που δείχνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου μέσα σε κρεβατοκάμαρες, γραφεία, σχολικές τάξεις και άλλα κτίρια μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες για το σώμα, επηρεάζοντας αρνητικά, μεταξύ άλλων, τις νοητικές λειτουργίες.

«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ανησυχήσει κανείς, αν και όχι για να σημάνει συναγερμό. Πάντως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ακόμη και επίπεδα της τάξης των 1.000 ppm μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, έστω κι αν η έκθεση των ανθρώπων σε αυτά διαρκέσει μόνο λίγες ώρες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι εσωτερικοί χώροι σπιτιών, γραφείων, σχολείων και άλλων κτιρίων, που δεν αερίζονται καλά, συχνά ξεπερνούν τις συγκεντρώσεις διοξειδίου των 1.000 ppm – κάτι ανάλογο συμβαίνει σε τρένα και σε αεροπλάνα με κλιματισμό.

Μια από τις 18 έρευνες, που εξετάσθηκαν, βρήκε ότι, αν στη διάρκεια μιας μέρας οι εργαζόμενοι εκτεθούν στον χώρο εργασίας τους σε επίπεδα διοξειδίου 1.400 ppm, έχουν κατά μέσο όρο 50% χειρότερες γνωσιακές επιδόσεις, σε σχέση με εκείνους που δούλεψαν σε συνθήκες μόνο 550 ppm διοξειδίου.

Πολλοί άνθρωποι περνούν το 60% ως 80% του χρόνου τους κάθε μέρα μέσα σε κλειστούς χώρους. Μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι έως το 2100 ορισμένες μεγάλες πόλεις θα έχουν σε ανοιχτούς χώρους επίπεδα διοξειδίου πάνω από 1.000 ppm κάποιες εποχές του έτους.

Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η έκθεσή τους για λίγες ώρες σε 2.000 ppm διοξειδίου συνδέεται με φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που μπορούν να επιφέρουν βλάβες στα αγγεία του αίματος τους. Η παρατεταμένη έκθεση σε επίπεδα 2.000 έως 3.000 ppm συνδέεται με αυξημένο στρες, βλάβες στα νεφρά και στα οστά.

 

διοξείδιο του άνθρακα