Το “e-Όραση” θα βελτιώσει την καθημερινότητα ατόμων με προβλήματα όρασης

Χάρη σε ένα ειδικό, υψηλής τεχνολογίας έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”, άτομα με προβλήματα όρασης σύντομα θα δοκιμάζουν στο πεδίο ένα σύστημα, που φιλοδοξεί να τα βοηθά μεταξύ άλλων στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στα ψώνια για το σπίτι, αλλά και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Το έργο συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), συνεργαζόμενο με τις εταιρείες “Tetragon”, “Prisma Ηλεκτρονικά” και “Μασούτης”, αλλά και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΑΕ/ΟΤΑ.

“Σκοπός του έργου είναι, με τη συνδρομή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ) στη Θεσσαλονίκη, να δοθεί κάποια αυτονομία στους ανθρώπους με μειωμένη και ολική απώλεια όρασης“, εξηγεί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, η Ελισάβετ Χατζηλάρη, επιστημονική υπεύθυνη του έργου, ερευνήτρια του ΕΚΕΤΑ.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος, αλλά και του συστήματος, είναι όταν αυτό τεθεί σε πλήρη λειτουργία “να βελτιωθεί η αυτονομία αυτών των πολιτών. Το στοιχείο άλλωστε που ζητείται περισσότερο από όλα, (είναι) τα άτομα με προβλήματα όρασης να εκτελούν καθημερινές λειτουργίες χωρίς βοήθεια έτερου ατόμου“.

Το σύστημα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος e-Όραση “τον τελευταίο ενάμιση χρόνο” περιλαμβάνει, όπως εξηγεί η κα Χατζηλάρη, αισθητήρες, ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών στο οποίο είναι προσαρτημένη μια κάμερα.

«Η συγκεκριμένη κάμερα στέλνει φωτογραφίες στο κινητό του ατόμου, κινητό στο οποίο υπάρχει (σ.σ εγκατεστημένη στο πλαίσιο του προγράμματος) μια εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, εφαρμογή η οποία χάρη σε νέες τεχνολογίες, αναλύει την εικόνα και προσπαθεί να δώσει στο ακουστικό του χρήστη τις πληροφορίες που αφορούν το τι εκείνη “βλέπει”», σημειώνοντας πως στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί συνολικά τρεις εφαρμογές.

Από το newsroom του Healthmag.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

προβλήματα όρασηςe-Όρασηάτομαβελτίωσηκαθημερινότητα