Το εμβόλιο Covid της Moderna έχει ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε παιδιά 6 έως 11 ετών σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας

 

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που κατασκευάζει η Moderna είναι ασφαλές και παράγει ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε παιδιά 6 έως 11 ετών, ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα .

Ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, τα παιδιά που συμμετείχαν στις δοκιμές της Moderna είχαν επίπεδα αντισωμάτων που ήταν 1,5 φορές υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν σε νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με την  εταιρεία. Η Moderna δεν δημοσίευσε τα πλήρη δεδομένα, ούτε τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε περιοδικό με κριτές. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μία ημέρα προτού προγραμματιστεί μια συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να εξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech σε παιδιά 5 έως 11 ετών.

Η Moderna δοκίμασε δύο εμβόλια του εμβολίου με διαφορά 28 ημερών σε 4.753 παιδιά. Έλαβαν 50 μικρογραμμάρια εμβολίου, τη μισή δόση από τους ενήλικες, σε κάθε εμβόλιο. (Την περασμένη εβδομάδα, βάσει δεδομένων που δείχνουν ότι η μισή δόση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ο FDA ενέκρινε μια ενισχυτική λήψη του εμβολίου Moderna σε αυτή τη δόση.)

Η Moderna υπέβαλε αποτελέσματα μελέτης για τη χρήση του εμβολίου για εφήβους 12 έως 17 ετών τον Ιούνιο, αλλά ο FDA δεν έχει ακόμη ανακοινώσει απόφαση για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο Moderna μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σπάνιας παρενέργειας που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα, μια φλεγμονή του καρδιακού μυός, σε αγόρια και νέους άνδρες. Τον Ιούλιο, ο FDA ζήτησε από την Pfizer και τη Moderna να επεκτείνουν το μέγεθος των δοκιμών τους προκειμένου να ανιχνεύσουν λιγότερο συχνές παρενέργειες.

Σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, τα περισσότερα ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν ήπια ή μέτρια. Τα πιο συνηθισμένα ήταν η κόπωση, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και ο πόνος στο σημείο της ένεσης, ανέφερε η Moderna στη δήλωσή της τη Δευτέρα. Μια ανεξάρτητη επιτροπή θα συνεχίσει να εξετάζει την ασφάλεια του εμβολίου στους συμμετέχοντες στη δοκιμή για 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η Moderna εξακολουθεί να στρατολογεί παιδιά ηλικίας 2 έως 5 και 6 μηνών έως κάτω των 2 ετών για δοκιμές του εμβολίου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Η εταιρεία έχει εγγράψει περίπου 5.700 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά στη δοκιμή.

Η Moderna σχεδιάζει να υποβάλει τα αποτελέσματα σύντομα στον FDA και σε ρυθμιστικούς φορείς στην Ευρώπη και αλλού, ανέφερε η εταιρεία.

 

 

 

 

Πηγή: NYTIMES

Modernaεμβόλιο moderna