Το κοιλιακό λίπος «υπεύθυνο» για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου

Για αρκετά χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν πως η αύξηση τους βάρους συνολικά σε μια γυναίκα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Όμως μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι το σημείο του σώματος που συγκεντρώνεται το λίπος είναι που παίζει καθοριστικό ρόλο και όχι συνολικά η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ). Μάλιστα το κοιλιακό λίπος είναι αυτό που φαίνεται να είναι το πλέον επικίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο ηλεκτρονικό περιοδικό Menopause, της The North American Menopause Society (NAMS).

Επειδή η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, είναι λογικό να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες κινδύνου. Τα οιστρογόνα προστατεύουν τα καρδιαγγειακά συστήματα των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση, γεγονός που εξηγεί γιατί η συχνότητα εμφάνισης της νόσου σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι χαμηλότερη σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ξεπερνά τους άνδρες όμοιας ηλικίας.

Η παχυσαρκία είναι από καιρό γνωστή ως παράγοντας κινδύνου, επειδή προκαλεί, μεταξύ άλλων προβλημάτων, τη δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη στεφανιαία αρτηριοσκλήρωση. Συχνά συνοδεύεται επίσης από άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Στο παρελθόν, έχει υποστηριχθεί ότι συνολικά η παχυσαρκία (η οποία συχνά ορίζεται από το ΒΜΙ) αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα κινδύνου. Λίγες μελέτες έχουν επιχειρήσει να συγκρίνουν την επίδραση της συνολικής παχυσαρκίας έναντι της «κεντρικής παχυσαρκίας», η οποία τυπικά περιγράφεται από την περιφέρεια της μέσης και / ή από τη σχέση μέσης προς ισχίο.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης σε περίπου 700 γυναίκες από την Κορέα, ωστόσο, έδειξαν ότι η εμφάνιση στεφανιαίας νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερη σε γυναίκες με «κεντρική παχυσαρκία». Ταυτόχρονα δε διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά με βάση τον ΒΜΙ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συνολική παχυσαρκία δεν ήταν παράγοντας κινδύνου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες επειδή η εμμηνόπαυση προκαλεί αλλαγή στην κατανομή του σωματικού λίπους, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή.

“Τα ευρήματα της μελέτης αυτής ευθυγραμμίζονται με αυτό που γνωρίζουμε για τις επιζήμιες επιδράσεις της κεντρικής παχυσαρκίας. Το λίπος δεν είναι παντού το ίδιο, με την κεντρική παχυσαρκία να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, Ο εντοπισμός των γυναικών με υπερβολικό κοιλιακό λίπος, ακόμη και με φυσιολογικό ΒΜΙ, είναι σημαντική, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής », λέει η Dr. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

δείκτης μάζας σώματοςστεφανιαία νόσοςπαχυσαρκία