Το κουτσομπολιό στο μικροσκόπιο. Μύθοι και αλήθειες

Το κουτσομπολιό μπορεί να μη θεωρείται ηθικό, αλλά είναι σίγουρα ανθρώπινο. Νέα μελέτη “ξεμπροστιάζει” όλους όσοι έχουν την προσφιλή συνήθεια, ξεκαθαρίζοντας τους μύθους από την αλήθεια.

Στην πραγματικότητα οι κοινωνιολόγοι βλέπουν το κουτσομπολιό ως την “κόλλα”, που κρατά συνδεδεμένες τις κοινωνίες, βοηθώντας στη διάδοση των πληροφοριών μέσω ομάδων, δημιουργώντας ένα ενωμένο μέτωπο και προστατεύοντας τους ανθρώπους από δυνητικούς κινδύνους.

Και η αλήθεια είναι ότι η κρατούσα αντίληψη ότι κουτσομπολεύουν μόνο όσοι μένουν σε κλειστές κοινωνίες, όσοι δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν ή μόνο οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, δεν ισχύει απόλυτα.

Για πρώτη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California, Riverside (UC Riverside), παρακολούθησαν πόσο κουτσομπολεύουμε και ποιος λέει τι.

Όπως διαπιστώθηκε, περνάμε σχεδόν μια ώρα κάθε μέρα κατά μέσο όρο – για την ακρίβεια 52 λεπτά – κουτσομπολεύοντας.

“Υπάρχει μια εκπληκτική έλλειψη πληροφοριών για το ποιος κουτσομπολεύει και για το πώς, δεδομένων του δημόσιου ενδιαφέροντος και της άποψης για το εκάστοτε θέμα”, δήλωσε η Megan Robbins, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης.

Το κουτσομπολιό από ακαδημαϊκής άποψης δεν είναι κάτι κακό. Μιλάμε απλά για κάποιον, που δεν είναι παρών. Αυτά που λέμε μπορεί να είναι θετικά, ουδέτερα ή αρνητικά.

“Με αυτόν τον ορισμό, θα ήταν δύσκολο να σκεφτούμε ένα πρόσωπο που ποτέ δεν κουτσομπολεύει, επειδή αυτό θα σήμαινε τη μόνη φορά που αναφέρει κάτι για κάποιον, μόνο όταν εκείνος είναι παρών”, υπογράμμισε η Dr Robbins.

“Δεν θα μπορούσαν ποτέ να μιλάνε για μια διασημότητα, εκτός και αν η προσωπικότητα ήταν παρούσα στη συνομιλία, θα μιλούσαν μόνο για λεπτομέρειες, που αφορούν σε κάποιον άλλον, εφόσον είναι μπροστά. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα ήταν δύσκολο, αλλά μάλλον θα ήταν και περίεργο για τους ανθρώπους, με τους οποίους θα αλληλεπιδρούσαν”.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 467 άτομα, 269 γυναίκες και 198 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 58 ετών και δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science.

Συνολικά υπήρξαν 4.003 περιπτώσεις κουτσομπολιού.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε:

  • Οι νεότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε πιο αρνητικά κουτσομπολιά από τους ηλικιωμένους
  • Το 14% των συνομιλιών, που είχαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, ήταν ξεκάθαρα κουτσομπολιό
  • Σχεδόν τα 3/4 των κουτσομπολιών ήταν ουδέτερα
  • Τα αρνητικά κουτσομπολιά (604 περιπτώσεις) ήταν δύο φορές πιο διαδεδομένα από τα θετικά (376)
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των κουτσομπολιών ήταν για κάποιον κοινό γνωστό και όχι για κάποια διασημότητα
  • Οι εξωστρεφείς κουτσομπολεύουν πολύ περισσότερο από τους εσωστρεφείς
  • Οι γυναίκες κουτσομπολεύουν εξίσου με τους άνδρες, εκτός αν πρόκειται για ανταλλαγή ουδέτερων πληροφοριών
  • Οι φτωχότεροι, λιγότερο μορφωμένοι άνθρωποι δεν κουτσομπολεύουν περισσότερο από πλουσιότερους και πιο μορφωμένους

Το τελικό συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι όλοι, ανεξαιρέτως, κουτσομπολεύουν. “Τα κουτσομπολιά είναι πανταχού παρόντα”, καταλήγουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

 

 

κουτσομπολιό