Το λάδι καρύδας και τα εκπληκτικά οφέλη του για τον οργανισμό μας

Το λάδι καρύδας βοηθά στο αδυνάτισμα ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μας.

Έχει επίσης οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς μειώνει την κακή χοληστερόλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του θυρεοειδούς και διευκολύνει την πέψη.

Υπεύθυνα για τις ωφέλιμες επιδράσεις του στην υγεία είναι τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCT’s), ένας τύπος λιπαρού οξέος. Σε αντίθεση με τα τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας, τα λιπαρά οξέα MCT είναι μεσαίου μήκους γι’ αυτό και είναι ευκολότερο να διασπαστούν και να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας.

Το λάδι καρύδας είναι άοσμο και άγευστο και ταιριάζει με οτιδήποτε, ακόμη και με καφέ. Ένας συνδυασμός καφέ και ελαίου καρύδας μάλιστα, αποτελεί την καλύτερη επιλογή πριν από μια προπόνηση, καθώς λειτουργεί ως εξαιρετική πηγή ενέργειας.

Το έλαιο καρύδας περιέχει λιπαρά οξέα με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε υγιή κορεσμένα λιπαρά που έχουν διαφορετικές επιδράσεις, σε σχέση με  άλλα λίπη, στη διατροφή σας.

Τα λιπαρά του coconut oil  μπορούν να ενισχύσουν την καύση λίπους και να παρέχουν στο σώμα και τον εγκέφαλό σας άμεση ενέργεια. Αυξάνουν επίσης την καλή HDL χοληστερόλη στο αίμα σας, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα περισσότερα λίπη στη διατροφή ονομάζονται τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας, αλλά τα λίπη στο έλαιο καρύδας είναι γνωστά ως τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), γεγονός που τα καθιστά πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) πηγαίνουν κατευθείαν στο ήπαρ, όπου χρησιμοποιούνται ως γρήγορη πηγή ενέργειας ή μετατρέπονται σε κετόνες.  Οι κετόνες μπορούν να έχουν ισχυρά οφέλη για τον εγκέφαλο και είναι υπό σειρά μελετών ως θεραπεία για την επιληψία, την νόσο Alzheimer και άλλες καταστάσεις.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου.
Ενώ μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι θέμα θερμίδων, άλλοι (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος) πιστεύουν ότι οι πηγές αυτών των θερμίδων είναι επίσης πολύ σημαντικές.

Είναι γεγονός ότι διάφορα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα και τις ορμόνες μας με διαφορετικούς τρόπους. Από αυτή την άποψη, μια θερμίδα δεν είναι απλά μια θερμίδα.

Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCTs) στο έλαιο καρύδας μπορούν να αυξήσουν την καύση θερμίδων σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα με λίπη μακράς αλυσίδας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 15-30 γραμμάρια MCT ημερησίως αύξησαν την κατανάλωση ενέργειας κατά 5%, με συνολική καύση περίπου 120 θερμίδες την ημέρα.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς

Το λαουρικό οξύ 12-άνθρακα (c12) αποτελεί περίπου το 50% των λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας.
Όταν το λαουρικό οξύ διασπάται κατά την πέψη, σχηματίζει μια ουσία που ονομάζεται μονολαουρίνη.

Τόσο το λαουρικό οξύ όσο και η μονολαουρίνη μπορούν να εξοντώσουν επιβλαβή παθογόνα όπως τα βακτήρια, οι ιοοί  και οι μύκητες.

Για παράδειγμα, αυτές οι ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην εξόντωση των βακτηρίων Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) και του μύκητα Candida albicans (Το χρόνιο σύνδρομο της Καντιντίασης).

Το έλαιο καρύδας μπορεί να μειώσει την πείνα, βοηθώντας να τρώτε λιγότερα

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας είναι ότι μπορούν να μειώσουν την πείνα σας.

Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο μεταβολισμού των λιπών, επειδή οι κετόνες μπορούν να προκαλέσουν μια ελάττωση της όρεξης.

Σε μία μελέτη, διάφορες ποσότητες τριγλυκεριδίων μέσης και μακράς αλυσίδας χορηγήθηκαν σε 6 υγιείς άνδρες. Οι άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα MCT έλαβαν 256 λιγότερες θερμίδες την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Μια άλλη μελέτη σε 14 υγιείς άνδρες ανακάλυψε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα MCTs στο πρωινό είχαν ανάγκη για λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα.

Αυτές οι μελέτες ήταν μικρές και έγιναν για σύντομες χρονικές περιόδους. Εάν οι πρακτικές αυτές διαρκέσουν μακροπρόθεσμα, θα μπορούσαν να συμβάλουν  στη μείωση του βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Το λάδι καρύδας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα, τα μαλλιά και την οδοντική υγεία

Το έλαιο καρύδας έχει πολλές χρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την κατανάλωση του ως φαγητό. .

Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως καλλυντικό  για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών τους.

Μελέτες σε άτομα με ξηρό δέρμα δείχνουν ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε υγρασία του δέρματος. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα με έκζεμα.

Το λάδι καρύδας μπορεί επίσης να συμβάλει στην υγεία των  μαλλιών και μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα ως ήπιο  αντηλιακό, όπου φέρεται να εμποδίζει περίπου το 20% των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου.

Μια άλλη εφαρμογή είναι η χρήση του  σαν στοματικό διάλυμα (oil pulling), κατά την οποία το λάδι καρύδας μπορεί να σκοτώσει μερικά από τα επιβλαβή βακτηρίδια στο στόμα, να βελτιώσει την οδοντική υγεία και να μειώσει την κακή αναπνοή.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος, ειδικά στην κοιλιακή χώρα

Δεδομένου ότι το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει την καύση λίπους, έχει νόημα ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Το έλαιο καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο καταλαμβάνει την κοιλιακή κοιλότητα και τα γύρω όργανα.

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο λίπος όλων και συνδέεται άμεσα με πολλές χρόνιες ασθένειες του δυτικού κόσμου.

Η μέτρηση της περιφέρεια της μέσης είναι ένα σημαντικός δείκτης για την ποσότητα λίπους στην κοιλιακή κοιλότητα.

Σε μια μελέτη 40 γυναικών με κοιλιακή παχυσαρκία, η συμπλήρωση με 30 ml (2 κουταλιές) λάδι καρύδας ημερησίως οδήγησε σε σημαντική μείωση τόσο του ΔΜΣ όσο και της περιφέρειας της μέσης για περίοδο 12 εβδομάδων.

Μια άλλη μελέτη σε 20 παχύσαρκους άνδρες κατέγραψε μείωση της περιφέρειας μέσης κατά  1,1 ίντσα (2,86 cm) μετά από 4 εβδομάδες με 30 ml (2 κουταλιές της σούπας) ελαίου καρύδας ανά ημέρα.

Αν θέλετε να προμηθευτείτε λάδι καρύδας, στο eshop μας (megaproteinstore.gr) θα βρείτε αρκετές επιλογές σε συμπληρώματα με Λάδι Καρύδας, όπως και στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Για καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία που περιγράφονται, είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάποιο οργανικό, παρθένο λάδι καρύδας και να αποφύγετε τα επεξεργασμένα.

Αυτό ο δεκάλογος είναι πραγματικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λάδι καρύδας για πολλές χρήσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΥγείαΟργανισμόςοφέληλάδι καρύδας