Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος (μελέτη)

Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τόσο στη μακροπρόθεσμη υγεία όσο και σε απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις όπως η σήψη, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Η ερευνητική ομάδα, εξέτασε δεδομένα από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σήψη καθώς και πειράματα σε ποντίκια για να προσδιορίσει τη σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου -όλων των μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα.  Εξέτασαν επιχρίσματα από το ορθό από 116 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο και διαπίστωσαν ότι η διακύμανση στα βακτήρια του εντέρου συσχετίστηκε με τις αλλαγές θερμοκρασίας των ασθενών ενώ ήταν στο νοσοκομείο.«Γνωρίζουμε ότι η απόκριση της θερμοκρασίας είναι σημαντική στη σήψη γιατί προβλέπει έντονα ποιος ζει και ποιος πεθαίνει», δήλωσε ο πανεπιστημιακός μικροβιολόγος και ανοσολόγος Robert Dickson στο δελτίο τύπου. «Αλλά δεν γνωρίζουμε τι οδηγεί αυτή την παραλλαγή και αν μπορεί να τροποποιηθεί για να βοηθήσει τους ασθενείς».  Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν με ελεγχόμενα πειράματα με ποντίκια.

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που οι θερμοκρασίες του ανθρώπινου σώματος έχουν πέσει τα τελευταία 150 χρόνια.

“Αν και σίγουρα δεν έχουμε αποδείξει ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα εξηγούν την πτώση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος, πιστεύουμε ότι είναι μια λογική υπόθεση”, δήλωσε ο Kale Bongers, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Η ανθρώπινη γενετική δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τα τελευταία 150 χρόνια, αλλά οι αλλαγές στη διατροφή, την υγιεινή και τα αντιβιοτικά είχαν βαθιές επιπτώσεις στα βακτήρια του εντέρου μας».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα: «Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένας βασικός ρυθμιστής της διακύμανσης της θερμοκρασίας του σώματος τόσο στην υγεία όσο και σε κρίσιμες ασθένειες και είναι επομένως ένας σημαντικός, υπομελετημένος στόχος για τη ρύθμιση της φυσιολογικής ετερογένειας στη σήψη».

 

front-stories