Το ΠΑΚΟΕ προειδοποιεί για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα (έρευνα)

Το ΠΑΚΟΕ χτυπά για μία ακόμα φορά τον συναγερμό για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα. Ο αέρας είναι βεβαρυμμένος και από τις συνέπειες των πυρκαγιών, οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων υδρογονανθράκων ξεπερνούν τα όρια και η κατάσταση στο μετρό είναι ακόμα χειρότερη, ειδικά στις πλατφόρμες επιβίβασης και αποβίβασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις αυτές έγιναν την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά από την πρωινή, καταρρακτώδη βροχή.

Το ΠΑΚΟΕ συμβουλεύει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να είναι πολύ προσεκτικοί. Οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες αιωρούνται στην ατμόσφαιρα σαν το χιόνι και προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες και στα παιδιά. Οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες είναι ερεθιστικοί για το αναπνευστικό σύστημα, ακόμα και για υγιείς οργανισμούς. Το πρώτο σύμπτωμα είναι τα δάκρυα και κατόπιν ακολουθεί η δύσπνοια και η φαρυγγίτιδα, ενώ σε εκτεταμένη έκθεση σε αυτά, οι συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ολέθριες. Γι’ αυτό το ΠΑΚΟΕ συνιστά όχι άσκοπη παραμονή εκτός κλειστών χώρων, όπου η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη και απολύμανση στους εσωτερικούς χώρους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει η τέταρτη αιτία πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, προκαλώντας απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία κάθε χρόνο επικαιροποιείται.

Συγκεκριμένα, η ρύπανση του αέρα, αν προστεθούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα νοικοκυριά, ιδίως εκείνης που προέρχεται από τη χρήση στερεών καυσίμων για θέρμανση ή μαγείρεμα, σκοτώνει ετησίως 5,5 εκατομμύρια.

Κατά συνέπεια, ο ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνοι των πνευμόνων, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις) είναι υπεύθυνες για έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως. Μάλιστα, περίπου το 87% του πλανήτη είναι εκτεθειμένο περισσότερο ή λιγότερο στη ρύπανση.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι 20 περιοχές στις ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επιβάρυνση του αέρα και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στην Καλιφόρνια λόγω των πυρκαγιών και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

Δείτε την έρευνα εδώ.

 

καρκίνοςατμοσφαιρική ρύπανσηΠΑΟΚΕΜετρό