Το “Σύνδρομο οδηγών ταξί” και τα προβλήματα που προκαλεί στο ουροποιητικό σύστημα

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η καθυστέρηση ούρησης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση «συνδρόμου του οδηγού ταξί», το οποίο περικλείει μια σειρά παθήσεων και δυσλειτουργιών.

Φυσικά, «οι οδηγοί δεν είναι οι μοναδικοί επαγγελματίες, που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο, αλλά μόνο μία από τις πολλές κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι, λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών στην εργασία τους, ουρούν σπανιότερα από το φυσιολογικό.

Επιρρεπείς στην εμφάνισή του είναι και οι οδηγοί φορτηγών, οι διανομείς προμηθειών τροφίμων και γενικότερα όσοι μονίμως δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε τουαλέτα για αρκετές ώρες την ημέρα. Αυτές οι κατηγορίες επαγγελματιών μπορούν αντικειμενικά και υποκειμενικά να εμφανίσουν συχνότερα δυσλειτουργία ούρησης, στειρότητα, ουρολιθίαση, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε σύγκριση με τους μη επαγγελματίες οδηγούς, αλλά και με όσους εκτελούν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Τα ευρήματα μελετών τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες για τα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, που ασχολούνται με τέτοια επαγγέλματα, έχουν επιβεβαιώσει ότι η πολύωρη παραμονή σε καθιστή στάση, που βιώνουν καθημερινά, οδηγεί σε μυοσκελετικούς πόνους, διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές νόσους, δυσκοιλιότητα, οφθαλμολογικές παθήσεις, αλλά και στρες.

Από τις μελέτες αυτές έγινε γνωστό ότι, όσοι επί χρόνια καταστέλλουν την ανάγκη τους για ούρηση, δημιουργούν πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη τους, η οποία τελικά αδυνατεί να συγκρατήσει τα ούρα.

Σε μια εξ’ αυτών των μελετών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε νοσοκόμες, παρατηρήθηκαν υπερδιάταση του μυός της ουροδόχου κύστης, που οδήγησε σε μείωση της αισθητικότητας και αύξηση της χωρητικότητάς της, προκαλώντας με τη σειρά της υψηλά ποσοστά κυστίτιδων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια διάταση της ουροδόχου κύστης, με πιέσεις σταθερά μεγαλύτερες από τη μέση αρτηριακή πίεση, οδηγεί σε μείωση της ροής του αίματος και τελικά σε υποξία της, η οποία σχετίζεται με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης, όσοι εργάζονται σε απαιτητικά περιβάλλοντα, με συνέπεια τη χρόνια εθελοντική μη συχνή ούρηση, αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν μείωση της ροής ούρων, τριγωνίτιδα και σπασμούς της ουροδόχου κύστης, όπως επίσης και επεισόδια νυκτουρίας.

Επιπλέον, οι άντρες, που αναστέλλουν την κένωση της ουροδόχου κύστης τους, είναι πιθανό να βιώσουν και προβλήματα με τον προστάτη τους, να παρουσιάσουν ανωμαλίες των σπερματικών πόρων, προστατοδυνία, προστατίτιδα, αλλά και στυτική δυσλειτουργία.

Ο κατάλογος, όμως, των προβλημάτων, που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες οδηγοί, δεν σταματά εδώ.

Η επαγγελματική οδήγηση ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς από τα ευρήματα μιας μελέτης φάνηκε να υπάρχει συσχετισμός, ο οποίος ενισχυόταν περαιτέρω, όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια της εργασίας του οδηγού.

Από το newsroom του Healthmag.gr
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ