Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι υπαρκτό και επικίνδυνο

Η φράση “Μου ράγισες την καρδιά” όταν κάποιος θέλει να δηλώσει ότι έχει πληγωθεί από τη συμπεριφορά κάποιου, μπορεί να μοιάζει κλεμμένη από άρλεκιν αλλά σύμφωνα με την επιστήμη έχει βάση… Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς δεν είναι μόνο υπαρκτό αλλά και απολύτως επικίνδυνο. Η ερωτική απογοήτευση, η προδοσία στον γάμο ή σε μια φιλική σχέση και φυσικά η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι αιτίες εμφάνισης αυτής της τόσο επικίνδυνης κατάστασης για την καρδιά. 

Το άτομο που βιώνει το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, στην πραγματικότητα βιώνει συμπτώματα που περιγράφουν ακριβώς αυτό. Νιώθει κυριολεκτικά την καρδιά του να ραγίζει, να γίνεται κομμάτια. Άλλοι ασθενείς το περιγράφουν σαν έντονη ζέστη αριστερά στο στήθος, άλλοι βιώνουν πόνο σαν να σκίζεται η καρδιά τους στα δύο ενώ κάποιοι άλλοι έχουν έντονη εφίδρωση και κόμπο στο λαιμό. Το κοινό βίωμα όλων είναι η απογοήτευση, η ματαίωση, η απελπισία και η βαθιά θλίψη. 

Είναι κάτι παροδικό ή μπορεί να αφήσει μια μόνιμη βλάβη στην καρδιά; 

Δυστυχώς, ακόμα κι αν μοιάζει παροδικό, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί πραγματικά να αφήσει μια μόνιμη βλάβη στην καρδιά. Ακόμα και την ίδια τη στιγμή που το άτομο βιώνει αυτόν τον πόνο, είναι άγνωστο αν αυτό θα περάσει χωρίς επιπλέον προβλήματα ή αν θα εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο δυσάρεστο όπως για παράδειγμα ένα καρδιακό επεισόδιο. Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς δεν προσβάλλει μόνο τα άτομα που έχουν στον ιστορικό τους αντίστοιχης φύσης προβλήματα. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις ασθενών που ήταν απόλυτα υγιείς αλλά στην πραγματικότητα μια στρεσογόνος κατάσταση τους τσάκισε. 

Άλλα συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς πέρα από τον προφανή πόνο ή τη δυσφορία στην ευρύτερη περιοχή, είναι: ακανόνιστη πίεση -πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή-, υπογλυκαιμία, ζάλη, εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμη και υψηλός πυρετός. 

Το άτομο που βιώνει αυτά τα συμπτώματα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τις πρώτες βοήθειες και με κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον του. Σε κάθε περίπτωση και αφού δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, η βοήθεια από ειδικό της ψυχικής υγείας είναι επιβεβλημένη γιατί η επούλωση της καρδιάς δεν είναι δουλειά του καρδιολόγου και μόνο… 

έμφραγμακαρδιακή ανακοπήσύνδρομο της ραγισμένης καρδιάςκαρδιά