Το “τρικ” των σκύλων για να χειρίζονται τα αφεντικά τους

Κοιτάνε τα αφεντικά τους με κείνα τα πελώρια καλοσυνάτα μάτια, έχοντας μελένιο βλέμμα κι εκείνα… λιώνουν. Τα σκυλιά, όταν θέλουν να περάσει το δικό τους, έχουν το “μυστικό όπλο” του αθώου βλέμματος, αποκαλύπτουν επιστήμονες.

Αυτό, μάλιστα, γίνεται εδώ και 33.000 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα επιστημονική μελέτη, που υποστηρίζει ότι τα ανυψωμένα φρύδια και οι διεσταλμένες κόρες των αξιαγάπητων τετράποδων, που “εκλιπαρούν” για κατανόηση, είναι περισσότερο μια στρατηγική επιβίωσης, παρά μια έκφραση φιλίας.

Οι ενδείξεις, σύμφωνα με τους συγγραφείς της, προέκυψαν από τη σύγκριση με τους λύκους – εξέλιξη των οποίων αποτελούν τα σκυλιά – μετά την πρώτη εξημέρωσή τους από τον άνθρωπο.

Ανατομική ανάλυση αποκαλύπτει ότι ενώ τα σύγχρονα σκυλιά έχουν αναπτύξει μικρούς μυς γύρω από τα μάτια, που τους επιτρέπουν να ανασηκώσουν τα εσωτερικά τους φρύδια, οι λύκοι δεν διαθέτουν τέτοιους μυς.

Μια τέτοια λανθασμένη εκτροπή στην εξελικτική πορεία έκανε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι άνθρωποι ευνοούν φυσικά τα σκυλιά, όταν εκείνα τους κοιτάζουν με μεγάλα μάτια “κουταβιού”, δίνοντάς τους ένα πλεονέκτημα επιλογής.

Τα ευρήματα συμπληρώνουν προηγούμενες μελέτες, που υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα μάτια των σκύλων ενεργοποιούν την επιθυμία των ανθρώπων να τα φροντίσουν, επειδή τους θυμίζουν μωρό.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι η ικανότητα των σκύλων να “διαβάζουν” την ανθρώπινη συμπεριφορά και το συναίσθημα είναι σχεδόν μοναδική μέσα στο ζωικό βασίλειο και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η επαφή με τα μάτια είναι ζωτικής σημασίας για αυτό.

Τη μελέτη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, με επικεφαλής την Dr Juliane Kaminski.

 

σκυλιά