Τοξικοί άνθρωποι: Πράγματα που κάνουν και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Γνωρίζετε ένα δύσκολο άτομο που προκαλεί πολλές συγκρούσεις στη ζωή σας; Μάλλον έχετε να κάνεις με ένα τοξικό άτομο. Οι τοξικοί άνθρωποι δημιουργούν πολύ άγχος για εσάς και τους άλλους, για να μην αναφέρουμε συναισθηματικό ή ακόμα και σωματικό πόνο.  

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε συναντήσει ένα άτομο στη ζωή σας που επιδεικνύει τοξικές ιδιότητες. Υπάρχει μια εξίσου σημαντική πιθανότητα να θυμάστε ακόμα πώς σας έκαναν να νιώσετε οι τοξικοί άνθρωποι.  Ίσως τότε συνειδητοποιήσατε ότι αυτός ο «φίλος» ή μέλος της οικογένειας δεν ήταν καλός.

Είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ συναισθημάτων αγάπης και φιλίας και συναισθήματα ενοχής και χειραγώγησης. Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να μπερδεύουν σκόπιμα τους άλλους. Όλοι είχαμε τοξικούς ανθρώπους να μας ποτίσουν με το δηλητήριό τους.   Οι δύσκολοι άνθρωποι έλκονται από τους λογικούς. Δυστυχώς, όλοι μας πιθανότατα έχουμε τουλάχιστον ένα τοξικό άτομο στη ζωή μας. Μας βάζουν να κάνουμε ατελείωτες προσπάθειες να τους ευχαριστήσουμε. Αλλά δεν φτάνουμε ποτέ πραγματικά εκεί.  

Ίσως να μην μπορείτε να αλλάξετε αυτό που κάνει ένα τοξικό άτομο . Ωστόσο, μπορείτε να αλλάξετε αυτό που κάνετε  εσείς μαζί του.  Πέρα από κάθε ιδέα ότι κάποιος τοξικός στη ζωή σας μπορεί να έχει και μπορεί να ξεφύγει. Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν οι τοξικοί άνθρωποι για να χειραγωγήσουν ανθρώπους και καταστάσεις προς όφελός τους.  

Τι ακριβώς είναι ένας τοξικός άνθρωπος;

Τοξικό άτομο είναι όποιος η συμπεριφορά του προσθέτει αρνητικότητα και αναστάτωση στη ζωή σας. Πολλές φορές, οι άνθρωποι που είναι τοξικοί αντιμετωπίζουν τα δικά τους άγχη και τραύματα. Για να το κάνουν αυτό, ενεργούν με τρόπους που δεν τους παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο. Εξάλλου, αυτό συνήθως αναστατώνει τους άλλους στην πορεία.

Η τοξικότητα στους ανθρώπους δεν θεωρείται ψυχική διαταραχή. Αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν υποκείμενα ψυχικά προβλήματα που κάνουν κάποιον να ενεργεί με τοξικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης μιας διαταραχής προσωπικότητας. Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε εάν νομίζετε ότι έχετε να κάνετε με τοξικούς ανθρώπους. Πιθανότατα: 

  • Νιώθετε σαν να σας χειραγωγούν σε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε.
  • Μπερδεύεστε συνεχώς από τη συμπεριφορά του ατόμου. 
  • Νιώθετε ότι σας αξίζει μια συγγνώμη που δεν έρχεται ποτέ.
  • Πάντα πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από αυτό το άτομο.
  • Ποτέ δεν αισθάνεστε απόλυτα άνετα κοντά τους.
  • Νιώθετε συνεχώς άσχημα για τον εαυτό σας στην παρουσία τους.

Σε έχει κάνει κάποιος να βιώσετε αυτά τα συναισθήματα; Μπορεί να είναι τοξικά. Εάν έχετε συνεχώς τέτοια συναισθήματα, μπορεί να θέλετε να αλλάξετε τη σχέση ή να σταματήσετε εντελώς τη σχέση.

Οι τοξικοί άνθρωποι:

1. Θα υπερβάλλουν και θα είναι επικριτικοί

Είναι απολύτως επικριτικοί. Όλοι το κάνουμε λάθος μερικές φορές, αλλά οι τοξικοί άνθρωποι θα φροντίσουν να το ξέρετε. Θα σας κρίνουν, κάνοντας ένα χτύπημα στην αυτοεκτίμησή σας, υποδηλώνοντας ότι είστε λιγότεροι επειδή κάνατε λάθος. Όλοι μας επιτρέπεται να το κάνουμε λάθος που και που. Αλλά αν δεν έχουμε κάνει κάτι που τους επηρεάζει, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει.

2. Θα σας παγιδεύσουν στο ψυχολογικό τους παιχνίδι χειραγώγησης

Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι όταν τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν παιχνίδια μυαλού για να ελέγξουν μια σχέση. Υπάρχει επίσης ένας δευτερεύων στόχος, η υπονόμευση, η σύγχυση και η πτώση του στοχευόμενου ατόμου. Εάν αισθάνεστε ότι είστε ο μόνος που συμβάλλει στη σχέση, μάλλον έχετε δίκιο. Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν τον τρόπο να εκπέμπουν την αίσθηση ότι τους χρωστάς κάτι. 

Έχουν επίσης έναν τρόπο να σου πάρουν ή να κάνουν κάτι που σε πληγώνει. Στη συνέχεια, θα υποστηρίξουν ότι τα έκαναν όλα για εσάς. Δυστυχώς, αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό σε τοξικούς εργασιακούς χώρους.

Οι υγιείς άνθρωποι σας ενθαρρύνουν και σας δίνουν δύναμη να είστε ο καλύτερος σας. Οι χειριστές λένε στους ανθρώπους ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο για εσάς, χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο για να σας απογοητεύσουν. Αυτά τα συγκεκριμένα σημάδια ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε πότε κάποιος σας χειραγωγεί. 

3. Θα σας κάνουν να μαντεύετε ποια έκδοση τους βλέπετε 

Όπως υπονοεί η λέξη, δεν υπάρχει τίποτα καλό στους τοξικούς ανθρώπους. Παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι εγκληματίες, έχουν υποκείμενες διαταραχές προσωπικότητας. Αυτές περιλαμβάνουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, διπολική διαταραχή, οριακή διαταραχή προσωπικότητας, διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας ή άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Θα είναι εντελώς υπέροχα τη μια μέρα και την επόμενη θα αναρωτιέστε τι κάνατε για να τους αναστατώσετε. Συχνά δεν υπάρχει τίποτα προφανές που να εξηγεί την αλλαγή στάσης: απλά ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι  λυπημένοι, ψυχροί ή εκκεντρικοί και, όταν ρωτάτε αν κάτι δεν πάει καλά, η απάντηση είναι πιθανότατα «τίποτα».  

Αλλά θα σου δώσουν αρκετά για να σε ενημερώσουν ότι υπάρχει κάτι. Το «αρκετά» μπορεί να είναι ένας αναστεναγμός, ένα ανασηκωμένο φρύδι ή ένας κρύος ώμος. Όταν συμβεί αυτό, θα βρεθείτε να τους δικαιολογείτε ή να κάνετε οτιδήποτε για να τους κάνετε ευτυχισμένους.  Σταματήστε να προσπαθείτε να τους ευχαριστήσετε.  

Λάβετε υπόψη ότι δεν είστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα κανενός άλλου. Εάν έχετε κάνει κάτι εν αγνοία σας για να πληγώσετε κάποιον, ρωτήστε, μιλήστε για αυτό και αν χρειαστεί, ζητήστε συγγνώμη. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να μαντέψετε.

 

Πως να τους αντιμετωπίσετε

Το πιο υγιεινό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φύγετε μακριά, να απομακρύνετε τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας. Αλλά συνήθως δεν είναι τόσο εύκολο. Ακολουθήστε αυτές τις  συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε σωστά την τοξικότητα: 

  • Δείτε το τι είναι. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σε άρνηση. Αναγνωρίστε ότι είστε σε μια ανθυγιεινή σχέση. Εάν οι φίλοι σας εκφράζουν ανησυχίες για αυτό το άτομο, ακούστε τους. 
  • Πιστέψτε ότι σας αξίζει καλύτερα. Τα άτομα σε μια τοξική σχέση έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση+- . Πιστέψτε ότι είστε άξιοι αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού. Σου αξίζει να νιώθεις ασφαλής και ελεύθερος.
  • Καθιερώστε σωματικά και συναισθηματικά όρια. Θέστε ξεκάθαρα και σταθερά όρια σχετικά με το να περνάτε χρόνο μαζί και περιορίστε την επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο. 
  • Συνειδητοποιήστε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά τους. Αλλά μπορείτε να αλλάξετε την αντίδρασή σας. Έχετε τον έλεγχο του πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση. Μην απορροφάτε την αρνητικότητα.
  • Ρυθμίστε τις σκέψεις σας. Κάντε μια υγιή συζήτηση με τον εαυτό σας, με θετικές επιβεβαιώσεις και αυτοσυζήτηση. Οι αρνητικές σκέψεις δίνουν στους τοξικούς ανθρώπους εξουσία πάνω σας.
  • Συμμετέχετε σε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης. Δοκιμάστε διαλογισμό, ημερολόγιο, γιόγκα ή ασκήσεις αναπνοής. Αποφύγετε το αλκοόλ και κοιμηθείτε καλά. Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Οι υγιείς σχέσεις με αμοιβαίο σεβασμό είναι απαραίτητες για μια υγιή, καλά ισορροπημένη ζωή. Οι τοξικές σχέσεις περιλαμβάνουν εγωισμό και ανισότητα. Εάν οι αρνητικές στιγμές υπερτερούν των θετικών, σκεφτείτε να επανεκτιμήσετε τη σχέση σας.

front-stories