Τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε αν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι ορισμένες φορές δύσκολος στην διαχείρισή του και οι τροφές που καταναλώνετε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση. Ορισμένα στοιχεία των τροφών μπορούν να παρέμβουν στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνετε ή να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Στον υποθυρεοειδισμό όπως και σε πολλές άλλες παθήσεις, ορισμένοι παράγοντες δεν είναι στο χέρι σας να τους ελέγξετε, όπως για παράδειγμα το οικογενειακό ιστορικό και το εξωτερικό  περιβάλλον.

Παρότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό, ορισμένες τροφές μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Τροφές που περιέχουν σόγια (φασόλια edamame, tofu)

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες η σόγια ή οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να υποστηρίξουν αυτή την υπόθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες μελέτες, η κατανάλωση σόγιας μπορεί να παρέμβει στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά του υποθυρεοειδισμού. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σχετικά πριν οποιαδήποτε αλλαγή στην αγωγή σας ή τις διατροφικές σας συνήθειες.

Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, είναι γεμάτα σε ίνες και θρεπτικά συστατικά, μπορούν όμως να παρέμβουν στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών αν έχετε έλλειψη ή ανεπάρκεια ιωδίου. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση μπρόκολου, κουνουπιδιού, λαχανάκια Βρυξελλών κ.α. Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως τα λαχανικά αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του θυρεοειδή αδένα να χρησιμοποιήσει το ιώδιο, το οποίο είναι βασικό για την λειτουργία του. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς στην Mayo Clinic τα πράγματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά καθώς πρέπει να καταναλώσει κανείς μεγάλες ποσότητες τέτοιων λαχανικών, ώστε να έχει επιπτώσεις.

Γλουτένη

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό καλό θα ήταν να σκεφτούν την πιθανότητα να περιορίσουν την κατανάλωση γλουτένης. Πρόκειται για μία πρωτεϊνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού,σίκαλης και γενικά πολλών δημητριακών καρπών, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι και η σίκαλη. Βρώμη και κριθάρι έχουν μια χαμηλή αναλογία γλουτένης. Δημητριακά όπως κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι και καθώς και ψευδο-δημητριακά όπως κινόα, αμάρανθος και το φαγόπυρο δεν περιέχουν γλουτένη. Η πρωτεϊνη αυτή μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται για τον υποθυρεοειδισμό.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά όπως βούτυρο και τηγανητά

Τα λιπαρά έχει βρεθεί πως παρεμβαίνουν στην ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει την φαρμακευτική αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Συστήνεται από τους ειδικούς, ο περιορισμός των τηγανητών και των τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως βούτυρο, μαγιονέζα, μαργαρίνη και λιπαρό κρέας.

Ζάχαρη

Ο υποθυρεοειδσμός μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα, αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σάκχαρα να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος. Καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης, η οποία ούτως ή άλλως είναι γνωστή για τις επιπτώσεις της στον οργανισμό.

Καφές

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Thyroid”, βρέθηκε πως η καφεϊνη εμποδίζει την απορρόφηση της αγωγής κατά του υποθυρεοειδισμού. Τα άτομα που λαμβάνουν την αγωγή τους για τον θυρεοειδή μαζί με τον πρωινό καφέ τους, έχουν ανεξέλεγκτα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ συστήνεται η αγωγή να λαμβάνεται με νερό και να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το πρώτο φλιτζάνι καφέ.

Πάντοτε για οτιδήποτε αφορά την πάθηση που αντιμετωπίζετε, να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας

 

καφέςγλουτένηζάχαρηλιπαράυποθυρεοειδισμόςσόγια