UNICEF: Εκατομμύρια παιδιά χάνουν δόσεις από το εμβόλιο της ιλαράς

“Ο ιός της ιλαράς θα βρει πάντα τα μη εμβολιασμένα παιδιά”, δήλωσε η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια του παιδικού ταμείου της UNICEF των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας: “Το έδαφος για την παγκόσμια επιδημία ιλαράς, που βιώνουμε σήμερα, στρώθηκε πριν από χρόνια”.

Η έκθεση της UNICEF αναφέρει ότι περίπου 169 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς από το 2010 έως το 2017 – αριθμός που ισοδυναμεί με 21,1 εκατομμύρια παιδιά ετησίως κατά μέσο όρο.

Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ευπάθειας στη νόσο, οι λοιμώξεις από ιλαρά παγκοσμίως σχεδόν τριπλασιάστηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι της ίδιας περιόδου το 2018 με 112.163 περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το 2017, περίπου 110.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά, πέθαναν από ιλαρά – αριθμός αυξημένος κατά 22% από το προηγούμενο έτος, δήλωσε η UNICEF.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, που μπορεί να σκοτώσει και να προκαλέσει τύφλωση, κώφωση ή εγκεφαλική βλάβη. Αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται σε επιδημικές εστίες σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, των Φιλιππίνων, της Τυνησίας και της Ταϊλάνδης.

Δύο δόσεις του εμβολίου της ιλαράς είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών και ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η εμβολιαστική κάλυψη κατά 95% είναι απαραίτητη, για την κάλυψη της κοινότητας από τη νόσο.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης πρόσβασης, των φτωχών συστημάτων υγείας, του εφησυχασμού και σε ορισμένες περιπτώσεις του φόβου ή του σκεπτικισμού σχετικά με τα εμβόλια, η παγκόσμια κάλυψη της πρώτης δόσης του εμβολίου έφθασε στο 85% το 2017, σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο της τελευταίας δεκαετίας. Η παγκόσμια κάλυψη για τη δεύτερη δόση είναι ακόμη χαμηλότερη, στο 67%.