Β. Κικίλιας: Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να κλείσουν τη χρονιά

Νέα προώθηση της προκήρυξης για πρόσληψη 940 γιατρων πανελλαδικά και την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 1116 ατόμων μη ιατρικού προσωπικού υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Στη διάρκεια της συνάντησης (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ), ο υπουργός δήλωσε για την οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων, ότι «τα οικονομικά είναι πεπερασμένα, αλλά άλλος δρόμος δεν υπάρχει» και ότι «δυσκολευόμαστε να κλείσει το έτος, αλλά δεν θα αφεθούν τα νοσοκομεία», ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών σε συνεχή διάλογο, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με τη ΔΗΠΑΚ Γιατρών, δεν έγινε καμία αναφορά στην κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ για την υγειονομική κάλυψη των άγονων περιοχών και τα κίνητρα για τη στελέχωση τους με προσωπικό ο υπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να προσφέρουν και οι τοπικές κοινωνίες στις άγονες περιοχές όπως φαγητό, διαμονή, μετακινήσεις, παραπέμποντας σε δημοτικά τέλη και δωρεές.

Σε ότι αφορά τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς δεν δόθηκε καμία δέσμευση ότι δεν θα απολυθούν, ενώ σύμφωνα με τη ΔΗΠΑΚ θα συνεχιστούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, με ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια κλπ.

Για τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να βγάλουν το έτος», τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερο «μάζεμα της δαπάνης» και δεν υπήρξε δέσμευση για ειδικό κονδύλι για ανασφάλιστους με ή χωρίς ΑΜΚΑ.

Καθώς η ΕΙΝΑΠ έθεσε θέμα καλύτερης οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, σύμφωνα με τη ΔΗΠΑΚ δεν δόθηκε απάντηση σχετικά με την υπολειτουργία των πολυιατρείων ή τα οξυμμένα προβλήματα των 15 Κ.Υ. γύρω από το λεκανοπέδιο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκαν στις πρόσφατες εγκυκλίους περί τιμωρίας γιατρών πριν τελεσιδικήσει η διαδικασία, για το οποίο ο υπουργός δεν τοποθετήθηκε.

νοσοκομείαΕΙΝΑΠΒασίλης Κικίλιας