Προσλήψεις, χρηματοδότηση και κλίνες εντατικής τα SOS του ΕΣΥ

Με ελλείψεις 6.000 γιατρών και 26.000 νοσηλευτών λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ σύμφωνα με τα οργανογράμματα των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ κάθε χρόνος που περνάει “παίρνει μαζί του” και μέρος από τη δημόσια χρηματοδότηση. Μόνο για φέτος η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 60 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα όμως, οι ανάγκες του πληθυσμού αυξάνονται, αυξάνοντας και τη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο σύστημα, ενώ παραμένουν κλειστές 100 και πλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να τις στελεχώσει.

Τα τρία αυτά θέματα, είναι τα βασικότερα από τα επτά θέματα που περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα συνάντησης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς.

Όπως επισημαίνουν η πρόεδρος της Ένωσης Ματίνα Παγώνη και ο γενικός γραμματέας Ηλίας Σιώρας, τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση είναι τα εξής:

  1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  2. Χρηματοδότηση νοσοκομείων.
  3. Επικουρικοί γιατροί.
  4. Ιατρική εκπαίδευση.
  5. Νέοι γιατροί.
  6. ΜΕΘ.
  7. Τοπικά προβλήματα νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά με τις διοικήσεις.

Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών του λεκανοπεδίου, θα θέσουν στον υπουργό τα ζητήματα που αποτελούν “καυτή πατάτα” για το ΕΣΥ, καθώς οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες, δημιουργώντας άθλιες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Η προκήρυξη για την κάλυψη 945 θέσεων μονίμων γιατρών που αναμενόταν στις αρχές του καλοκαιριού “πάγωσε” λόγω εκλογών και τώρα η ΕΙΝΑΠ θα ζητήσει την επικύρωσή της για να προχωρήσουν οι προσλήψεις, από τις οποίες πάνω από τις 350 θέσεις προβλέπεται να καλύψουν κενές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

“Στο πρόβλημα των ελλείψεων του ιατρικού προσωπικού, θα πρέπει να προστεθούν και οι γιατροί που έφυγαν για συνταξιοδότηση“, επισημαίνει στο Healthmag η κ. Παγώνη, προσθέτοντας ότι “έφτασαν τους 316 πέρυσι και άλλοι τόσοι αναμένεται να φύγουν και φέτος”. Ανάλογο πρόβλημα δημιουργείται και με τους επικουρικούς γιατρούς, όπου πέρυσι έφυγαν περίπου 500, ενώ άλλοι τόσοι θα φύγουν στα τέλη Νοεμβρίου που λήγει η σύμβασή τους.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, σημαντικός παράγοντας για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών από τα νοσοκομεία, είναι να λειτουργήσει ικανοποιητικά η πρωτοβάθμια περίθαλψη, γεγονός που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, από ασθενείς που περιμένουν στις ουρές να εξεταστούν, χωρίς όμως να χρειάζονται νοσηλεία. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικά η πρωτοβάθμια και τα κέντρα υγείας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ θα ζητήσει από το υπουργό Β. Κικίλια, την αποπομπή των διοικητών του Αττικού νοσοκομείου και της Νίκαιας. Θα είναι η δεύτερη φορά που υποβάλλεται το αίτημα, καθώς το θέμα είχε τεθεί και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί την άνοιξη. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι διοικητές δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην ήδη δύσκολη λειτουργία των συγκεκριμένων νοσοκομείων, που είναι εξαιρετικά επιβαρυμένα από την κάλυψη μιας τεράστιας περιοχής με αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας.

Ξεχωριστό θέμα στη συνάντηση θα αποτελέσει και το πρόβλημα του brain drain, και της μετανάστευσης 17.500 νέων γιατρών από τη χώρα. Η ΕΙΝΑΠ προτείνει κατ΄ αρχήν την συγκρότηση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καθιερωθούν κίνητρα για όσους νέους γιατρούς έχουν μείνει στη χώρα, προκειμένου να στελεχώσουν άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, καθώς φέτος το πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές ήταν εκρηκτικό. Για το θέμα θα προγραμματιστεί ξεχωριστή συνάντηση για την εκτενή ανάλυση του προβλήματος και τη λήψη αποφάσεων.

ΕΙΝΑΠχρηματοδότησηbrain drainπροσλήψειςΕΣΥΜΕΘ