Βακτήρια πίσω από σπάνια ασθένεια ανιχνεύθηκαν «για πρώτη φορά» στο έδαφος των ΗΠΑ

Οι αρχές εντόπισαν την Burkholderia pseudomallei σε περιβαλλοντικά δείγματα των ΗΠΑ «για πρώτη φορά». Τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τη μολυσματική ασθένεια που είναι γνωστή ως μελιόδωση ή νόσος του Whitmore.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εξέτασαν δείγματα αφού δύο «άσχετα άτομα» στην περιοχή του Gulf Coast των νότιων ΗΠΑ αρρώστησαν με μελιοείδωση σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις — μία τον Ιούλιο του 2020 και την άλλη τον Μάιο του 2022, όπως αναφέρει το   δελτίο τύπου του CDC.  Κανένας από τους δύο δεν είχε ιστορικό πρόσφατων ταξιδιών εκτός των ΗΠΑ. Τα γονιδιωματικά δεδομένα αποκάλυψαν ότι το ίδιο στέλεχος τους μόλυνε.

Οι αρχές εξέτασαν διάφορα προϊόντα οικιακής χρήσης, χώμα και νερό γύρω από τα σπίτια των ασθενών, και τρία από τα δείγματα εδάφους και νερού λακκούβων του 2022 ήταν πράγματι θετικά για B. pseudomallei. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό δείχνει ότι και οι δύο ασθενείς πιθανότατα αρρώστησαν από «βακτήρια από το περιβάλλον». Υποδηλώνει επίσης ότι το βακτήριο βρίσκεται στην περιοχή «τουλάχιστον από το 2020».

«Δεν είναι σαφές πόσο καιρό τα βακτήρια βρίσκονται στο περιβάλλον και πού αλλού μπορεί να βρεθούν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες που βρέθηκαν στις πολιτείες της Ακτής του Κόλπου ευνοούν την ανάπτυξη του B. pseudomallei», είπε το CDC στο δελτίο τύπου.

Η (Μ)ελοείδωση θεωρείται πλέον τοπικά ενδημική σε περιοχές της περιοχής Gulf Coast του Μισισιπή.  Οι άνθρωποι συνήθως παθαίνουν μελιόδωση μέσω άμεσης επαφής  με το B. pseudomallei μέσω μολυσμένου εδάφους και νερού, είτε εισπνέοντας τα σταγονίδια, καταναλώνοντας μολυσμένα τρόφιμα ή νερό είτε μέσω επαφής μέσω εκδορών του δέρματος. Ωστόσο, η πάθηση είναι πιο συχνή  σε τροπικά κλίματα, όπως στη Νοτιοανατολική Ασία και τη βόρεια Αυστραλία, σύμφωνα με το CDC.

Η ασθένεια είναι αρκετά σπάνια στις Η.Π.Α. Παρόλο που κάθε χρόνο εντοπίζονται περίπου 12 περιπτώσεις της νόσου  , αυτές αφορούν κυρίως άτομα που ταξιδεύουν σε μια χώρα όπου η ασθένεια είναι πιο συχνή. Στην περίπτωση του συμπλέγματος ασθενειών του 2021 , οι έρευνες εντόπισαν εισαγόμενα σπρέι αρωματοθεραπείας ως την πηγή της μόλυνσης.

Η μελιόδωση μπορεί να είναι σοβαρή και μπορεί να είναι θανατηφόρα στο 10% έως 50% των μολυσμένων, σύμφωνα με το CDC. Προς το παρόν, ο οργανισμός ταξινομεί τον κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό ως «πολύ χαμηλό», αλλά προτρέπει όσους βρίσκονται στην ακτή του Κόλπου του Μισισιπή και όσους έχουν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι συνήθως αρρωσταίνουν όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένο έδαφος, το CDC συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με λασπωμένο νερό, ειδικά εάν έχουν ανοιχτές πληγές. Θα ήταν επίσης καλύτερο να φορούν αδιάβροχες μπότες και γάντια ενώ κάνετε εργασίες όπως η κηπουρική ή κάποια άλλη εργασία που περιλαμβάνει άμεση επαφή με το έδαφος.

βακτήριαεπικίνδυνα βακτήρια