Βελτιώθηκε η εικόνα στις ελλείψεις φαρμάκων

Παρά την αρχική ανησυχία, ότι η πανδημία του κορονοϊού θα προκαλούσε ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου τελικά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, δυσκολίες διαπιστώνονται σε 70 σκευάσματα που κυκλοφορούν από το δίκτυο των φαρμακείων, σε 24 νοσοκομειακά, σε 8 εμβόλια και σε 21 σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Ο τελευταίος κατάλογος των δηλωμένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες ελλείψεων σκευασμάτων, περιέχει συνολικά 123 εμπορικές ονομασίες. Όμως σε 29 εξ αυτών σημειώνεται ότι υπάρχει αποκατάσταση της έλλειψης. Επίσης γι αρκετά από αυτά δηλώνεται κάποιο εναλλακτικό σκεύασμα κι έτσι οι ασθενείς έχουν κάλυψη για τη θεραπεία τους. Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα να υπάρχει στα νοσοκομειακά σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η βελτίωση της εικόνας σχετικά με τις ελλείψεις, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αφενός λόγω της πανδημίας του κορονοϊού υπήρξε αυστηρό πλαίσιο για τη διατήρηση σημαντικών αποθεμάτων και την απαγόρευση των εξαγωγών, αφετέρου στον περιορισμό της κατανάλωσης. Είναι γνωστό ότι κατά βάση την περίοδο της κορύφωσης της επιδημίας στην Ελλάδα η κατανάλωση αφορούσε κυρίως σε κατηγορίες χρόνιων παθήσεων. Επίσης στα νοσοκομεία υπήρξαν ιδιαίτερα περιορισμένα περιστατικά και έτσι δεν υπήρξαν σημαντικές ανάγκες για σκευάσματα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι λόγω της βελτίωσης της εικόνας όσον αφορά στην επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα, ο ΕΟΦ προχώρησε και σε άρση των περιορισμών για παράλληλες εξαγωγές σε ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό «δημοφιλών» σκευασμάτων όπως ένα αντιικό για τη γρίπη.
Συνολικά υπήρξε άρση εξαγωγών για 43 σκευάσματα, όμως την ίδια στιγμή προστέθηκαν στη λίστα των απαγορεύσεων άλλα 17. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απαγόρευση για εξαγωγές 89 σκευασμάτων.

Πάντως η διαδικασία της άρσης των εξαγωγών προκάλεσε την αντίδραση μερίδας των φαρμακοποιών. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Αττικής ανέφερε ότι τα φαρμακεία αλλά και οι ασθενείς δυσκολεύονταν αφάνταστα για να βρουν ή δεν έβρισκαν τα εν λόγω φάρμακα ακόμη και στην περίοδο που ίσχυε η απαγόρευση εξαγωγών. “Ως εκ τούτου μας προξενεί τεράστια εντύπωση σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε ο ΕΟΦ και προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης καλούσε τον ΕΟΦ να παρέμβει άμεσα προς διευθέτηση του θέματος όχι απελευθερώνοντας τις παράλληλες εξαγωγές αλλά ελέγχοντάς τες για τα φάρμακα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να βρούν οι Έλληνες ασθενείς.

ΕΟΦελλείψεις φαρμάκωνΦΣΑπαράλληλες εξαγωγέςκορονοϊός