Βιολογική ηλικία: Πώς το άγχος μπορεί να την αυξήσει και πώς να το αντιστρέψετε

Πώς το άγχος μπορεί να αυξήσει τη βιολογική σας ηλικία και πώς να το αντιστρέψετε. Οι ειδικοί λένε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Το στρες  μπορεί να αλλάξει προσωρινά τη βιολογική μας ηλικία, αλλά η διαδικασία αντιστρέφεται όταν ο στρεσογόνος παράγοντας επιλυθεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.  Το άγχος μπορεί να προέλθει από συναισθηματική δυσφορία, ασθένεια, φαρμακευτική αγωγή, έκθεση στο περιβάλλον ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το χρόνιο στρες εμφανίζεται όταν το σώμα παραμένει σε εγρήγορση, ακόμη και μετά την εκτόνωση του στρες. Η βιολογική ηλικία μπορεί να αυξηθεί όταν οι άνθρωποι είναι υπό πίεση, αλλά μπορεί να αντιστραφεί όταν η ένταση εκτονώνεται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο Cell Metabolism.

Τι αποκάλυψε η μελέτη για τη βιολογική ηλικία και το στρες

Σε ένα πείραμα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ετερόχρονη παραβίωση – μια χειρουργική επέμβαση που προσδένει ζευγάρια ποντικών ηλικίας 3 μηνών και 20 μηνών για να μοιράζονται μια κοινή κυκλοφορία.  Οι ερευνητές είπαν ότι η βιολογική ηλικία των νεότερων ποντικών θα μπορούσε να αυξηθεί σχετικά γρήγορα λόγω της ετεροχρόνιας παραβίωσης, μιας αγχωτικής κατάστασης. Ωστόσο, μετά τον διαχωρισμό των ποντικών, η βιολογική ηλικία των νεότερων ποντικών αποκαταστάθηκε.  Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι φυσικές περίοδοι σωματικής ή συναισθηματικής έντασης θα είχαν την ίδια αντίδραση, προκαλώντας αναστρέψιμες αλλαγές στη βιολογική ηλικία.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περιόδους τραύματος σε ανθρώπους, όπως επείγουσα χειρουργική επέμβαση, ανάρρωση μετά τον τοκετό και ανάρρωση από τον COVID-19.  Μετά από επείγουσα χειρουργική επέμβαση, παρατήρησαν ότι η αύξηση της βιολογικής ηλικίας αποκαταστάθηκε στην αρχική τιμή εντός ημερών μετά τη διαδικασία. Το ίδιο ίσχυε και για την ανάρρωση μετά τον τοκετό, αν και οι γυναίκες εμφάνισαν ανάρρωση με ποικίλους ρυθμούς. Για τον COVID-19, τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ενίσχυσαν την ανάκτηση του βιολογικού ρολογιού.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τόσο στα ζωικά μοντέλα όσο και στους ανθρώπους, η βιολογική ηλικία θα μπορούσε να αλλάξει με βάση τα ακόλουθα:

Ο τρόπος ζωής αλλάζει τις περιβαλλοντικές εκθέσεις: Είπαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η βιολογική ηλικία μπορεί να είναι ρευστή, κυμαινόμενη και εύπλαστη – ιδέες που αμφισβητούν την παραδοσιακή σκέψη ότι η ηλικία κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το σοβαρό στρες αυξάνει τη θνησιμότητα, τουλάχιστον εν μέρει, αυξάνοντας τη βιολογική ηλικία», δήλωσε ο Vadim Gladyshev, Ph.D. ένας ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ένας καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ο διευθυντής της οξειδοαναγωγικής ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

«Αυτή η αντίληψη υποδηλώνει αμέσως ότι η θνησιμότητα μπορεί να μειωθεί με τη μείωση της βιολογικής ηλικίας και ότι η ικανότητα ανάκαμψης από το στρες μπορεί να είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας επιτυχούς γήρανσης και μακροζωίας. Τέλος, η βιολογική ηλικία μπορεί να είναι μια χρήσιμη παράμετρος για την αξιολόγηση του φυσιολογικού στρες και την ανακούφισή του», πρόσθεσε.

Πώς το άγχος επηρεάζει το σώμα

Όταν αντιμετωπίζετε έναν στρεσογόνο παράγοντα, είτε πραγματικό είτε αντιληπτό, υπάρχει μια αντίδραση μάχης ή φυγής, σύμφωνα με το Harvard Health.  Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα και το σώμα αντιδρά προετοιμάζοντας τον εαυτό του είτε να πολεμήσει την απειλή είτε να ξεφύγει από αυτήν.  Μερικές σωματικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης
  • Η αναπνοή επιταχύνει
  • Η απόκριση του πόνου αμβλύνεται.
  • Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται
  • Επίγνωση και αύξηση της παρατήρησης
  • Η αδρεναλίνη διοχετεύεται μέσω του σώματός σας – δίνοντάς σας επιπλέον ενέργεια και δύναμη
    .

«Η απόκριση φυγής ή μάχης είναι μια ψυχολογική αντίδραση όταν βιώνουμε κάτι επικίνδυνο ή τρομακτικό – ψυχικά ή σωματικά», είπε η Babita Spinelli, LP, ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας σε ιδιωτικό ιατρείο. «Πυροδοτείται από την απελευθέρωση ορμονών που δημιουργούνται για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει κάποιος ή που ξεφεύγει από αυτόν».

«Με άλλα λόγια, η απόκριση πτήσης ή μάχης είναι μια αντίδραση σε μια εμπειρία ή ένα γεγονός που εκλαμβάνεται ως αγχωτικό, τρομακτικό ή τραυματικό», είπε ο Spinelli στο Medical News Today. «Ενεργοποιεί μια απόκριση στο νευρικό σύστημα του ατόμου και πυροδοτεί ακραίο άγχος που προκαλεί τον αγώνα ή τη φυγή».

«Αν και αυτή η συμπεριφορά έχει σχεδιαστεί για να επιβιώνει σε μια κατάσταση που αισθάνεται «επικίνδυνη» και μπορεί να είναι χρήσιμη [βραχυπρόθεσμα], μια συνεχής, αδιευκρίνιστη πτήση ή αγώνας μπορεί να δημιουργήσει μια αρνητική φυσική αντίδραση στο σώμα», πρόσθεσε ο Spinelli. «Τα πάντα σταματούν προσωρινά κατά τη διάρκεια της πτήσης ή του αγώνα. Εάν ένα άτομο είναι σταθερά σε φυγή ή μάχη, αυτό μπορεί να δημιουργήσει χρόνιο στρες που συμβάλλει σε αλλαγές στον εγκέφαλο, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, υψηλή αρτηριακή πίεση, σωματικά προβλήματα και ασθένειες».

Το χρόνιο στρες εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβραδύνουν την αντίδρασή τους στο στρες ή να παραμείνουν σε εγρήγορση, ακόμη και μετά την παρέλευση του στρεσογόνου παράγοντα.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα ακόλουθα:

  • Αυξημένη όρεξη και συσσώρευση λιπώδους ιστού
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Στρες στην καρδιά και τους πνεύμονες
  • Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αϋπνία Άγχος
  • Μυϊκή ένταση
  • Πονοκέφαλοι

Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σώμα και την υγεία σας. Η τρέχουσα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί επίσης να πάρει χρόνο από τη ζωή σας.

Μείωση των επιπτώσεων του στρες

«Έχω διαπιστώσει ότι το άγχος αυξάνει τη βιολογική ηλικία του ατόμου και μπορεί να επηρεαστεί θετικά ή να αποκατασταθεί με την ενσωμάτωση ενός υγιούς ψυχικού και σωματικού τρόπου ζωής», είπε ο Σπινέλι. «Το να δίνεις προσοχή στη νοοτροπία κάποιου είναι επίσης εξαιρετικά ισχυρό στη μείωση του στρες, το οποίο τελικά επηρεάζει θετικά το σώμα».

«Εμπειρίες όπως το τραύμα και άλλοι σημαντικοί στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής επηρεάζουν την εμπειρία της ηλικίας. Το τραύμα επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία κάποιου», συνέχισε ο Σπινέλι. «Ο αριθμός των ασθενειών, των χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων τραυματικών εμπειριών επηρεάζει το πώς αισθάνεται κανείς και τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο περιηγείται στη ζωή ανεξάρτητα από την ηλικία του. Τα άτομα στα είκοσί τους μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερα όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις και δυσκολίες. Εάν ένα άτομο δεν αφήνει χώρο για να αναρρώσει και να δουλέψει πάνω σε αυτά τα τραύματα, προλαβαίνει σωματικά και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Ωστόσο, μέσω της αποκατάστασης, την οποία θεωρώ ότι δίνει και εφαρμόζει ενεργή προσοχή στην αποκατάσταση, τόσο σωματική όσο και ψυχική, υπάρχουν ανατροπές στη διαδικασία της βιολογικής γήρανσης. Η αξιοποίηση υγιεινών συνηθειών στη ζωή του βοηθά ένα άτομο να διαχειριστεί και να πάρει τον έλεγχο του άγχους αντί να οδηγεί το άγχος».

Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μόλις 10 λεπτά καθημερινής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.

Προτείνουν τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Άσκηση – Το να είσαι δραστήριος μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική ευεξία. Το να σηκωθείτε και να χορέψετε, να μετακινηθείτε ή να κάνετε τέντωμα για δέκα λεπτά μπορεί να σας βοηθήσει.

Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές – Δοκιμάστε να κάθεστε με κλειστά μάτια και να αναπνεύσετε βαθιά. Απελευθερώστε αργά την αναπνοή σας και επαναλάβετε δέκα φορές.

Διαλογισμός – Ένας απλός διαλογισμός είναι να καθίσετε ήσυχα για 10 λεπτά και να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε κάθε αναπνοή καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. Όταν βρίσκετε τις σκέψεις σας να περιπλανώνται, φέρτε τις ξανά στην αναπνοή σας.

Ασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη – Κάθε μέρα, γράψτε τρία έως πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Καθώς συνεχίζετε να το κάνετε αυτό, μπορεί να γίνετε πιο θετικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αναζητάτε συνεχώς τι σας κάνει ευτυχισμένους.

Να είστε κοινωνικοί – Αφιερώστε χρόνο μαζί και γελώντας με φίλους. Η δημιουργία σχέσεων παρέχει την αίσθηση του ανήκειν και μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή.

Ακούστε μουσική – Φτιάξτε μια λίστα αναπαραγωγής μουσικής που σας αρέσει, καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια σας και ακούστε.

Φροντίστε το σώμα σας – Η άσκηση, η σωστή διατροφή, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος ή της χρήσης προϊόντων καπνού είναι τα κλειδιά για μια υγιή ζωή.

Χρήση της γιόγκα για τη μείωση του στρες: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γιόγκα για να μειώσουν το άγχος στη ζωή τους.  Η γιόγκα επηρεάζει επίσης το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το πνευμονογαστρικό νεύρο βοηθά να γυρίσει ο διακόπτης στο νευρικό σύστημα κάποιου από μια συμπαθητική απόκριση «πάλης ή φυγής» σε μια παρασυμπαθητική απόκριση «ξεκούρασης και πέψης», οδηγώντας στη μείωση του στρες.  Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ολοκλήρωσαν 12 συνεδρίες γιόγκα εμφάνισαν μειωμένο στρες, άγχος και κατάθλιψη. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, όταν χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό φάρμακο, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της θεραπείας και τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι ιατροί και επιστήμονες εστιάζουν στα οφέλη των συνδέσεων μυαλού-σώματος, που εξετάζουν πώς οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις και οι στάσεις μας μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη σωματική υγεία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Η σύνδεση μυαλού-σώματος είναι ισχυρή», είπε ο Σπινέλι. «Το σώμα διατηρεί το σκορ και το χρόνιο στρες θα φθείρει το σώμα και θα προκαλέσει πρόωρη γήρανση».

front-stories