Βιταμίνη D – Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Νέα ερευνητικά δεδομένα για τον ρόλο της βιταμίνης D στην επιβίωση από τον καρκίνο ανακοινώθηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που γίνεται στο Σικάγο.

Λίγη παραπάνω έκθεση στον ήλιο και συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, είπαν οι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις, με τα κτίρια να κρύβουν τον ήλιο και τους ανθρώπους να περνούν πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Έρευνα σε περίπου 80.000 ενήλικες από το Πανεπιστήμιο του Michigan και το Ιατρικό Κέντρο Hurley διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, για τουλάχιστον τρία χρόνια, συνδέεται με μείωση κατά 13% της θνησιμότητας από όλους τους καρκίνους.

Μια δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μαδρίτης διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη της εν λόγω βιταμίνης, μαζί με μια στατίνη, συνδέθηκε με μείωση κατά 38% των θανάτων από καρκίνο του προστάτη.

Τρίτη μελέτη από το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Allegheny Health Network στο  Pittsburgh ανέφερε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Οι μελέτες δεν έδειξαν γιατί η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση του καρκίνου. Αλλά οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσολογική απάντηση του σώματος, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του όγκου.

Ο Dr Shifeng Mao, επικεφαλής της τρίτης μελέτης, δήλωσε: “Ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία, με γρήγορο ρυθμό ζωής. Οι άνθρωποι ξοδεύουν σημαντικό χρόνο στον χώρο εργασίας σε ένα συγκεκριμένο κτίριο και έχουν πολύ λιγότερο χρόνο για αναψυχή, πόσω μάλλον για να είναι εκτεθειμένοι στη φύση και στο φως του ήλιου. Έτσι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι δεδομένη”.

 

 

 

ανεπάρκεια βιταμίνης Dβιταμίνη D