Βρήκαν με τι να αντικαταστήσουν τη νάρκωση στους ηλικιωμένους ασθενείς

Πολλές φορές οι ηλικιωμένοι ασθενείς δεν ξυπνούν από τη νάρκωση στο χειρουργείο. Γιατροί στις Βρυξέλλες βρήκαν έναν τρόπο να αποφεύγεται η νάρκωση σε μικροεπεμβάσεις και ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο στη Βιέννη.

Όπως είπαν, η ύπνωση λειτουργεί καλύτερα από την ισχυρή αναισθησία και σύντομα μπορεί να γίνει ο κανόνας για τους ηλικιωμένους, που υποβάλλονται σε επεμβάσεις για ορθοπαιδικά προβλήματα και για αρθρίτιδες.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης – ορόσημο, η νάρκωση αντικαταστάθηκε επιτυχώς με μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας.

Οι 60 ηλικιωμένοι συμμετέχοντες, που χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση στον ώμο, στο χέρι ή στο γόνατο, φόρεσαν ακουστικά και μέσα από μια εικονική περιήγηση με υποβρύχιο, άκουγαν μια χαλαρωτική γυναικεία φωνή, που τους έδειχνε διάφορα ψάρια και άλλα πλάσματα του βυθού.

Τους είχαν κάνει τοπική αναισθησία, αλλά χρησιμοποιήθηκε η ύπνωση από την εικονική πραγματικότητα (VRHD), για να αντικαταστήσει την ενδοφλέβια νάρκωση, που σε άλλη περίπτωση θα χρησιμοποιόταν σε αυτούς τους ασθενείς.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται, αλλά δεν προκαλεί στον οργανισμό ό,τι η γενική αναισθησία.

Εικονική πραγματικότητα στο χειρουργείο

Οι γιατροί από το Νοσοκομείο CUB Erasmus στις Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι η VRHD αντικατέστησε με επιτυχία την ενδοφλέβια νάρκωση στα τρία τέταρτα των ασθενών.

Εν τω μεταξύ το 90% των ατόμων, που βίωσε την εικονική εμπειρία για δέκα λεπτά πριν από την επέμβαση και κατά τη διάρκειά της, δεν χρειάστηκε γενική αναισθησία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ύπνωση εικονικής πραγματικότητας θα ήταν ιδανική για τους ηλικιωμένους ασθενείς, που υποβάλλονται σε αυτές τις κοινές επεμβάσεις, επειδή έτσι θα αποφεύγουν τους κινδύνους, που συνδέονται με τη γενική αναισθησία και με τον μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης.

Η ενδοφλέβια καταστολή προκαλεί συνήθως παρενέργειες όπως υπνηλία, πονοκεφάλους και ξηροστομία για αρκετές ώρες.

Η Dr Delphine Van Hecke, μία εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Παρόλο που δεν είναι σαφές πώς, ακριβώς, λειτουργεί η εικονική πραγματικότητα, για να μειώσει το άγχος και τον πόνο, πιστεύεται ότι αποσπά την προσοχή, εμποδίζοντας το νου να αισθάνεται πόνο”.

Το λογισμικό εικονικής πραγματικότητας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, σχεδιάστηκε για να επιβραδύνει τον αναπνευστικό ρυθμό των ασθενών.

Ο έτερος επικεφαλής ερευνητής Dr Dragos Chirnoaga επεσήμανε: “Αυτή η τεχνολογία μπορεί να δράσει ως προληπτική παρέμβαση, μετατρέποντας την τοπική αναισθησία σε μια λιγότερο στρεσογόνα και ενδεχομένως χωρίς πόνο ιατρική διαδικασία”.

αναισθησίανάρκωσηύπνωση