Ξεχνάτε πράγματα; Είναι γήρανση ή αλτσχάιμερ;

Όλοι ξεχνάμε πράγματα μερικές φορές, ειδικά όταν η ζωή είναι απασχολημένη. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι αυτό συμβαίνει πιο συχνά καθώς μεγαλώνετε. Η ήπια απώλεια μνήμης μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε άνοια. Μόνο το 1% των ατόμων άνω των 65 ετών με φυσιολογικά προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία θα πάσχουν από άνοια κάθε χρόνο.

Εάν η απώλεια μνήμης σας δυσκολεύει να χειριστείτε τις καθημερινές σας εργασίες, αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ξεχνάτε πράγματα που μόλις ακούσατε; Κάνετε την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά; Βασίζεστε σε πολλά έντυπα ή ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις μόνο και μόνο για να περάσετε την ημέρα; Μιλήστε με το γιατρό σας εάν εσείς ή η οικογένειά σας παρατηρήσετε ότι συμβαίνει σε εσάς.

Είναι δύσκολο να σχεδιάσετε ή να λύσετε προβλήματα;

Όλοι κάνουν ένα λάθος μερικές φορές. Ίσως κάνατε ένα λάθος στο βιβλιάριο επιταγών τον περασμένο μήνα ή πληρώσατε λάθος ποσό σε έναν λογαριασμό. Αυτό είναι φυσιολογικό πράγμα που κάνουμε όλοι. Αλλά αν δυσκολεύεστε πραγματικά να κάνετε πράγματα όπως να ακολουθείτε οδηγίες σε μια γνωστή συνταγή ή να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς με τον τρόπο που κάνατε παλιά, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι προβλημάτων μνήμης.

Δυσκολεύεστε με πράγματα της καθημερινότητας;

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης; Ξεχάσατε πώς να ρυθμίσετε το φούρνο μικροκυμάτων; Εάν χρειάζεστε λίγη βοήθεια από καιρό σε καιρό με τέτοιου είδους πράγματα, είναι πιθανό να μην ανησυχείτε. Αλλά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις τακτικές δραστηριότητες που έχετε συνηθίσει να κάνετε, όπως η οδήγηση σε μέρη που πηγαίνετε πάντα, τα αγαπημένα παιχνίδια ή το να βρείτε το δρόμο σας στο παντοπωλείο, μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος μνήμης.

Πού Πάρκαρα;

Σε όλους μας έχει συμβεί. Βγαίνετε από το σπίτι το πρωί και σκέφτεστε, “Τώρα, πού άφησα το αυτοκίνητό μου;” Είναι φυσιολογικό να ξεχνάς πού παρκάρεις ξανά και ξανά. Εάν, όμως, συμβαίνει τακτικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι άνοιας.

Δεν μπορώ να βρω τα κλειδιά 

Τις περισσότερες φορές, όταν ξεχνάτε πού έχετε αφήσει κάτι, όπως τα κλειδιά σας ή τα γυαλιά σας, θα πρέπει να μπορείτε να σκεφτείτε πίσω, να ακολουθήσετε τα βήματά σας και να βρείτε ό,τι κι αν είναι. Αν παρατηρήσετε ότι χάνετε πράγματα συνέχεια και δεν μπορείτε να επιστρέψετε και να τα εντοπίσετε, αυτό είναι ένα κοινό σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος μνήμης.

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξυπνήσει και σκεφτόμαστε «Τι μέρα είναι;» Δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο για να το καταλάβετε. Αλλά αν χάνετε συχνά τις ημερομηνίες, τις εποχές ή το πέρασμα του χρόνου, αυτό είναι άλλο ένα σημάδι πραγματικού προβλήματος μνήμης. 

Πώς έφτασα εδώ;

Εάν μπείτε σε ένα δωμάτιο και δεν θυμάστε τι κάνατε, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας. Συμβαίνει σε όλους μας. Αλλά τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ξεχνούν μερικές φορές πού βρίσκονται. Ή βρίσκονται κάπου και δεν θυμούνται πώς έφτασαν εκεί. Εάν αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε βοήθεια.

Ψάχνετε τη σωστή λέξη;

Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεστε να βρείτε τη σωστή λέξη μερικές φορές. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λέξη με λάθος τρόπο.  Δεν είναι για ανησυχία, αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ συχνά αρχίζουν να έχουν πραγματικό πρόβλημα να μιλήσουν ή να γράψουν. Μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν τον σωστό όρο για οικεία αντικείμενα ή το όνομα κάποιου που γνωρίζουν καλά. Εάν δυσκολεύεστε με ονόματα, λέξεις ή τι να πείτε στη συνέχεια, μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρής απώλειας μνήμης.

Αποφεύγετε φίλους και οικογένεια

Αποφεύγετε τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους; Είναι δύσκολο να συνεχίσετε  ή να παρακολουθήσετε μια συζήτηση; Όταν τα προβλήματα μνήμης γίνονται πιο σοβαρά, είναι σύνηθες οι άνθρωποι να χάνουν το ενδιαφέρον τους για χόμπι, κοινωνικές εκδηλώσεις ή άλλες δραστηριότητες που συνήθιζαν να κάνουν. Αν σας φαίνεται αυτό, ήρθε η ώρα να μιλήσετε σε κάποιον για αυτό.

Κάντε ένα τεστ μνήμης

Εάν δεν είστε σίγουροι αν αυτό που περνάτε είναι απλώς η τακτική γήρανση, ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να το καταλάβετε. Θα γνωρίζουν εάν η απώλεια μνήμης που έχετε εμπίπτει στο φυσιολογικό εύρος ή όχι. Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις και μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια σειρά εξετάσεων. Μπορεί επίσης να σας ελέγξουν για άλλα προβλήματα που μπορεί να μοιάζουν με άνοια, όπως παρενέργειες φαρμάκων ή κατάθλιψη.

Εάν η μνήμη σας είναι εντάξει αλλά εξακολουθείτε να ανησυχείτε, μπορεί να υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για αυτό. Οι άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο διαβάζοντας, λύνοντας γρίφους ή με άλλον τρόπο μένουν δεσμευμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ. Είναι πιθανό αυτές οι δραστηριότητες να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές. Είναι επίσης καλή ιδέα να μειώσετε το άγχος σας, να τρώτε σωστά και να ασκείστε.

Αλτσχάιμεργήρανσηfront-stories