Yπάρχει σωστός τρόπος για να καταπίνετε χάπια; Tι δείχνει νέα μελέτη

Yπάρχει σωστός τρόπος για να καταπίνετε χάπια; Μια νέα μελέτη τονίζει ότι η στάση σας κατά την κατάποση δισκίων έχει αντίκτυπο στην απορρόφηση του φαρμάκου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Physics of Fluids , ρίχνει φως σε μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της χορήγησης ιατρικής. Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διάλυσης του φαρμάκου και της στάσης που διατηρείται κατά την κατάποση.

«Ήμασταν   έκπληκτοι που η στάση του σώματος είχε τόσο τεράστια επίδραση στον ρυθμό διάλυσης ενός χαπιού»,  δήλωσε ο  ανώτερος συγγραφέας Rajat Mittal, από το John Hopkins. «Ποτέ δεν σκέφτηκα αν το έκανα σωστά ή λάθος, αλλά τώρα σίγουρα θα το σκέφτομαι κάθε φορά που παίρνω ένα χάπι».  

Τα από του στόματος  φάρμακα  εξετάστηκαν για τη μελέτη. Τα χάπια είναι χαμηλού κόστους, έχουν εύκολη οδό λήψης και δείχνουν υψηλή συμμόρφωση των ασθενών, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.  Για την προσομοίωση της λήψης χαπιών και τη διάλυσή του, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν προσομοιωτή στομάχου που ονομάζεται StomachSim. Το StomachSim είναι ένα ρεαλιστικό μοντέλο με παρόμοια ανατομία και μορφολογία με αυτή του στομάχου.  Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Οι προσομοιώσεις βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της στάσης του σώματος και της βιοδιαθεσιμότητας του φαρμάκου στο σώμα.

Η επιστήμη πίσω από αυτό το εύρημα είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλή.

Όταν ένα χάπι καταπίνεται, δεν αρχίζει γενικά να αποσυντίθεται μέχρι να φτάσει στο έντερο. Έτσι, είναι λογικό ότι η θέση που επιτρέπει στο χάπι να φτάσει στο έντερο πιο γρήγορα θα είναι πιο πιθανό να απορροφήσει και το φάρμακο γρήγορα.

Τέσσερις στάσεις σώματος λήφθηκαν υπόψη κατά τη διάρκεια της μελέτης – ανάπαυση στη δεξιά πλευρά, ανάπαυση στην αριστερή πλευρά, όρθια στάση και ξαπλωμένη ευθεία πλάτη.

Η πιο αποτελεσματική στάση ήταν ξαπλωμένη στη δεξιά πλευρά, η οποία είχε 2,3 φορές περισσότερο ρυθμό διάλυσης από το να στέκεσαι σε όρθια θέση. Η χειρότερη θέση ήταν ξαπλωμένη στην αριστερή πλευρά.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι εάν ένα δισκίο χρειάστηκε 10 λεπτά για να διαλυθεί ενώ ήταν ξαπλωμένο στη δεξιά πλευρά, μπορεί να χρειαστούν έως και 23 λεπτά σε όρθια θέση και εκπληκτικά, πάνω από 100 λεπτά όταν βρίσκεται στην αριστερή πλευρά.

Το να στέκεστε όρθια ή να ξαπλώνετε ίσια πλάτη είχε παρόμοια αποτελέσματα στη διάλυση του φαρμάκου.

Αυτή η μελέτη μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε άτομα που βρίσκονται σε ανάπαυση στο κρεβάτι.

«Για τους ηλικιωμένους, τους καθιστικούς ή κλινήρης ανθρώπους, είτε στρίβουν προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο», είπε ο Mittal.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης καταστάσεις όπως η γαστροπάρεση, λόγω της οποίας το στομάχι δεν λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα. Η γαστροπάρεση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τους μυς του στομάχου και οδηγεί σε προβλήματα στην κένωση του περιεχομένου του στομάχου. Προκαλείται από ασθένειες όπως ο διαβήτης και το σύνδρομο Πάρκινσον.

«Η ίδια η στάση έχει τόσο τεράστιο αντίκτυπο, που ισοδυναμεί με το στομάχι κάποιου να έχει μια πολύ σημαντική δυσλειτουργία όσον αφορά τη διάλυση του χαπιού», είπε ο Mittal.

χάπιαfront-stories