Ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλώνετε όταν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα

Όταν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας.

Κάποιες τροφές περιέχουν στοιχεία τα οποία ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα, προκαλώντας παρενέργειες στον οργανισμό ή και μειώνοντας τη δραστικότητα των φαρμάκων.

Δείτε μερικά φάρμακα και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν, αν τα παίρνετε μαζί με συγκεκριμένα συμπληρώματα ή άλλα προϊόντα διατροφής:

Ιχθυέλαιο

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Η λήψη ιχθυελαίου με φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αυξήσει τις επιδράσεις των φαρμάκων αυτών και, ως εκ τούτου, να ρίξει πολύ χαμηλά την πίεσή σας. Επίσης, τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ιδιότητα του ιχθυελαίου να ρίχνει τα τριγλυκερίδια.
  • Αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων διατροφής: Η λήψη υψηλών δόσεων ιχθυελαίου ταυτόχρονα με λήψη βοτάνων που μειώνουν την πήξη του αίματος και να προκαλέσουν αιμορραγία.

Ασβέστιο

  • Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα: Το ασβέστιο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση πολλών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την οστεοπόρωση (διφωσφονικάφάρμακα). Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα αντιβιοτικά, όπως η τετρακυκλίνη, οι κινολόνες και η λεβοθυροξίνη, η οποία καταπολεμάει τον υποθυρεοειδισμό.

Εχινάκεα (Echinacea)

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Η ικανότητα της Echinacea να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που το καταστέλλουν, όπως είναι το στεροειδές φάρμακο πρεδνιζόνη.

Μελατονίνη

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Επειδή η μελατονίνη φέρνει υπνηλία, το να την παίρνετε μαζί με κατασταλτικά φάρμακα μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολική υπνηλία. Επίσης, η μελατονίνη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, οπότε το να την παίρνετε μαζί με αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ηπαρίνη ή βαρφαρίνη, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για μώλωπες και αιμορραγία. Αποφύγετε τη χρήση μελατονίνης, εάν παίρνετε φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς μπορεί να την αυξήσει αρκετά.
  • Αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων διατροφής: Η λήψη μελατονίνης ταυτόχρονα με άλλα συμπληρώματα, ή βότανα που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες (όπως για παράδειγμα η βαλεριάνα) μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες της μελατονίνης.

Βιταμίνη D

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τον έλεγχο της χοληστερόλης (ατορβαστατίνη). Επίσης, αν παίρνετε υψηλές δόσεις βιταμίνης D μαζί με ένα διουρητικό φάρμακο, μπορεί να αυξήσει την συσσώρευση ασβεστίου στο σώμα, το οποίο με την σειρά του μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά.

Βιταμίνη Κ

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, το κέιλ και τα ρεβίθια, μπορεί να γίνουν απειλητικές για όσους λαμβάνουν φάρμακα με τη δραστική ουσία βαρφαρίνη. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να απενεργοποιήσουν τη βαρφαρίνη.

Τυραμίνη

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ), μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών, δεσμεύουν ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της τυραμίνης, ενός αμινοξέος που βρίσκεται στα τυριά μακράς ωρίμανσης, καθώς και στις πολύ ώριμες μπανάνες, τη μπύρα, το αβοκάντο, τα αλλαντικά και το σπανάκι. Η τυραμίνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση αν δεν διασπαστεί. Όταν λοιπόν οι άνθρωποι που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, καταναλώνουν τέτοιες τροφές, μπορεί να βιώσουν δυνητικά θανατηφόρα αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλεί οξύ πόνο στο στήθος, σφύζουσα κεφαλαλγία και εφίδρωση. Είναι σημαντικό επίσης να αποφεύγετε διεγερτικές ουσίες, όπως η καφεΐνη.

Ασβέστιο και Σίδηρος

  • Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Οι κινολόνες, μια χημικώς συγγενική ομάδα ουσιών από αντιβιοτικά, δεσμεύονται από το ασβέστιο και το σίδηρο. Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο, για να απομακρύνετε τον κίνδυνο να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

 

Πηγή: Reader’s digest

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
φάρμακαΤροφές