10 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη διατροφή και τη γήρανση

Η καλή διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς γήρανσης.  Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, οι διατροφικές μας απαιτήσεις αλλάζουν. Συνήθως δεν χρειαζόμαστε τόσες θερμίδες. Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε αρκετά από ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά , όπως το ασβέστιο , η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D.Η σωστή διατροφή συχνά γίνεται πιο δύσκολη με την ηλικία, λόγω προβλημάτων όπως απώλεια όρεξης ή προβλήματα με το μάσημα ή την κατάποση τροφής. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη διατροφή. 

Πώς μπορώ να ξέρω αν λαμβάνω όλη τη διατροφή που χρειάζομαι;

Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, δεν λαμβάνουν όλη τη διατροφή που χρειάζονται.  Ακόμη και πολλοί άνθρωποι που είναι υπέρβαροι υστερούν σε βιταμίνες , μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Παίρνουν πολλές θερμίδες, αλλά μπορεί να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία. Δυστυχώς, μια μακροχρόνια έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβεί πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Τα πρώιμα σημάδια αυτού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ασυνήθιστη κόπωση
  • Εύθραυστα μαλλιά ή απώλεια μαλλιών
  • Δερματικά εξανθήματα ή πληγές που δεν επουλώνονται
  • Ρωγμές στις γωνίες του στόματος

Η εξέταση από τον γιατρό σας και πιθανά αιματολογικές εξετάσεις που θα σας ζητήσει να κάνετε, θα δείξουν εάν λαμβάνετε αρκετά από ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος ή η βιταμίνη D.

Επηρεάζει κάποιο από τα φάρμακά μου την όρεξή μου ή τη γεύση του φαγητού;

Μια σειρά φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που χρησιμοποιούνται συχνά από ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να επηρεάσουν την καλή διατροφή.  Μερικά αναλγητικά και φάρμακα για την αρθρίτιδα ερεθίζουν το στομάχι , για παράδειγμα. Ορισμένα αντιβιοτικά, μαλακτικά κοπράνων και φάρμακα χημειοθεραπείας μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του φαγητού. Τα αντικαταθλιπτικά, τα διουρητικά, τα παυσίπονα και ορισμένα φάρμακα για την καρδιά μπορούν να μειώσουν την όρεξή σας.

Μήπως κάτι που παίρνω εμποδίζει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζομαι;

Μια ποικιλία θεραπειών μπορεί να καταπνίξει την ικανότητα του σώματος να απορροφά βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία , ακτινοθεραπεία και φάρμακα.

Δεν πεινάω πολύ όταν ξέρω ότι είναι ώρα για φαγητό. Είναι φυσιολογικό για κάποιον στην ηλικία μου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ηλικιωμένοι συχνά δεν έχουν μεγάλη όρεξη. Επειδή είναι συνήθως λιγότερο δραστήριοι από τους νεότερους, χρειάζονται λιγότερες θερμίδες. Και η μικρότερη ικανότητα γεύσης μπορεί να σημαίνει ότι το φαγητό δεν είναι και τόσο ελκυστικό, όπως ήτανε κάποτε.

Ωστόσο, μια μεγάλη απώλεια όρεξης ή απώλεια βάρους μπορεί επίσης να είναι σημάδι κατάθλιψης ή άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν δείτε αλλαγή στην όρεξή σας ή χάσετε βάρος χωρίς να προσπαθήσετε.

Να πάρω πολυβιταμίνη;

Οι ειδικοί διαφωνούν για το αν οι ηλικιωμένοι πρέπει να λαμβάνουν πολυβιταμίνες. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά σας είναι από τα τρόφιμα, όχι από χάπια.  Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με μια ισορροπημένη διατροφή, ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να πάρετε μια πολυβιταμίνη. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα χάπια που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων τυχόν  συμπληρωμάτων.

Τι γίνεται με τη λήψη άλλων συμπληρωμάτων;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να λάβουν επιπλέον συμπληρώματα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.  Για παράδειγμα, εάν δεν τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε χάπι.

Πρέπει να μειώσω το αλάτι;

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμα και αν η αρτηριακή σας πίεση είναι στο υψηλό επίπεδο του φυσιολογικού, δοκιμάστε να μειώσετε το αλάτι.  Η American Heart Association συνιστά σε όλους να έχουν λιγότερο από 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Εκτιμούν ότι εάν οι άνθρωποι το έκαναν αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα μια πτώση της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 25% σε ολόκληρη τη χώρα.  Έως και τα τρία τέταρτα του αλατιού που τρώμε έρχεται σε συσκευασμένα τρόφιμα, επομένως η ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές για κατανάλωση;

Οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.  Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να πίνετε. Αλλά εάν πίνετε ήδη αλκοόλ, μιλήστε με το γιατρό σας για ένα ασφαλές επίπεδο για εσάς. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Θα μπορούσα να μειώσω κάποια από τα φάρμακά μου ακολουθώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Πολλοί ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη ή άλλα φάρμακα εάν ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή και ασκούνται περισσότερο . Μερικοί ανακαλύπτουν ότι μπορούν να σταματήσουν εντελώς ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.  Συζητήστε με το γιατρό σας εάν ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να σημαίνει τη λήψη λιγότερων χαπιών. Μην σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα μόνοι σας.

Παρόλο που οι γιατροί κατανοούν τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής, συχνά δεν έχουν χρόνο να παρέχουν ολοκληρωμένες διατροφικές συμβουλές. Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις από όσες έχει χρόνο να απαντήσει ο γιατρός σας, ζητήστε του να συστήσει έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο.

front-storiesηλικιωμένοι διατροφήδιατροφή και γήρανση