10 λόγοι για να κοιμάστε περισσότερο

Ο καλός βραδινός ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου σημαντικός με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής και την άσκηση.   Αν και οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες τη νύχτα.

Η στέρηση ύπνου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα και να προστατεύετε τον ύπνο σας σε καθημερινή βάση.Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης, αύξησης βάρους, φλεγμονών και ασθενειών.

Μαζί με τη διατροφή και την άσκηση, η φροντίδα του ύπνου σας είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας.

Ακριβώς όπως δίνετε προτεραιότητα στη διατροφή και τη σωματική σας δραστηριότητα, είναι καιρός να δώσετε στον ύπνο την προσοχή που του αξίζει.

Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που πρέπει να κοιμάστε περισσότερο;

1. Μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος: Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τον σύντομο ύπνο – που ορίζεται ως ύπνος λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα – με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης βάρους και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).  Η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης και μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης. Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε πείνα ενώ η λεπτίνη μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι και να τρώμε υπερβολικά.

Η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και αύξησης βάρους. Η στέρηση ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας και να σας κάνει να τρώτε περισσότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα, είναι πιο πιθανό να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

2. Μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα: Ο καλός ύπνος μπορεί να μεγιστοποιήσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να ενισχύσει τη μνήμη. Αντίθετα, ο κακός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων.

3. Μπορεί να μεγιστοποιήσει την αθλητική απόδοση:  Ο επαρκής ύπνος έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλές πτυχές της αθλητικής και σωματικής απόδοσης. Έτσι, ο επαρκής ύπνος μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεστε για να ανεβείτε την απόδοσή σας στο επόμενο επίπεδο.

4. Μπορεί να δυναμώσει την καρδιά σας: Ο ύπνος λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 5 ώρες τη νύχτα είχαν 61% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνους που κοιμόντουσαν 7 ώρες.

5. Επηρεάζει το μεταβολισμό του σακχάρου και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Θεωρείται ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές όπως μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξημένη φλεγμονή και αλλαγές στην ορμόνη της πείνας, καθώς και αλλαγές συμπεριφοράς όπως κακή λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής – όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

6. Ο κακός ύπνος συνδέεται με την κατάθλιψη:  Οι κακές συνήθειες ύπνου συνδέονται στενά με την κατάθλιψη, ιδιαίτερα για όσους έχουν διαταραχή ύπνου. Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο και παρατηρήσετε ότι η ψυχική σας υγεία έχει επιδεινωθεί, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας .

7. Υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα: Ο ύπνος τουλάχιστον 7 ωρών μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

8. Ο κακός ύπνος συνδέεται με αυξημένη φλεγμονή:  Η διαταραχή του ύπνου συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

9. Επηρεάζει τα συναισθήματα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις:  Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές σας δεξιότητες και την ικανότητά σας να επεξεργάζεστε τα συναισθήματα. Εάν αντιμετωπίζετε μοναξιά ή συναισθηματικές εκρήξεις, μην φοβάστε να απευθυνθείτε σε έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή επαγγελματία υγείας για να λάβετε υποστήριξη.

10. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επικίνδυνη: Η σοβαρή στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να πέσετε σε τροχαίο ατύχημα ή να τραυματιστείτε στην εργασία. Μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά σας να παίρνετε κρίσιμες αποφάσεις.