10 πρακτικοί τρόποι για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να παίρνετε τα μέγιστα από τη ζωή. Παρακάτω είναι 10 πρακτικοί τρόποι για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία. Η πραγματοποίηση απλών αλλαγών στον τρόπο ζωής σας δεν χρειάζεται να κοστίσει μια περιουσία ή να σας πάρει πολύ χρόνο. Οποιοσδήποτε μπορεί να ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές. Γιατί να μην ξεκινήσετε σήμερα;

1. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας

Η συζήτηση για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλή ψυχική υγεία και να αντιμετωπίσετε στιγμές που αισθάνεστε προβληματισμένοι.

2. Μείνετε ενεργοί

Η τακτική άσκηση μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμησή σας και μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, να κοιμηθείτε και να αισθανθείτε καλύτερα. Η άσκηση διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά σας όργανα και είναι επίσης ένα σημαντικό όφελος για τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας.

3. Τρώτε καλά

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών για να παραμείνει υγιής και να λειτουργεί καλά, όπως και τα άλλα όργανα του σώματός σας. Μια δίαιτα που είναι καλή για τη σωματική σας υγεία είναι επίσης καλή για την ψυχική σας υγεία.

4. Πίνετε “λογικά”

Πίνουμε συχνά αλκοόλ για να αλλάξουμε τη διάθεσή μας. Μερικοί άνθρωποι πίνουν για να αντιμετωπίσουν τον φόβο ή τη μοναξιά, αλλά το αποτέλεσμα είναι μόνο προσωρινό.

Όταν το ποτό τελειώνει, αισθάνεστε χειρότερα λόγω του τρόπου με τον οποίο το αλκοόλ έχει επηρεάσει τον εγκέφαλό σας και το υπόλοιπο σώμα σας. Το ποτό δεν είναι ένας καλός τρόπος για να διαχειριστείτε δύσκολα συναισθήματα.

5. Διατηρήστε επαφή

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να συναντάς κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Μπορείτε επίσης να τους καλέσετε, να τους στείλετε μια σημείωση ή να συνομιλήσετε μαζί τους στο διαδίκτυο. Κρατήστε ανοιχτούς τους δρόμους επικοινωνίας: είναι καλό για εσάς!

6. Ζητήστε βοήθεια

Κανείς μας δεν είναι υπεράνθρωπος. Όλοι μερικές φορές κουραζόμαστε ή κατακλυζόμαστε από το πώς νιώθουμε ή όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Εάν τα πράγματα γίνονται υπερβολικά για εσάς και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, ζητήστε βοήθεια. Η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν πρακτική βοήθεια ή να σας ακούν.

7. Κάντε ένα διάλειμμα

Μια αλλαγή σκηνής ή μια αλλαγή ρυθμού είναι καλό για την ψυχική σας υγεία.

Θα μπορούσε να είναι μια παύση πέντε λεπτών από τον καθαρισμό της κουζίνας σας, ένα μισάωρο μεσημεριανό διάλειμμα στη δουλειά ή ένα Σαββατοκύριακο για να εξερευνήσετε κάποιο νέο μέρος. Μερικά λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να σας καταπολεμήσουν το άγχος. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου.

8. Κάνε κάτι στο οποίο είσαι καλός

Τι σου αρέσει να κάνεις; Σε ποιες δραστηριότητες μπορεί να χάσετε τον εαυτό σας; Τι σου άρεσε να κάνεις στο παρελθόν;

Η απόλαυση μπορεί να σας βοηθήσει να νικήσετε το άγχος. Το να κάνετε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε πιθανώς σημαίνει ότι είστε καλοί σε αυτήν και το να πετύχετε κάτι ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας

9. Αποδέξου αυτό που είσαι

Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Είναι πολύ πιο υγιές να αποδεχτείς ότι είσαι μοναδικός από το να εύχεσαι να ήσουν περισσότερο σαν κάποιον άλλο. Το να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας για να μάθετε νέες δεξιότητες, να επισκέπτεστε νέα μέρη και να κάνετε νέους φίλους. Η καλή αυτοεκτίμηση σας βοηθά να ανταπεξέλθετε όταν η ζωή παίρνει μια δύσκολη τροπή.

10. Φροντίστε τους άλλους

«Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί… Βοηθάμε ο ένας τον άλλον όποτε μπορούμε, επομένως είναι αμφίδρομος και η υποστήριξή τους με ανεβάζει».

Η φροντίδα για τους άλλους είναι συχνά σημαντικό μέρος της διατήρησης των σχέσεων με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Μπορεί ακόμη και να σας φέρει πιο κοντά.

 

ψυχική υγεία