10 συμβουλές για να μετατρέψετε μια κρίση μέσης ηλικίας σε ένα νέο ξεκίνημα

Η ιδέα μιας κρίσης μέσης ηλικίας είναι τόσο κοινή και διαδεδομένη που χρησιμοποιείται συχνά ως πλοκή για τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες.

Πιθανότατα δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ για να θυμηθείτε ένα επεισόδιο για έναν μεσήλικα που αγόρασε ένα κόκκινο σπορ αυτοκίνητο από μια ιδιοτροπία ή για να θυμηθείτε ένα αστείο σε μια ταινία που κατηγορεί την σχέση ενός χαρακτήρα σε μια κρίση μέσης ηλικίας.

Πιθανότατα το έχετε δει και στην πραγματική ζωή, ή τουλάχιστον το έχετε ακούσει να συζητιέται πολύ όταν ένας συνάδελφος χωρίζει ή ένας συγγενής εγκαταλείπει ξαφνικά τη δουλειά του.

Έτσι, μπορεί να σας εκπλήξει αν μάθετε ότι μια κρίση μέσης ηλικίας δεν είναι διάγνωση ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συζητούν εδώ και δεκαετίες εάν οι κρίσεις μέσης ηλικίας είναι πραγματικά πραγματικές. Δεν υπάρχει ακόμα καλή απάντηση.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αναφερόμενη ευτυχία φαίνεται να μειώνεται για άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.  Tο CDC αναφέρει επίσης ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Γιατί είναι τόσο υψηλά τα ποσοστά κατάθλιψης; Και από πού προήλθε η ιδέα μιας «κρίσης μέσης ηλικίας»; Υπάρχουν μερικές απαντήσεις σε αυτό.

Ένας λόγος πιστεύεται ότι είναι ότι η μέση ηλικία είναι η πρώτη φορά που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να θεωρούν τους εαυτούς τους «νέους». Αυτή η αλλαγή στη σκέψη μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τα πάντα για τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των γάμων και της σταδιοδρομίας τους. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του γιατί η μέση ηλικία συνδέεται με υψηλό ποσοστό διαζυγίων και προβλημάτων γάμου.

Επιπλέον, τα άτομα στη μέση ηλικία είναι γενικά σε φάση στην καριέρα τους που μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν πετύχει τα πράγματα που ήθελαν.

Ευτυχώς, η μέση ηλικία δεν χρειάζεται να είναι καθόλου κρίση. Στην πραγματικότητα, η μέση ηλικία είναι μια φανταστική περίοδος για να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας. Επομένως, αντί να αγοράζετε ένα σπορ αυτοκίνητο από ιδιοτροπία, δοκιμάστε να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές  για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μέση ηλικία.

  • Εστιάστε στον εαυτό σας: Οι ειδικοί ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι η εστίαση στον εαυτό σας είναι απίστευτα σημαντική . Αφιερώνοντας χρόνο για να αναρωτηθείτε τι θέλετε και τι νιώθετε μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να μάθετε εάν χρειάζεται να κάνετε μια αλλαγή.
  • Σημειώστε τις αλλαγές στη ζωή σας: Πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αφιερώσετε χρόνο για να αναγνωρίσετε αυτές τις αλλαγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε στο παρελθόν. Σημαίνει απλώς ότι είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε ενεργά τις αλλαγές.
  • Μάθετε κάτι καινούργιο:  Μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας ενεργό, να σας δώσει κάτι για να ενθουσιαστείτε και να σας δώσει μια εκπληκτική αίσθηση υπερηφάνειας και ολοκλήρωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για άτομα στη μέση ηλικία. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.
  • Επανασυνδεθείτε με φίλους και οικογένεια:  Οι θεραπευτές και οι ερευνητές έχουν υποστηρίξει έντονα ότι οι κοινωνικές συνδέσεις είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία. Μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή σας να έχετε άτομα με τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε καλές στιγμές και γιορτές, άτομα που μπορείτε να καλέσετε για μια καλή συζήτηση και άτομα στα οποία μπορείτε να βασιστείτε για υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές.
  • Βρείτε χρόνο για την ερωτική σας ζωή: Δυστυχώς, οι δυσκολίες γάμου συχνά συνδέονται με τη μέση ηλικία. Το διαζύγιο ή απλώς η χαλάρωση των ρομαντικών και σεξουαλικών συναισθημάτων αναφέρονται συνήθως σαν αιτίες. Οι θεραπευτές γάμου και οικογένειας συνιστούν να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε αυτό το σημείο για να σκεφτείτε τι θέλετε από τον εαυτό σας, τη ζωή σας και τον σύντροφό σας
  • Βρείτε νέους τρόπους για να παραμείνετε ενεργοί: Η άσκηση είναι σημαντική. Εκτός από τα πολλά φυσικά οφέλη του, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία, να οξύνει την εστίασή σας και να μειώσει το άγχος σας.
  • Αποκτήστε μια υγιεινή συνήθεια: Οι μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Η μέση ηλικία είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε μια νέα υγιεινή συνήθεια.  Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε ολόκληρο τον τρόπο ζωής σας — μπορείτε να επιλέξετε μια μικρή αλλαγή και να την ακολουθήσετε. Θα έχετε τα οφέλη για την υγεία από την αλλαγή και την ικανοποίηση που έρχεται με τη διατήρηση μιας νέας συνήθειας.    Μερικές προτάσεις: Θα μπορούσατε να αρχίσετε να παίρνετε τις σκάλες κάθε μέρα στη δουλειά, να φέρνετε ένα προγραμματισμένο γεύμα από το σπίτι, να τρώτε φρούτα κάθε πρωί ή να φροντίζετε να πίνετε αρκετό νερό. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κόψετε κάποιες λιγότερο από υγιεινές συνήθειες, όπως το να πίνετε αναψυκτικά ή το κάπνισμα.
  • Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους: Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική υγεία. Οι θεραπευτές προτείνουν συχνά στους ασθενείς στη μέση ηλικία να κάνουν έναν εξωτερικό περίπατο τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα.
    Αφιερώστε χρόνο σε ένα έργο με το οποίο είστε παθιασμένοι:  Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μέση ηλικία είναι η ιδανική περίοδος για να δουλέψεις πάνω σε κάτι για το οποίο είσαι παθιασμένος .  Ό,τι κι αν γίνει, η εστίαση σε ένα έργο που σας ενδιαφέρει πραγματικά μπορεί να τονώσει την ενέργεια και την αισιοδοξία σας.
    Σκεφτείτε τη θεραπεία: Μπορεί να σκεφτείτε ότι η θεραπεία είναι μόνο για περιόδους αγωνίας, τραύματος ή κρίσης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η θεραπεία είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για περιόδους μετάβασης. Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.
κρίση μέσης ηλικίας