12 αιτίες που μπορεί να σας δημιουργούν προβλήματα στη συγκέντρωση

Είτε ζείτε με ΔΕΠΥ είτε απλώς δυσκολεύεστε να εστιάσετε από καιρό σε καιρό, ο σημερινός κόσμος είναι γεμάτος από αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στην συγκέντρωση.  Δείτε μερικά πράγματα που μπορεί να θεωρηθούν ένοχοι για την χαμηλή ικανότητα συγκέντρωσης:

1. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Είναι εύκολο να συνδέεστε με φίλους — και να αποσυνδέεστε από την εργασία — πολλές φορές την ώρα. Κάθε ενημέρωση κατάστασης καταστρέφει το σύνολο των σκέψεών σας, αναγκάζοντάς σας να κάνετε πίσω όταν συνεχίσετε την εργασία σας.

Τι να κάνετε: Αποφύγετε τη σύνδεση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ενώ εργάζεστε. Εάν νιώθετε υποχρεωμένοι να κάνετε check in κάθε τόσο, κάντε το στα διαλείμματα, όταν η σταθερή ροή των δημοσιεύσεων δεν θα διακόψει τη συγκέντρωσή σας. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη συχνότερη σύνδεση, μεταφέρετε τον φορητό υπολογιστή σας σε ένα μέρος όπου δεν θα έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο για μερικές ώρες.

2. Υπερφόρτωση email

 Αν και πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετίζονται με την εργασία, εξακολουθούν να υπολογίζονται ως περισπασμούς από τη δουλειά σας.  Δεν θα σημειώσετε μεγάλη πρόοδο αν σταματάτε συνεχώς αυτό που κάνετε για να απαντάτε σε κάθε μήνυμα.
Τι να κάνετε:  Αντί να ελέγχετε συνεχώς τα email, αφιερώστε συγκεκριμένες ώρες για αυτόν τον σκοπό. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, μπορείτε πραγματικά να μην χρησιμοποιείτε καθόλου το πρόγραμμα email σας.

3. Το κινητό

Ίσως ακόμη πιο ενοχλητικό από το ντινγκ ενός email είναι ο ήχος κλήσης στο κινητό σας. Είναι ένας ήχος που λίγοι από εμάς μπορούμε να αγνοήσουμε. Αλλά η λήψη μιας κλήσης δεν σας κοστίζει μόνο τον χρόνο που αφιερώνετε μιλώντας — μπορεί επίσης να κόψει την ορμή σας στην εργασία που έχετε.

Τι να κάνετε:  Χρησιμοποιήστε σωστά την αναγνώριση κλήσης. Εάν υποψιάζεστε ότι η κλήση δεν είναι επείγουσα, αφήστε την να μεταβεί στον τηλεφωνητή. Εάν εργάζεστε σε ένα ιδιαίτερα έντονο έργο, σκεφτείτε να βάλετε τη σίγαση του τηλεφώνου σας, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να απαντήσετε. Επιλέξτε συγκεκριμένες ώρες για να ελέγξετε τον αυτόματο τηλεφωνητή. Το να ακούτε όλα τα μηνύματά σας ταυτόχρονα μπορεί να είναι λιγότερο ενοχλητικό από το να λαμβάνετε κάθε κλήση καθώς έρχεται.

4. Πολλαπλές εργασίες (Multitasking)

Εάν έχετε κατακτήσει την τέχνη του multitasking, πιθανότατα νιώθετε ότι κάνετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Ξανασκέψου, λένε οι ειδικοί. Η έρευνα δείχνει ότι χάνετε χρόνο κάθε φορά που μετατοπίζετε την προσοχή σας από τη μια εργασία στην άλλη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η ταυτόχρονη εκτέλεση τριών έργων συνήθως διαρκεί περισσότερο από το να τα κάνεις το ένα μετά το άλλο.

Τι να κάνετε:Όποτε είναι δυνατόν, αφιερώστε την προσοχή σας σε ένα έργο τη φορά, ιδιαίτερα εάν εργάζεστε σε μια έντονη ή υψηλής προτεραιότητας εργασία. Αποθηκεύστε τις δεξιότητές σας στο multitasking για δουλειές που δεν είναι επείγουσες ή απαιτητικές — πιθανότατα δεν θα σας βλάψει να τακτοποιήσετε το γραφείο σας ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο.

5. Ανία

Μερικές από τις εργασίες που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα είναι πιο ενδιαφέρουσες από άλλες. Οι βαρετές μπορεί να κάψουν την προσοχή σας μέσα σε λίγα λεπτά, κάνοντάς σας εξαιρετικά ευάλωτους σε περισπασμούς.
Τι να κάνετε: Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας: Εάν παραμείνετε στην συγκεκριμένη εργασία σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κερδίζετε ένα διάλειμμα 10 λεπτών. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας με καφέ, ένα αγαπημένο σνακ ή μια βόλτα έξω. Οι βαρετές εργασίες είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν όταν έχετε κάτι να περιμένετε. Αυτή είναι επίσης μια περίπτωση όπου το multitasking μπορεί να λειτουργήσει καλά.

6. Σκέψεις που ενοχλούν

Είναι δύσκολο να εστιάσετε στη δουλειά που έχετε μπροστά σας, εάν ανησυχείτε για τις δουλειές που πρέπει να εκτελέσετε ή για τις δουλειές του σπιτιού που πρέπει να κάνετε. Ή ίσως έχετε κλείσει το τηλέφωνο σε μια συνομιλία που είχατε χθες και συνεχίζετε να την επαναλαμβάνετε στο μυαλό σας. Οι ενοχλητικές σκέψεις οποιουδήποτε είδους μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή.
Τι να κάνετε:  Ένας τρόπος για να μην βουίζουν οι ενοχλητικές σκέψεις στον εγκέφαλό σας είναι να τις γράψετε. Κάντε μια λίστα με θελήματα, οικιακές εργασίες ή άλλες εργασίες που σκοπεύετε να ολοκληρώσετε αργότερα. Εκτονώστε τις απογοητεύσεις για μια δυσάρεστη αντιπαράθεση στο ημερολόγιό σας. Μόλις αυτές οι σκέψεις είναι στα χαρτιά, ίσως μπορέσετε να τις αφήσετε να φύγουν για λίγο.

7. Στρες

Όταν αισθάνεστε ότι έχετε πάρα πολλά να κάνετε σας, μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε σε μεμονωμένες εργασίες. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το άγχος επηρεάζει σημαντικά το σώμα. Μπορεί να εμφανίσετε ένταση στους ώμους, πονοκεφάλους ή ταχυκαρδίες και  όλα αυτά μπορεί να εξαλείψουν την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε.
Τι να κάνετε:Μάθετε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις αγχωτικές σκέψεις, ώστε να μην απαιτούν τόσο μεγάλη προσοχή. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν ένα μάθημα διαλογισμού οκτώ εβδομάδων βελτίωσαν την ικανότητά τους να εστιάζουν.

8. Κούραση

Η κούραση μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωση, ακόμα και όταν δεν σας αποσπούν την προσοχή. Μελέτες δείχνουν ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να μειώσει την προσοχή και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας.
Τι να κάνετε: Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα. Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε περισσότερα κατά τις ώρες που ξυπνάτε. Επίσης, προσέξτε ποιες ώρες της ημέρας νιώθετε πιο σε εγρήγορση. Τότε θα ξέρετε πότε να προγραμματίσετε τις πιο έντονες εργασίες σας.

9. Πείνα

Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εστιάσει χωρίς καύσιμα, επομένως η παράλειψη γευμάτων — ειδικά του πρωινού — είναι ένας εξαιρετικά καταστροφικός παράγοντας συγκέντρωσης. Η έρευνα δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη και η προσοχή υποφέρουν όταν σηκώνεστε αλλά δεν τρώτε.

Τι να κάνετε:  κρατήστε την πείνα μακριά και δώστε στον εγκέφαλό σας μια σταθερή πηγή καυσίμου με αυτές τις συνήθειες:

  • Να τρώτε πάντα πρωινό.
  • Τρώτε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (τυρί, ξηρούς καρπούς)
  • Παραλείψτε τους απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, λευκά ζυμαρικά)
  • Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως)

10. Κατάθλιψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να θεωρούν τη λύπη ως το χαρακτηριστικό της κατάθλιψης. Αλλά το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας λέει ότι η δυσκολία συγκέντρωσης είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα. Εάν δυσκολεύεστε να εστιάσετε και αισθάνεστε επίσης άδειοι, απελπισμένοι ή αδιάφοροι, μπορεί να αντιμετωπίζετε κατάθλιψη.

Τι να κάνετε: Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν γιατρό ή έναν σύμβουλο. Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη.

11. Φάρμακα

Δυστυχώς, ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωση. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα φάρμακα. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να ελέγξετε εάν κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα που παίρνετε μπορεί να επηρεάζει τη συγκέντρωσή σας.
Τι να κάνετε: Εάν υποψιάζεστε ότι τα φάρμακά σας θολώνουν τη συγκέντρωσή σας, μην υποθέσετε ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προσαρμογή της δόσης σας ή τη μετάβαση σε διαφορετική κατηγορία φαρμάκων. Μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακό σας εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

12. ΔΕΠΥ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δεν είναι πρόβλημα μόνο για τα παιδιά. Περισσότερα από τα μισά παιδιά με ΔΕΠΥ συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα ως ενήλικες.
Τι να κάνετε: Εάν έχετε σταθερά προβλήματα εστίασης και είχατε προβλήματα προσοχής ως παιδί, ρωτήστε έναν γιατρό ή έναν σύμβουλο σχετικά με τη ΔΕΠΥ. Υπάρχουν τρόποι διαχείρισης της πάθησης, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφορικής θεραπείας και των φαρμάκων.
συγκέντρωση