12 τροφές που σε αφήνουν πεινασμένο και γιατί πρέπει να τις αποφύγετε

Κρουασάν

Ξεφλουδισμένο, βουτυρένιο και τέλειο με το πρωινό σας latte. Αλλά έχουν πολύ χαμηλή βαθμολογία στον δείκτη κορεσμού, ένα μέτρο του πόσο καλά ένα φαγητό ικανοποιεί την πείνα σας. Δεν υπάρχουν πολλά σε αυτά που είναι καλά για εσάς και είναι γεμάτα με λίπος και λευκό αλεύρι. Αυτό σας δίνει περισσότερες θερμίδες χωρίς να σας αφήνει ικανοποιημένους. Αν θέλετε ένα πρωινό που θα σας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό, προτιμήστ ένα αυγό ποσέ σε τοστ ολικής αλέσεως .

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Όσο περισσότερο μασάτε μια τροφή, τόσο περισσότερο χορταίνει. Με αυτή τη λογική, το γιαούρτι δεν έχει καλή βαθμολογία. Και η χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έκδοση έχει συχνά γλυκαντικά που μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας χωρίς τα γαλακτοκομικά λιπαρά που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτάτοι. Δοκιμάστε απλό, πλήρες γιαούρτι με γκρανόλα, φρέσκα μούρα και ξηρούς καρπούς: Περισσότερες φυτικές ίνες, περισσότερο μάσημα και περισσότερη ικανοποίηση.

Muffins

Αναρωτηθήκατε ποτέ για τη διαφορά ανάμεσα στο να έχετε ένα μάφιν ή ένα κομμάτι κέικ για πρωινό; Όσον αφορά τη διατροφή, δεν υπάρχουν πολλά. Είναι και τα δύο γεμάτα με επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, ζάχαρη και λίπος — ένας τέλειος τρόπος για να συσκευάσετε τις θερμίδες χωρίς να ικανοποιήσετε την πείνα σας. Το να το αποκαλείς μάφιν δεν το κάνει καλύτερη πρωινή επιλογή.

Ασπρο ρύζι

Μπορεί να ανεβάσει – και μετά να καταρρεύσει – το σάκχαρο στο αίμα σας, κάτι που σας κάνει να πεινάτε ξανά. Επιλέξτε ρύζι μπασμάτι ή καστανό ρύζι. Δεν είναι τόσο πιθανό να προκαλέσουν αυτή την αντίδραση. Και μην το παραψήσετε.

Ασπράδια αυγών

Εάν αφήσετε έξω την πορτοκαλοκίτρινη τροφή που βρίσκεται στη μέση του αυγού για να χάσετε θερμίδες, αυτό δεν θα σας αφήσει να νιώθετε ικανοποιημένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κρόκος είναι η «πλήρης πρωτεΐνη» της φύσης χάρη στα αμινοξέα, τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα σας για να χτίσει κύτταρα. Και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης σε ένα ολόκληρο αυγό δεν είναι πιθανό να είναι κακό για εσάς.

Δημητριακά με τεχνητά γλυκαντικά

Κρύβονται σε ορισμένα δημητριακά — ειδικά σε αυτά που φέρουν την ένδειξη “μειωμένη ζάχαρη”. Τα τεχνητά ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα σας και στην πραγματικότητα να σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι όταν παίρνετε τη γλυκιά γεύση χωρίς τις θερμίδες, το σώμα σας εξακολουθεί να αναζητά αυτές τις θερμίδες.

Χυμός φρούτων

Δεν έχει καμία από τις ίνες των φρούτων από τα οποία προήλθε, κάτι που είναι ένας μεγάλος λόγος που τα μήλα και τα σταφύλια σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι και επιβραδύνουν τη ροή της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός σας. Χωρίς φυτικές ίνες, το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και στη συνέχεια να πέσει, και να σας κάνει να πεινάτε.

Ασπρο ψωμί

Δεν έχει τις φυτικές ίνες ή τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών ολικής αλέσεως που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Υπάρχει μια εύκολη λύση εδώ: Φάτε ψωμί ολικής αλέσεως. Έχετε πολλά είδη για να διαλέξετε — σιτάρι ολικής αλέσεως, κολοκυθάκι, σίκαλη, ακόμη και πολύσπορο. Δοκιμάστε μερικά και δείτε τι λειτουργεί για εσάς.

Τηγανιτές πατάτες

Είναι πραγματικά κρίμα: Ψήστε ή βράστε τις πατάτες σας και θα ικανοποιήσουν την πείνα σας καλύτερα από τα περισσότερα τρόφιμα στον πλανήτη. Το να τα τηγανίζουμε όμως στο λάδι και τα αλατίζουμε και χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής τους. Και συνήθως έχουν περισσότερο λίπος και αλάτι από τις απλές πατάτες.

Αλκοόλ

Πίνετε μερικά ποτά με φίλους σε κάποια έξοδό σας και ξαφνικά δεν φαίνεται σημαντικό να τηρήσετε το πρόγραμμα του δείπνου σας με ψάρια στον ατμό και μπρόκολο. Προσοχή όμως.   Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν πίνετε αλκοόλ, είναι πιθανό να τρώτε και περισσότερες θερμίδες με ό,τι συνοδεύει το αλκοόλ σας.

Ντόνατ

Είναι μια βόμβα ζάχαρης που συσσωρεύει τις θερμίδες χωρίς καμία διατροφή. Το λευκό αλεύρι διασπάται γρήγορα σε ζάχαρη και το γλάσο προσθέτει περισσότερο για να αυξήσει και να καταρρίψει το σάκχαρό σας. Συνδυάστε το με σχεδόν μηδενική θρεπτική αξία, και θα πεινάσετε ξανά σε χρόνο μηδέν.

Αναψυκτικό

Η έρευνα είναι ξεκάθαρη: Οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικό λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι σας κάνει να πεινάτε ή σας εμποδίζει να αισθάνεστε χορτάτοι με κάποιο τρόπο. Μια άλλη θεωρία είναι ότι η ζάχαρη στη σόδα κάνει το γλυκό σας ακόμα πιο γλυκό.