12 τρόποι για καθαρό και υγιεινό αέρα χωρίς χημικά στο σπίτι

Σύμφωνα με έρευνες περνάμε το 90% του χρόνου μας στον εσωτερικό χώρο. Όμως, είτε βρισκόμαστε στον εσωτερικό είτε στον εξωτερικό χώρο, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας.   Μελέτες έχουν συνδέσει την κακή ποιότητα του εξωτερικού αέρα με καρκίνο του πνεύμονα, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις. Στην πραγματικότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση  προκαλεί 3,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Harvard School of Public Health.

Ωστόσο, ο αέρας μέσα στο σπίτι είναι συνήθως ακόμη πιο μολυσμένος από τον αέρα έξω, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA). Και εφόσον περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, είναι ένας πολύ ισχυρός λόγος για να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο εσωτερικός αέρας μπορεί να μολυνθεί. Ορισμένες πηγές, όπως δομικά υλικά, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη, μπορούν να απελευθερώνουν ρύπους λίγο πολύ συνεχώς, σύμφωνα με την EPA. Άλλες πηγές, όπως το κάπνισμα, ο καθαρισμός ή η ανακαίνιση, μπορούν να απελευθερώνουν τους ρύπους κατά διαστήματα.

Διαβάστε παρακάτω για μερικές συμβουλές για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου χωρίς τη χρήση χημικών.

1. Ανοίξτε τα παράθυρα
Είναι το απλούστερο (και φθηνότερο!) πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Ανοίξτε τα παράθυρά σας (ακόμα και πέντε λεπτά την ημέρα) για να μετριάσετε τη συσσώρευση επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων στον εσωτερικό σας αέρα.

2. Βάλτε στο χώρο σας φυτά
Η ύπαρξη φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία για την Κηπουρική Επιστήμη (American Society for Horticultural Science.).

3. Επιλέξτε αιθέρια έλαια
Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως το έλαιο τσαγιού, έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες  ενώ άλλα όπως ο ευκάλυπτος, το γαρίφαλο και το δεντρολίβανο έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση του αριθμού των ακάρεων σκόνης στο σπίτι σας.

5. Βγάλτε τα παπούτσια σας  
Απλά βγάζοντας τα παπούτσια σας στην εξώπορτα, κρατάτε πολλούς τύπους ρύπων έξω από το σπίτι σας.   Η βρωμιά απ’  έξω μπορεί να μεταφέρει πραγματικά άσχημα πράγματα στο σπίτι: παρασιτοκτόνα, γύρη, μύκητες, βακτήρια ή κόπρανα, για παράδειγμα. Όταν περπατάτε μέσα στο σπίτι σας, οποιοδήποτε ή όλα αυτά θα μπορούσαν να βρίσκονται στο κάτω μέρος των παπουτσιών σας, οπότε είναι καλύτερο να τα αφαιρέσετε όταν μπείτε μέσα. Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον αέρα (και το πάτωμα) καθαρό.

6. Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα σας καλλωπισμένα
Τα κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων σας – βρίσκονται  σχεδόν παντού στο σπίτι.   Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, φροντίστε σχολαστικά την καθαριότητά του, να βουρτσίζετε το τρίχωμα αν μπορείτε σε εξωτερικό χώρο και να καθαρίζετε τακτικά δάπεδα και έπιπλα.

7. Κάντε τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό
Προσοχή στο κλιματιστικό και την ανακύκλωση του αέρα. Πρέπει να κάνετε συντήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, συνήθως κάθε χρόνο.  Ειδικά αυτή την περίοδο, ακολουθείστε και τις οδηγίες των υπευθύνων φορέων για την προστασία από την πανδημία.
8. Καθαρίστε με μη τοξικά προϊόντα 
Πολλά οικιακά καθαριστικά που αγοράζονται από το κατάστημα περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Εάν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε, τουλάχιστον ανοίξτε τα παράθυρα όσο το κάνετε. Ωστόσο, ως πιο «πράσινη» επιλογή, σκεφτείτε να κάνετε τα οικιακά σας καθαριστικά χρησιμοποιώντας συστατικά όπως ξύδι, μαγειρική σόδα, χυμό εσπεριδοειδών ή αιθέρια έλαια.

9. Χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα
Οι καθαριστές αέρα μπορούν να προστατέψουν από τους ρύπους και τα επιβλαβή σωματίδια στον αέρα και τις επιφάνειες και να διατηρούν καθαρό και υγιεινό τον αέρα.  Ιδιαίτερα αν στην οικογένειά σας υπάρχει κάποιος που υποφέρει από άσθμα ή ΧΑΠ ή γενικώς αναπνευστικά προβλήματα, ο καθαριστής αέρα θα βοηθήσει σημαντικά στα συμπτώματα.

10. Απαλλαγείτε από μούχλα
Αυτός ο μύκητας απελευθερώνει σπόρια στον αέρα που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας. Του αρέσει να μεγαλώνει σε σκοτεινά, υγρά μέρη, όπως το μπάνιο σας, το πλυντήριο και το υπόγειο.  Πάρτε όλα τα μέτρα προστασίας και προφυλαχθείτε.  Ο καθαριστής αέρα μπορεί να καταπολεμά και τη μούχλα.

11. Βγάλτε τα νέα έπιπλα αέρα έξω
Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) είναι χημικές ουσίες που παραμένουν στον αέρα και βρίσκονται παντού στα σπίτια μας. ΠΟΕ όπως τολουλουίνη και βενζόλιο βρίσκονται σε πράγματα όπως κόλλες, χρώματα, υφάσματα, δομικά υλικά και άλλα. Όταν αγοράζετε έναν νέο καναπέ ή πολυθρόνα, να ξέρετε αυτό: Θα εκπέμπει VOC, πιο έντονα στην αρχή και στη συνέχεια θα μειωθεί. Για να μειώσετε τη ζημιά στον αέρα του εσωτερικού σας χώρου, αερίστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να επιτρέψετε στις VOC να διαφύγουν. Εάν μπορείτε, φυλάξτε το κάπου για μια εβδομάδα ή τουλάχιστον διατηρήστε τα παράθυρα σε αυτό το δωμάτιο ανοιχτά τις περισσότερες μέρες για τους πρώτους μήνες.

12. Προσοχή στα λάδια που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα.
Για να αποφύγετε μια κουζίνα γεμάτη καπνό και μια παρατεταμένη μυρωδιά καμένου πετρελαίου στο σπίτι σας για ώρες, χρησιμοποιήστε ένα μαγειρικό λάδι που καπνίζει σε υψηλότερες θερμοκρασίες.  Εάν προτιμάτε τη γεύση του ελαιολάδου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύ ελαιόλαδο.

καθαριστής αέρα